Открийте ни и в

България

Промените в Изборния кодекс – ухажване на българите в чужбина

Още от първия си работен ден новите депутати направиха силна заявка за промяна на Изборния кодекс

bgvoice

публикувано

на

Още в първите си дни, новите депутати в 45-я парламент внесоха три законопроекта за промени в Изборния кодекс. И досега изглежда, че всички партии в Народното събрание имат волята да нанесат кардинални изменения в изборния закон.

Голяма част от тях засягат гласуването на българите в чужбина, които, както се видя от вота на 4 април, са много активни.

Гласуване по пощата

ОТ РЕДАКТОРА: Когато мълчанието може да е лъжа

Сред промените, внесени от „Демократична България“, е масовото гласуване по пощата. Идеята е гражданите да имат възможност да подадат така гласа си на всички видове избори с изключение на местните.

Българи пред секцията в Индианаполис, парламентарни избори – април 2021

По този начин, всички наши сънародници, които живеят извън пределите на България, ще могат да упражнят правото си на глас, без да чакат с часове на опашки или да пропътуват хиляди километри до най-близката секция.

А бюлетините ще се изпращат чрез пощенски оператор или куриер.

Следизборни размествания - кой от къде ще е депутат

Гласуването по пощата ще се провежда в период от 14 до 25 дни, като трябва да приключи 5 дни преди изборния ден. Такова предварително гласуване по пощата ще улесни българите в чужбина, но и тези в страната, които имат различен постоянен и настоящ адрес, както и хората с увреждания, обясняват вносителите.

Вносителите се мотивират и че гласуването по пощата е решение и на провеждане на изборите в условия на пандемия.

Електронно дистанционно гласуване

Трите нови формации в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. Мутри вън!“ са за въвеждане и на дистанционното електронно гласуване.

От “Има такъв народ” предлагат първото такова да се състои експериментално още на президентските избори тази есен.

ГАЛЕРИЯ: Гласуването на българите в чужбина: Огромни опашки и много ентусиазъм

От ДБ залагат това да стане възможно до 3 г., като на първите два проведени избора да е експериментално.

Според предложението на „Демократична България“ електронното дистанционно гласуване ще се реализира в период между 4 и 7 дни, като приключва 4 дни преди изборния ден.

Системата трябва да е направена така, че гласуването с нея да не отнема повече от 5 минути, като вносителите посочват, че са ползвали естонския опит.

Това още повече ще улесни българите в чужбина, които лесно и бързо ще могат да упражнят гласа си, само през мобилно устройство.

Българите зад граница да могат да пускат електронна бюлетина, ако преди това са се регистрирали в специална система, разписват от “Изправи се! Мутри вън!”.

Гласуване Чикаго парламентарни избори 2021 - Малинчо

Гласуване в Чикаго, парламентарни избори 2021, секция Малинчо

Държавната агенция за електронно управление трябва да осигури на всеки регистриран в системата избирател безплатен частен ключ (квалифициран електронен подпис) до 48 ч преди старта на дистанционното гласуване. То продължава 96 ч, като изтича в полунощ на деня, предхождащ с 3 дни изборния ден. Всеки избирател може да променя 3 пъти вота си, преди да го потвърди.

Този законопроект предвижда и въвеждане на активна регистрация с цел изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души.

Изборите в Северна Америка: Слави, ДБ и проруската „Възраждане“, опашки и ограничения (ОБОБЩЕНИЕ)

МИР „Чужбина“

И трите законопроекта предвиждат създаването на 32-ри многомандатен избирателен район “Чужбина”.

От формацията на Слави Трифонов премахват изискването всеки МИР да дава най-малко 4 мандата, а от “Изправи се! Мутри вън!” предвиждат МИР “Чужбина” да излъчва поне 4 народни представители.

Разкриване на секции зад граница

Сред предложенията за промени в Изборния кодекс е да отпадне ограничението за разкриване на 35 секции в държавите, извън ЕС. Както се видя на тези избори в САЩ, Великобритания (която от скоро не е член на ЕС) и Турция желанието за гласуване е високо, а ограничението лиши от правото им на глас хиляди наши сънародници.

Предвижда се още да се облекчи процедурата за разкриване на секции извън страната.

Опашки пред секциите в Торонто

Вместо сегашните 60 заявления за отваряне на такава от ДБ предлагат те да се намалят на 40 за места извън консулските и дипломатическите представителства и на 20 за секции в мисиите.

Праг от 40 заявления предлагат и от ИТН, и от “Изправи се!”.

РЕКОРД: Над 10 000 българи в САЩ са гласували на изборите

Автоматично да се разкриват секции на местата, където на проведени до 5 години назад избори е имало образувана поне една и в нея са гласували не по-малко от 100 избиратели, разписват от ДБ и от “Изправи се! Мутри вън”.

А от “Има такъв народ” предлагат подадените заявления за вота на 4 април от българите зад граница да важат автоматично за следващи избори за парламент.

И още предложения:

Машинното гласуване да е във всички секции, а вотът с бюлетина да остане в краен случай.

Освен това „Демократична България“ искат видео на живо, докато се броят бюлетините, което не беше разрешено от ЦИК, а в последствие и от ВАС, на тези избори.

Подвижна избирателна кутия за хартиени бюлетини ще има само в болниците, домовете за стари хора и специализираните институции, на плавателни съдове под български флаг, предвижда законопроектът на “Изправи се! Мутри вън”.

Опашки се извиха и пред избирателната секция в Лондон

И трите политически формации предвиждат намаляване на състава на ЦИК и избиране на нови членове на комисията. Най-драстично – наполовина, я режат от ДБ. Те предлагат вместо от 18 членове ЦИК вече да е от 9. В другите два законопроекта се предвижда комисията да е от 15 души. Този на “Има такъв народ” премахва възможността партиите, които имат евродепутати, но не са парламентарно представени, да излъчват човек в ЦИК.

Българите в САЩ гласуваха: Има такъв народ - големият победител, про-руската Възраждане - четвърта сила

От ДБ предлагат опростяване на протоколите, които попълват секционните комисии, възможност за събиране по електронен път на подписките за партии, коалиции и инициативни комитети, както и броене на гласовете чрез автоматизирано преброително устройство за оптично сканиране в поне 300 секции.

Данните от машинното гласуване да се прибавят към секционния протокол в изчислителните пунктове към РИК, да отпадне броенето на контролните разписки от машинното гласуване, в една секция да се допуска само по един застъпник или представител на партия, са пък подобренията в проекта на “Има такъв народ”. Освен това се забранява член на ЦИК да е в партийно ръководство.

Хората на Слави имат и корона иновация – поставените под карантина да гласуват на адреса, на който се намират.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Тежки обвинения срещу Борисов от свидетел пред комисията „Манолова“, от ГЕРБ прекъснаха заседанието (ВИДЕО)

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Биволъ, Фейсбук, кадър

Рекет и корупция под благосклонния поглед на премиера Бойксо Борисов – това става ясно от думите на бизнесмен – едър земеделец, който днес свидетелства пред комисията по ревизия на управлението на ГЕРБ (известна още като Комисията Манолова“). Разпознат като Светослав Илчовски, който обяви по-рано, че мести бизнеса си в САЩ, свидетелят заяви, че секторите на икономиката са разпределени и се ръководят от приближени до властта бизнесмени. Министрите пък бяха наречени „кукли на конци“.

Илчовски не е предоставил никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, като е заявил, че има такива под формата на клипове и документи, но ще ги изпрати по-късно на комисията.

В края на заседанието се развихри скандал, след като депутати на ГЕРБ, начело с Маноил Манев, протестираха, че не са уведомени за изслушването и поискаха свидетелят да повтори казаното, което съдържаше обвинения и към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която присъстваше лично.

 

Изнудване

Илчовски споменава в писмения си сигнал единият от собствениците на компанията, производител на пилета „Градус“ Иван Ангелов, смятан за близък до премиера Борисов. Земеделецът твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от него, а Ангелов се смятал за „скрит началник“ на Министерството на земеделието и Агенцията по храните. Земеделецът бил принуждаван да продава зърно на дружествата на „Градус“ под пазарната цена.

Вероятно именно Ангелов се има предвид в разказа на Илчовски под прякора Иван Пилето, за когото става дума няколко пъти в изложението му за описаните събития.

„Такива като Иван Пилето ни управляват във всяка сфера“ – заяви Илчовски.

Той разказа още, че се е срещал с Борисов в бившата резиденция на Тодор Живков във „Витошко-Студена“. Шокиращо е описанието на свидетеля как на срещата му било показано какво става с „бизнесмени, които не са им подчинени“. Илчовски видял два клипа – издевателствата над обвиняемия бизнесмен Миню Стайков (задържан през есента на 2018 г. и пуснат в началото на тази година заради влошено здравословно състояние) в ареста и случващото се с другия задържан едър бизнесмен – Николай Банев. Това е описано в писмения сигнал на Илчовски, който не познавал Стайков и Банев.

Заплахи

Бизнесменът твърди, че отказал въпреки натиска да продава на двойно по-ниска цена, след което е получил предупреждение от Петя Аврамова да спре да купува земя, подплатено със заплахата, че „ще те дам на нашите прокурори“.

 

Илчовски заяви, че бил принуден да приеме тактика на плащане и губене на пари „само и само да мине тяхното време“. Той добави, че след като не се съобразил с искането и предупрежденията, срещу него било започнато разследване в Старозагорско за закана за убийство. То обаче се провалило.

Според свидетеля бизнесмените в България се страхували от властта и през последната година всеки си мислел „дано аз да не съм следващият“.

Мата Хари и чекмеджето с кюлчетата

Илчовски доста неочаквано демонстрира задълбочени познания по случая с чекмеджето със злато в спалнята на премиера и неизвестната госпожица, която е направила снимките и бе наречена „Мата Хари“.

По думите му става въпрос за известна плеймейтка, наета срещу 5 000 лева да „обслужи“ премиера, и тя направила снимките. Мата Хари сама била разказала това на Илчовски, а мотивът й бил, че искала да покаже как се управлява България. Илчовски не каза името й.

Кюлчетата пък били подарени на Борисов за негов рожден ден от собственика на „Градус“ и от едър бизнесмен в областта на минното дела, на име Цоло. С този разказ Илчовски практически отправя преки обвинения към премиера, но не е привел никакви доказателства в подкрепа на разказаното пред комисията.

Скандалът

Изслушването на свидетеля продължи около час и бе прекъснато от идването на депутата от ГЕРБ Маноил Манев, който остро протестира, че представители на ГЕРБ не са били уведомени за заседанието. Председателстващата Мая Манолова отрече това да е вярно. Манев пък отвори дума за разследване и на черните каси на „Мутри, вън!“.

След около половин час в залата дойдоха още депутати но ГЕРБ, между които Десислава Атанасова, Младен Маринов и Николай Нанков, както и министърът в оставка на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя поиска всичко казано да бъде повторено пред нея и това бе направено. Аврамова отрече всичко, а Илчовски заяви, че ще предостави разпечатки от телефонните разговори.

 

Министърката в оставка се закани да съди бизнесмена и бе категорична, че нищо от казаното не се е случило и че не е виждала този човек.

Представителите на ГЕРБ обявиха изслушването за голяма манипулация и заявиха ,че споменатите от свидетеля действащи лица, чийто имена станаха ясни, също ще търсят правата си в съда.

Накрая Мая Манолова прекъсна заседанието и не стана ясно дали Илчовски има още какво да разкаже и дали ще предостави някакви доказателства освен твърденията, че НАП може да провери една част от разказа му.

След заседанието заседанието сигналът на земеделския бизнесмен беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев.

Сигнал до комисията по ревизията за държавен рекет директно срещу Бойко Борисов. Земеделец зърнар (Светослав Илчовски)…

Публикувахте от Vladislav Panev в Сряда, 5 май 2021 г.

При закриването на заседанието Манолова обяви, че в петък ще бъдат изслушани представители на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи магистрала „Хемус“, и на „Главболгарстрой“, по темата за строежа на Алепу.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Отпада карантината за пристигащите от България в Лихтенщайн и Швейцария

Облекчението влиза в сила от 6 май

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Задължителната 10-дневна карантина за пристигащите от България български и чужди граждани в Швейцария и Лихтенщайн отпада от 6 май, съобщиха от Министерството на външните работи.

По информация на българското посолство в Берн остава изискването за попълване на формуляр (Passenger Locator Form) и представяне на отрицателен резултат от PCR тест или бърз имунологичен тест за коронавирус за пътуващите със самолет.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Берн на следните телефони за връзка: +41 31 351 14 55; +41 31 351 14 56 и в извънработно време на тел.: +41 798243822.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Българските консулства подновиха издаването на визи за руски граждани

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Българските консулски служби на територията на Руската федерация възобновиха приема на документи и издаването на визи за всички руски граждани, желаещи да пътуват до страната, съобщиха от външното министерство.

Компанията VFS Global, в чиито 59 изнесени визови центрове в Русия също се приемат документи за български визи, е уведомена за това – както миналата седмица, така и в сряда.

Още преди две седмици вицепремиерът Екатерина Захариева нареди консулските служби на Република България да се подготвят за издаването на туристически визи. Посолството ни в Москва миналата седмица проведе среща с всички туроператори, както и с фирмата VFS Global.

Процедурите по издаване на визи за руски граждани са облекчени максимално. Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и в 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти.

Желаещите да посетят с туристическа цел България получават визите си в консулските ни служби, в офиса на своя туроператор, или външния изпълнител без абсолютно никакви формалности за тях.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Бум на заразените в Канада: Онтарио въведе КПП-та

В интензивни отделения в провинцията има 755 души

Затвори