Открийте ни и в

САЩ

Простреляната от Болдуин операторка се хванала за стомаха и се запрепъвала

В същото време стана ясно, че асистент-режисьорът на снимачната площадка на Rust е бил обект на оплаквания за безопасността и поведението му на снимачната площадка по време на две продукции през 2019 г.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА
Алек Болдуин изтегля револвера край тялото си и го насочва към камерата по време на репетиция на снимачната площадка на Rust, когато оръжието стреля и улучва оператора в гърдите. Това пише в доклад за инцидента от неделя.
Разпитите на екипа предоставят допълнителни подробности за случайната стрелба в четвъртък в Ню Мексико, при която загина 42-годишната Халина Хътчинс и беше ранен режисьорът Джоел Соуза.
Болдуин е получил пистолета с уверения, че не е зареден, съобщиха властите в Санта Фе в съдебни документи.
„Джоел каза, че Алек седи на пейка в църковна сграда и тренира кръстосано изтегляне. Той е гледал през рамото на Хътчинс, когато е чул нещо, което е прозвучало като камшик и после силен пукот“, пише в декларация от разпитите.
Хътчинс е прострелян в областта на гърдите, се казва в документа.
„След това Джоел смътно си спомня Хътчинс да се оплаква от стомаха си. По думите му тя е започнала да се препъва назад и е била подпомогната да стъпи на земята“, се добавя в клетвената декларация.
Хътчинс казвала, че не може да усети краката си, обясни пред полицията Рийд Ръсел, оператор, който стоял до нея по време на стрелбата.
Разстроеният Болдуин беше сниман в събота пред хотел в Санта Фе, прегръщайки и разговаряйки с Мат Хътчинс, съпруга на Халина Хътчинс, и техния деветгодишен син.

В същото време стана ясно, че асистент-режисьорът на снимачната площадка на Rust е бил обект на оплаквания за безопасността и поведението му на снимачната площадка по време на две продукции през 2019 г., казаха пред CNN двама души, които са работили в тясно сътрудничество с него.

Оплакванията срещу помощник-режисьора Дейв Холс включвали незачитане на протоколите за безопасност при използване на оръжия и пиротехнически средства, блокирани противопожарни алеи и изходи и случаи на неподходящо сексуално поведение на работното място.

Холс беше идентифициран в съдебните документи като асистент-режисьорът, който подал на актьора Алек Болдуин реквизит огнестрелно оръжие, което при изстрел улучи оператора Халина Хътчинс с истински патрон.

Маги Гол, производител на реквизит на IATSE Local 44 и лицензиран пиротехник, каза в изявление пред CNN, че докато работела по антологичните поредици на Hulu „Into the Dark“ през февруари и май 2019 г., Холс пренебрегвал провеждането на срещи за безопасност и непрекъснато не съобщавал наличието на огнестрелно оръжие на екипажа, както е протоколът.

Фаталното оръжие е подадено на Болдуин от асистент-режисьор

Член на екипа, който също е работил в продукциите, но е поискал да не бъде назован поради страх от отмъщение, потвърди разказите на Гол, заявявайки, че когато Холс е провеждал срещи за безопасност, те са били кратки и той е бил пренебрежителен, казвайки, че използваните оръжия ще бъдат същите като продукцията винаги използва и се пита защо изобщо трябва да провеждат срещите.

В друг случай асистент-режисьорът настоял да продължат снимките на място, докато ударила буря, при която електрическото осветление било поставено в кал, а проводниците били изложени на дъжда и членовете на екипа се страхували за своята безопасност.

Сн.: АП/БТА

Трагедията пък породи призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и да се разчита на възможностите, които предлагат компютърните технологии, предаде Асошиейтед прес.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия – и то истински. А въпреки съществуващите правила и наредби могат да бъдат убити хора, както се случи миналата седмица.

Трагичният случай, който потресе киноиндустрията, накара някои хора в Холивуд, наред с редица скептични наблюдатели, да зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск?

“Всеки риск е твърде голям”, каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал “Новобранецът” Алекси Холи.

Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал “Мер от Ийсттаун” Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси.

Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от “архаичната практика” за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики.

“Няма извинение за използването на истински оръжия”, заяви той.

Сн.: АП/БТА

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции.
“Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи”, гласеше петицията.

Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите.

Освен финансовата страна се изтъкват и други аспекти, които правят използването на истински оръжия предпочитано от някои в киноиндустрията.

Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора.

Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински огнестрелни оръжия.

Терминът “реквизитно оръжие”, използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща – от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Те обаче могат да наранят или дори да убият някого от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА