Открийте ни и в

България

Промените в Изборния кодекс – ухажване на българите в чужбина

Още от първия си работен ден новите депутати направиха силна заявка за промяна на Изборния кодекс

публикувано

на

Още в първите си дни, новите депутати в 45-я парламент внесоха три законопроекта за промени в Изборния кодекс. И досега изглежда, че всички партии в Народното събрание имат волята да нанесат кардинални изменения в изборния закон.

Голяма част от тях засягат гласуването на българите в чужбина, които, както се видя от вота на 4 април, са много активни.

Гласуване по пощата

ОТ РЕДАКТОРА: Когато мълчанието може да е лъжа

Сред промените, внесени от „Демократична България“, е масовото гласуване по пощата. Идеята е гражданите да имат възможност да подадат така гласа си на всички видове избори с изключение на местните.

Българи пред секцията в Индианаполис, парламентарни избори – април 2021

По този начин, всички наши сънародници, които живеят извън пределите на България, ще могат да упражнят правото си на глас, без да чакат с часове на опашки или да пропътуват хиляди километри до най-близката секция.

А бюлетините ще се изпращат чрез пощенски оператор или куриер.

Следизборни размествания - кой от къде ще е депутат

Гласуването по пощата ще се провежда в период от 14 до 25 дни, като трябва да приключи 5 дни преди изборния ден. Такова предварително гласуване по пощата ще улесни българите в чужбина, но и тези в страната, които имат различен постоянен и настоящ адрес, както и хората с увреждания, обясняват вносителите.

Вносителите се мотивират и че гласуването по пощата е решение и на провеждане на изборите в условия на пандемия.

Електронно дистанционно гласуване

Трите нови формации в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън!“ са за въвеждане и на дистанционното електронно гласуване.

От “Има такъв народ” предлагат първото такова да се състои експериментално още на президентските избори тази есен.

ГАЛЕРИЯ: Гласуването на българите в чужбина: Огромни опашки и много ентусиазъм

От ДБ залагат това да стане възможно до 3 г., като на първите два проведени избора да е експериментално.

Според предложението на „Демократична България“ електронното дистанционно гласуване ще се реализира в период между 4 и 7 дни, като приключва 4 дни преди изборния ден.

Системата трябва да е направена така, че гласуването с нея да не отнема повече от 5 минути, като вносителите посочват, че са ползвали естонския опит.

Това още повече ще улесни българите в чужбина, които лесно и бързо ще могат да упражнят гласа си, само през мобилно устройство.

Българите зад граница да могат да пускат електронна бюлетина, ако преди това са се регистрирали в специална система, разписват от “Изправи се! Мутри вън!”.

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Малинчо

Гласуване в Чикаго, парламентарни избори 2021, секция Малинчо

Държавната агенция за електронно управление трябва да осигури на всеки регистриран в системата избирател безплатен частен ключ (квалифициран електронен подпис) до 48 ч преди старта на дистанционното гласуване. То продължава 96 ч, като изтича в полунощ на деня, предхождащ с 3 дни изборния ден. Всеки избирател може да променя 3 пъти вота си, преди да го потвърди.

Този законопроект предвижда и въвеждане на активна регистрация с цел изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души.

Изборите в Северна Америка: Слави, ДБ и проруската „Възраждане“, опашки и ограничения (ОБОБЩЕНИЕ)

МИР “Чужбина”

И трите законопроекта предвиждат създаването на 32-ри многомандатен избирателен район “Чужбина”.

От формацията на Слави Трифонов премахват изискването всеки МИР да дава най-малко 4 мандата, а от “Изправи се! Мутри вън!” предвиждат МИР “Чужбина” да излъчва поне 4 народни представители.

Разкриване на секции зад граница

Сред предложенията за промени в Изборния кодекс е да отпадне ограничението за разкриване на 35 секции в държавите, извън ЕС. Както се видя на тези избори в САЩ, Великобритания (която от скоро не е член на ЕС) и Турция желанието за гласуване е високо, а ограничението лиши от правото им на глас хиляди наши сънародници.

Предвижда се още да се облекчи процедурата за разкриване на секции извън страната.

Опашки пред секциите в Торонто

Вместо сегашните 60 заявления за отваряне на такава от ДБ предлагат те да се намалят на 40 за места извън консулските и дипломатическите представителства и на 20 за секции в мисиите.

Праг от 40 заявления предлагат и от ИТН, и от “Изправи се!”.

РЕКОРД: Над 10 000 българи в САЩ са гласували на изборите

Автоматично да се разкриват секции на местата, където на проведени до 5 години назад избори е имало образувана поне една и в нея са гласували не по-малко от 100 избиратели, разписват от ДБ и от “Изправи се! Мутри вън”.

А от “Има такъв народ” предлагат подадените заявления за вота на 4 април от българите зад граница да важат автоматично за следващи избори за парламент.

И още предложения:

Машинното гласуване да е във всички секции, а вотът с бюлетина да остане в краен случай.

Освен това „Демократична България“ искат видео на живо, докато се броят бюлетините, което не беше разрешено от ЦИК, а в последствие и от ВАС, на тези избори.

Подвижна избирателна кутия за хартиени бюлетини ще има само в болниците, домовете за стари хора и специализираните институции, на плавателни съдове под български флаг, предвижда законопроектът на “Изправи се! Мутри вън”.

Опашки се извиха и пред избирателната секция в Лондон

И трите политически формации предвиждат намаляване на състава на ЦИК и избиране на нови членове на комисията. Най-драстично – наполовина, я режат от ДБ. Те предлагат вместо от 18 членове ЦИК вече да е от 9. В другите два законопроекта се предвижда комисията да е от 15 души. Този на “Има такъв народ” премахва възможността партиите, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, да излъчват човек в ЦИК.

Българите в САЩ гласуваха: Има такъв народ - големият победител, про-руската Възраждане - четвърта сила

От ДБ предлагат опростяване на протоколите, които попълват секционните комисии, възможност за събиране по електронен път на подписките за партии, коалиции и инициативни комитети, както и броене на гласовете чрез автоматизирано преброително устройство за оптично сканиране в поне 300 секции.

Данните от машинното гласуване да се прибавят към секционния протокол в изчислителните пунктове към РИК, да отпадне броенето на контролните разписки от машинното гласуване, в една секция да се допуска само по един застъпник или представител на партия, са пък подобренията в проекта на “Има такъв народ”. Освен това се забранява член на ЦИК да е в партийно ръководство.

Хората на Слави имат и корона иновация – поставените под карантина да гласуват на адреса, на който се намират.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено