Открийте ни и в

България

Протестите на транспортния бранш задръстиха цялата страна (ВИДЕО)

Те се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на градовете

публикувано

на

Протести на превозвачите блокираха движението в големите градове в страната. Протестиращите настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Въпреки, че премиерът Кирил Петков проведе 3-часова среща с превозвачите вчера, на която бе възстановен диалога между двете страни, протестът за днес остана.

Представителите на превозвачите благодариха на министър-председателят, че е поднесъл извиненията си към тях, а от своя страна те също се извиниха.

Междувременно Коалиционният съвет приет пакет от антикризисни мерки на заседание късно във вторник. 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна. По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Ето в кои градове има блокада на основни пътни артерии:

София

За днес демонстрации са заявени от служители на столичния градски транспорт, таксиметрови шофьори и превозвачи. В 08:00 часа те затвориха пл. “Лъвов мост”, пл. ”Сточна гара” и кръстовището при Петте кьошета. Движението на кръстовищата на пл. “Лъвов мост” и при Петте кьошета вече е възстановено,

Около 09:30 часа протестиращите се оправиха в три лъча към сградата на министерството на финансите (МФ), а после и към Министерския съвет. Първият премина от пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“. Вторият лъч тръгна от пл. „Сточна гара“, премина по бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ и стигна до МФ, а третият – от “Петте кьошета” по бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“  – отново до МФ.

Стачката е под надслов “НЕ на унизително ниските заплати!“.Въведените промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите са:

Перник

Транспортните фирми, извършващи обществен превоз на територията на Общината, спряха работа от 9:00 до 17:00 часа.

Няма да се изпълняват до 17:00 часа възложените  маршрутни разписания от общинската, областната, междуобластната и републиканската транспортни схеми.

Хасково

Спряно е движението на колите ни по вътрешните линии – общинска, областна и републиканска транспортни схеми. обсъжда частично възстановяване на транспорта след края на днешните матури, което да позволи на учениците да се върнат по родните си места.

След това обаче прекъсването на курсовете ще се възобнови до определения час 17:00. Протест на товарни превозвачи и на магистрала “Марица”, близо до Граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево”.

Пловдив

Тежкотоварни камиони на протестиращи запълват крайната дясна лента на бул. “Асеновградско шосе” при входа за Пловдив. Движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено, няма задръствания в района.

Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис “Национален протест”. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Смолян

Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия.

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта – „Рожен експрес“.

Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване.

Ловеч

Превозвачи от Ловешка област се събраха на протест. Автошествието с тежкотоварни камиони и леки автомобили тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания колони от автомобили. Превозвачите стигнаха до п.в. „Абланица“, като движението по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

Според организаторите на протеста до 12:00 часа два пъти за няколко минути ще блокират движението по първокласния път София-Варна, в района на п. в. „Абланица“. В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. По информация на протестиращите само в Ловеч има около 30 превозвачи.

Превозвачи от Пазарджик се присъединяват към националния протест. В града “Тролейбусен транспорт Пазарджик” АД и “Хебър Бус” АД – обслужващи вътрешноградския транспорт в областния център, ще се включат в националния протест на превозвачите.

Ограничения в транспортното обслужване ще има от 09:00 до 13:00 часа.

Кюстендил

Заради протест на превозвачите до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил-София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на  автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от “Юнион Ивкони”.

От 10:00 до 12:00 часа се преустановяват всички автобусни превози на територията на община Дупница.

Варна

Превозвачите във Варна се включиха в националния протест.

Те се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града.  Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България, които настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на ТОЛ системата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено