Открийте ни и в

САЩ

“Просто няма да напусна!”: Тръмп се зарекъл да остане в Белия дом след загубата от Байдън

Заричането да не напусне Белия дом е безпрецедентно, според авторката на новата книга за времето на Тръмп след изборите

публикувано

на

Тръмп повтори руската теза, че изпращането на танковете Abrams M1 на практика е ескалация, която би могла да доведе до ядрена война

Бившият президент Тръмп нееднократно бил заявявал на помощниците си след загубата на изборите през 2020 година, че нямало да напусне Белия дом и да остави Байдън да го поеме. Това е описано в нова книга на репортера от New York Times Маги Хаберман, съобщава CNN, като се позова на получени предварителни данни за книгата.

Според авторката бившият президент е казал на свой асистент, че “просто няма напусна”.

“Никога няма да напуснем.  Кака може да напуснеш, когато си спечелил изборите?” – заявил той пред друг.

Настояването на Тръмп, че ще остане в Белия дом, е новост и добавя щрих към хаотичната картина на времето след изборите, когато той отказвал да приеме поражението, както и към опитите за обръщане на изборните резултати, довели да събитията на 6 януари, коментира медията. Тогава привърженици на отиващия се президент щурмуваха Капитолиятв опит да спрат утвърждаването на изборната победа на Байдън.

Кирил Петков: Ще изправим Бойко Борисов пред съда

Книгата на Хаберман “Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America” излиза на 4 октомври. Авторката отразява за New York Times събитията около Тръмп от 2016 година. Публикациите й я превърнаха в редовна мишена на язвителността на бившия президент в Twitter.

Според писаното от Хаберман непосредствено след изборите изглеждало, че Тръм бил прел поражението. Той се обърнал към свои съветници, за да изяснят “какво се е объркало”. Дори утешил един от тях, като му казал, че са направили всичко по силите си.

Тръмп дори споделил с едни съветник “мислех, че сме се справили” и изглеждал объркан от изхода на надпреварата, според авторката.

Гриф "Секретно": Тръмп крил 10 000 държавни документи в Мар-а-Лаго

В един момент обаче отношението му се променило, пише тя, и той внезапно обявил пред помощниците си, че няма намерение през януари да напусне БЕлия дом, за да се нанесе Байдън.

“Защо да напускам, след като те откраднаха от мен?” – бил казал той.

Заричането да не напусне Белия дом е безпрецедентно, посочва Хаберман, и изявлението му оставило съветниците в несигурност какво би могъл да направи Тръмп. Вай-близкият исторически паралел с такова нерегламентирано оставане би бил случаят с Мери Тод Линкълн, която останала в Белия дом месец след убийството на съпруга й, президента Ебрахам Линкълн.

Глътка въздух за Тръмп: Съдът пое прегледа на документите от обиска

Репортерката на New York Times пише още, че периодът на Тръмп след изборите напомня на неговия опит да издраска навън от тежките си финансови трудности три десетилетия по-рано, когато той пак се е опитвал да дължи всички опции отворени. Според Хаберман обаче след 2020 година той е имал колебания по какъв път да поеме.

Според сведенията за книгата, получени от CNN, тя разкрива нови подробности и за това какво са правили хората около Тръмп след изборите, чийто резултата той отказвал да приеме.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено