Открийте ни и в

Любопитно

Проститутките – колко вида са и как работят?

Работата на улицата е и доста опасна. Проучване отпреди години показа, че в Колорадо Спрингс уличните проститутки е 18 пъти по-вероятно да станат жертва на убийство, отколкото други жени на същата възраст.

публикувано

на

Всички съчувстваме на жриците на любовта, чиято работа пострада тежко от пандемията заради жестоките ограничителни мерки, приети в много страни. След началото на тези сътресения браншът, както споделят не една и две секс труженички, претърпя завой към онлайн продукцията и сега уеб-момичетата и услуги като OnlyFans са в разцвет. Но пандемията ще отмине и тогава ще се види дали промените са трайни.

Въпреки че онлайн новостите вече помагат най-малкото за рекламата в бранша, когато стане дума з апроституция, първият образ в съзнанието обикновено са жени в предизвикателно облекло, висящи на места с лоша репутация. Нещата в тази професия обаче далеч не са толкова клиширани и проститутките не се делят само на „евтини“ и „елитни“, както най-често е в общото представа.

Оказва се, че има специалисти, които вече са се занимавали с проблема да класифицират жриците на любовта според особеностите в практиката им.

В своята книга „Легализиране на проституцията“ социологът Роналд Уейцър разграничава 6 общи вида проститутки и техни места за работа. Книгата му се занимава с незаконната проституция в Америка и с проблемите на легализацията на проституцията в други страни, като авторът е на позиция, че някои видови секс труд са по-подходящи за жени, отколкото други.

Ето и шестте основни вида проститутки:

1/ Независимо момиче на повикване или компаньонка

Независимите компаньонки работят за себе си в хотели или частни сгради. Те вземат скъпо, рекламират се предимно онлайн и стоят встрани от вниманието на обществото. Тъй като са самонаети, те запазват печалбите си.

19-годишна проститутка обслужва над 20 души в работен ден, понякога през 2 минути

2/ Служителки на агенции за компаньонки

Подобно на независимите, тези проститутки работят в частни локации или хотели и имат доста високи цени – твърди се, че някои искат над 3 000 долара на нощ. Те са подложени на „умерена експлоатация“, защото отчитат дял на агенцията.

3/Работнички в публичен дом

Проститутките от тези заведения работят на умерени цени и също са подложени, според Уейцър, на умерена експлоатация, защото дават част от парите на собствениците на домовете.

4/ Работещи на витрина

Този тип труженички е много характерен за Амстердам, като те примамват минувачите да влязат в заведението с показ на част от прелестите си. Почти всички стаи с витрини в Амстердам са отделни, изолиращи момичетата едно от друго. Някои стаи могат да имат обща баня и тоалетна. Тази атмосфера е противоположна на онази в публичните домове, където всички могат заедно да купонясват с клиентите и контактуват активно.

Най-старата британска проститутка е работила поне до 87 години за по 250 лири на час

5/ Работещи в барове и казина

Тези секс работнички завързват контакт в бар или казино и после правят секс на уединени места. Има и особени практики – на места в Тайланд и Филипините клиентът плаща „такса бар“, за да излезе с проститутката от заведението и може да прекара няколко дни с нея, като й плаща и разноските през това време. Такива ангажименти печелят статус на проститутката, която иначе получава умерено възнаграждение.

6/ Уличници

Уличните работнички вземат най-малко пари и са най-уязвими на експлоатация. Те са и най-малко удовлетворени от професията си, в сравнение с работещите „на закрито“ жени.

Работата на улицата е и доста опасна. Проучване отпреди години показа, че в Колорадо Спрингс уличните проститутки е 18 пъти по-вероятно да станат жертва на убийство, отколкото други жени на същата възраст.

Поради уязвимостта на проститутките много експерти са на мнение, че легализирането на проституцията, което е факт например в Нидерландия и в части от Мексико, е начин професията да стане по-безопасна и по-малко заклеймявана.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА