Открийте ни и в

България

Освобождават от ДДС доставката на стоки за целите на въоръжените сили

Депутатите решиха и да се разшири обхвата на 9% ДДС за бебешките храни 

публикувано

на

Освобождават се от ДДС доставката на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. Това реши парламента като прие на първо четене промени в Закона за данък върху добавената стойност. 

“За” гласуваха 120 депутати, “против” – 23, а четирима се въздържаха. 

Измененията са внесени от Министерския съвет и целят прецизиране на българското законодателство с правото на Европейския съюз. 

ДДС за ресторанти, книги и бебешки стоки остава 9% и догодина

Шефът парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански обясни, че промените трябва да се приемат по-скоро, за да се избегнат санкции срещу страната ни. 

Той предложи срокът за предложения между първо и второ четене да е пет дни.

С промените се предвижда да се прецизират действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели – данъчно незадължени лица.

С част от тях се дава възможност да се коригира фактуриран данък, който не е следвало да бъде начислен, при положение че издателят на фактурата докаже своята добросъвестност, включително при влязъл в сила ревизионен акт.

Предвидено е данъчно задължено лице, включително което управлява електронен интерфейс, да издава фактура за извършена доставка на вътреобщностна дистанционна продажба на стоки или вътрешни дистанционни продажби на стоки с място на изпълнение на територията на страната, когато лицето не е регистрирано за прилагане на режим в Съюза по този закон или в друга държава членка.

Разширява се обхвата на 9% ДДС за бебешките храни 

С промените се предлага и разширяване на обхвата на храните за бебета или за малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, като към тях се включват и специализираните млечни формули и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА