Открийте ни и в

Америка избира 2020

Протестите променят решението на Джо Байдън при избора му на кандидат за вицепрезидент

публикувано

на

Изборът на Джо Байдън кой да бъде неговият кандидат за вицепрезидент на президентските избори в САЩ през ноември може да бъде променен от убийството от полицай на Джордж Флойд и вълненията, които случаят предизвика в цялата страна. Ситуацията постави въпроса за някои претенденти, които са имали проблеми със закона. Върху човека, който вероятно ще спечели номинацията на Демократическата партия, освен това се засилва натискът да избере за свой подгласник цветнокожа жена.

Байдън, който вече обеща да издигне за вицепрезидент жена, подбира сред широк кръг кандидатки. Някои от жените в списъка му си спечелиха похвали в национален мащаб по време на протестите срещу смъртта на Флойд.

Сред тях е кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс, която в петък през нощта отправи емоционален призив за спокойствие в града. Целият шум около полицейската жестокост по отношение на малцинствата обаче влоши перспективите пред сенаторката от Минесота Ейми Клоубъшар, която е проявявала спорно отношение към полицейското насилие като прокурор в града, в който почина Флойд.

Кого ще избере за свой кандидат за вицепрезидент ще е едно от решенията на Байдън, които ще имат най-големи последици по време на неговата кампания. Особено имайки предвид, че 77-годишният политик вече говори за себе си като за „преходен кандидат“ към едно ново поколение от лидери демократи. Неговият избор ще бъде възприет също и като сигнал – както за ценностите, които изповядва, така и за възгледите му кой трябва да бъде представен на най-високо равнище в американската администрация.

Още преди протестите заради смъртта на Флойд някои съюзници на Байдън вече го призоваваха да избере цветнокожа жена, имайки предвид критично важната роля, която изиграха афроамериканците по пътя му към номинация на Демократическата партия. Тези гласове зазвучаха още по-високо през последните дни.

„Колкото повече ставаме очевидци на омраза на такова равнище, толкова повече мисля, че е важно да й се противопоставим със символични действия, включително може би избиране на жена афроамериканка за вицепрезидент“, заяви Ранди Уайнгартън, председател на Федерацията на американските учители и един от профсъюзните лидери, помолени от екипа на Байдън да се включат в процеса по подбора.

Ботъмс е една от няколкото цветнокожи жени, които предизборният щаб има предвид. Смята се, че други потенциални кандидатки в списъка на Байдън са сенаторката от Калифорния Камала Харис, Вал Демингс, която е член на Камарата на представителите от Флорида, и Стейси Ейбрамс, демократка от Джорджия и активист за избирателните права.

Демингс не отговори пряко, когато бе попитана в интервю за Асошиейтед прес в неделя дали събитията от последната седмица са засилили натиска върху Байдън да избере цветнокожа жена.

Байдън отиде при протестиращите в Делауеър

„Да, цветнокожа жена никога не е била избирана за кандидат за вицепрезидент. Аз мисля обаче, че американците искат някой, който го е грижа за техните проблеми, и желаят да има напредък“, каза Демингс.

Попитана дали смята, че расата не бива да бъде фактор, тя отговори предпазливо, прехвърляйки топката към Байдън.

„Наистина няма значение какво мисля. Има значение какво мислят американците и какво мисли Джо Байдън“, заяви тя.

Демингс, бивш началник на полицията в Орландо, написа в петък привлякла вниманието коментарна статия, отправяйки предизвикателство към бившите си колеги от правоохранителните органи.

„Като бивша жена в униформа, нека започна с моите братя и сестри в униформа: Какво, по дяволите, правите?“, написа Демингс във в. „Вашингтон пост“.

Някои в Демократическата партия гледат скептично на политици, които са преминали през правоохранителните органи, имайки предвид привлеклите общественото внимание случаи на полицейска жестокост към малцинства и други прояви на несправедливост в наказателното правораздаване. В интервю в неделя Демингс защити себе си и други потенциални кандидати с такова минало, като заяви, че „човек или е част от проблема, или от решението“.

„И аз мисля, че общността иска хора, които разбират системата отвътре, за да проведат необходимите в реалния живот реформи“, каза тя.

Харис бе подложена на критики през цялата кампания за първичните избори на демократите заради своето минало в прокуратурата, включително като главен прокурор на Калифорния. Тогава тя се е противопоставяла на реформи, които са щели да задължат нейния офис да разследва убийства, извършени от полицаи, и да установят щатски стандарти за поставяне на камери по тялото.

Бившият лидер на демократическо мнозинство в Сената Хари Рийд намекна, че професионалната биография на прокурор може да е проблем за потенциалните кандидати.

„Прокурорите не са много популярни, по-специално сред младите хора сега“, заяви той. „Моя внучка се дипломира като юрист и иска да стане адвокат, който защитава служебно (хора, които не могат да си позволят съдебна защита). Тя не иска да бъде прокурор. И аз мисля, че много от по-младите хора чувстват същото.“

Клоубъшар, която също бе претендент за президентската номинация на демократите, трябваше да отговаря по време на първичните избори на въпроси за осемте си години като прокурор в най-големия окръг в Минесота. По-голямата част от над 20-те човека, намерили смъртта си при свързани с полицията инциденти, докато тя е заемала длъжността, са били цветнокожи, според данни, компилирани от неправителствената организация

Обединени общности срещу полицейската жестокост и новинарски материали, прегледани от АП.

Сред полицаите, замесени в такива фатални инциденти в миналото, е Дерек Човин, който в петък бе арестуван и обвинен за убийството на Флойд.

Откакто сложи край на своята предизборна кампания, Клоубъшар се очерта като ключов заместник на Байдън и някои демократи гледат на нея като на кандидат-вицепрезидент, който би могъл да му помогне да се хареса на част от белите избиратели от работническата класа, обърнали се срещу партията на изборите през 2016 г. Някои демократи обаче казват, че връщането на фокуса върху полицейската жестокост може да направи пътя й по-труден.

„Това е много тежък момент за нея“, заяви конгресменът демократ от Южна Каролина Джеймс Клайбърн, важен съюзник на Байдън.

Самата Клоубъшар изрази увереност, че Байдън ще направи правилния избор, и каза, че точно сега не мисли за политика.

Байдън е обещал да обяви своя кандидат за вицепрезидентския пост на 1 август, което значи, че достатъчно време за нова промяна на настроенията в национален план, особено като се има предвид, че пандемията от коронавируса и причиненият от нея икономически колапс продължават с пълна пара.

Тези две свързани кризи вече доведоха до внимателно проучване на по-голям брой потенциални кандидати за вицепрезидент на Байдън.

Губернаторката на Мичиган Гречън Уитмър, честа мишена на президента Доналд Тръмп по време на пандемията заради съпротивата си срещу отменянето на заповедите хората да си стоят вкъщи, трябваше да отговаря на въпроси, след като се появи информация, че нейният съпруг се е опитал да предреди опашката за получаване на необходимото разрешение и да пусне лодката си на вода през уикенда около Деня в памет на загиналите във войните.

Губернаторката на Ню Мексико Мишел Луджан Гришам пък бе критикувана от републиканците в своя щат след съобщения, че си е купила бижу от местен магазин броени дни след като разпореди търговските обекти, които не продават стоки от първа необходимост, да затворят, а хората – да си стоят у дома.

Бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, който бе споменаван като потенциален кандидат за вицепрезидент през 2004 г., заяви, че сега подборът е много по-внимателен.

„Проучванията в сравнение с времето, когато бе разглеждана (моята евентуална кандидатура), са много по-интензивни и потенциално проблемни за“ кандидатите за вицепрезидентския пост, каза той.

Подборът от страна на Байдън е на сравнително ранен етап. Комитетът, натоварен с търсенето, се среща с влиятелни представители на левицата, като обръща специално внимание на лидерите на демократите в Конгреса и организираното профсъюзно движение. Байдън, който до голяма степен бе принуден да си стои вкъщи в щата Делауер по време на пандемията, също така би искал да проведе лични срещи с финалистите.

„За него е важно да види кандидата, да говори с него, да види езика на тялото му. И нямам предвид само веднъж. Мисля, че са необходими няколко пъти“, заяви Седрик Ричмънд, конгресмен от Луизиана и съпредседател на предизборния щаб на Байдън.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Америка избира 2020

Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Джо Байдън застана в металургичен завод в Пенсилвания на няколко километра от дома, където е прекарал детството си, и обеща президентското му управление да бъде дефинирано от широкообхватна икономическа програма, каквато американците не са виждали от Голямата депресия и индустриалната мобилизация за Втората световна война насам.

Вероятният кандидат на демократите за президент обеща, че тази програма ще е отговор не само на предизвиканата от пандемията рецесия, а и на векове расизъм и системни неравенства с „една нова американска икономика“, която „най-после е на висотата на думите и ценностите от основополагащите документи на тази нация, че всички сме създадени равни“.

Това беше изненадващ призив от страна на Байдън, 77-годишен представител на върхушката, който е по-известен като сговорчив преговарящ, отколкото като далновиден реформатор. Той обаче ясно подчерта намерението му да провери докъде се простира либералният популизъм с опита си да създаде коалиция, която може да победи президента Доналд Тръмп през ноември.

Тръмп и републиканските му съюзници твърдят, че позиционирането на Байдън, особено работата му с прогресисти, доказва, че той е пленник на радикалното ляво крило в партията си.

Вътрешното обкръжение на Байдън настоява, че подходът му през 2020 г. е същият като при влизането му в Сената през 1972 г.: Да посрещне момента.
Той винаги е еволюирал. През цялата си близо 50-годишна кариера той е последователен в едно: никога не обещава неща, които не мисли, че може да направи“, каза най-старият съветник на Байдън Тед Кауфман.

Кауфман, който зае мястото на байдън в Сената, след като той стана вицепрезидент, каза, че по същество идентичността на Байдън не се е променила: „прогресивен демократ“, приятелски настроен към работниците и бизнеса, последователен поддръжник на гражданските права, вярващ в ролята на правителството и в частния сектор. Различното през 2020 г. според него са обстоятелствата в страната – криза в здравеопазването, равнища на безработица почти като по времето на Голямата депресия, национална реакция срещу расизма и длъжността, към която сега се стреми Байдън.

Еволюцията на Байдън се вижда от началото на кампанията му. Той се движи наляво както по форма, така и по съдържание, като същевременно се старае да съхрани репутацията си на прагматик.

В началото на първичните избори на демократите Позицията на Байдън беше предлагане на умерена алтернатива на призива на Сандърс за политическа революция и настояването на Уорън за големи структурни промени.

Байдън постигна партийно единство, което не съществуваше преди четири години. „Смятам, че предложенията на Байдън са не толкова политическо съобразяване с прогресистите, колкото издигане до висотата на момента, в който живеем“, каза Адам Грийн, съосновател на предизборния комитет за Прогресивна промяна и съюзник на Уорън.

Бившият вицепрезидент натрупа и впечатляващ брой подкрепи за кандидатурата си и изгради група от предизборни застъпници, включително всичките му основни съперници по време на първичните избори. Много от тях организираха прояви в часовете и дните след речта му от четвъртък в проява на сила, която Тръмп трудно ще постигне дори с интензивното си присъствие онлайн и въодушевената си електорална база.

От своя страна Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели. „Този план е много крайноляв, но той каза правилните неща, защото копира това, което аз съм направил“, каза Тръмп в петък преди да замине от Белия дом за Флорида.

Кауфман каза, че Байдън ще продължи да води кампанията си като номиниран, който не се вълнува от такива етикети. „Това, което му помогна да оцелее през всички тези години е, че той не се занимава с такива охарактеризирания“, каза Кауфман.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп: CDC лъже за коронавируса, за да попречи на преизбирането ми

“Всички лъжат. CDC, медиите, демократите, нашите лекари. Не всички, но повечето, на които ние трябва да се доверяваме“, написа Уолъри, чийто туит сподели Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп сподели туит в понеделник, в който обвини Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), че лъжат за коронавируса, за да попречат на преизбирането му.

Оригиналният пост е на шоумена Чък Уолъри от „Колелото на късмета“, който казва, че е възмутен от лъжите за COVID-19.

“Всички лъжат. CDC, медиите, демократите, нашите лекари. Не всички, но повечето, на които ние трябва да се доверяваме“, написа Уолъри.

От съобщението не става ясно в какво точно се обвинява CDC.

Business Insider потърси за коментар Белия дом, но такъв не беше даден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Байдън с 5% преднина пред Тръмп в Тексас

Преди четири години Хилари Клинтън загуби Тексас с девет пункта.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Кандидат-президентът на демократите Джо Байдън има 5-процентова преднина пред Доналд Тръмп в твърдо червения щат Тексас според ново проучване от Dallas Morning News-University of Texas Tyler. Това е изненадващ обрат като се има предвид, че демократ не е печелил там от десетилетия.

Нови социологически проучвания показват, че президeнтът Доналд Тръмп губи подкрепа в три щата, в които спечели през 2016 г. Той е рамо до рамо с бившия вицепрезидент и вероятен кандидат на Демократическата партия Джо Байдън в Аризона (46% на 46%), щат, който спечели с 4% преднина през 2016 г. Тръмп губи позиции и от 48% на 42% във Флорида, където спечели с един пункт преднина преди четири години.

Ясно е, че резултатите в Тексас са колебливи преди президентските избори през ноември. Тази кампания може да бъде първият път, в който Демократите ще спечелят в щата от 1976 година насам когато гласоподавателите предпочетоха демократа Дживи Картър.

Проучване на CBS News/YouGov от по-рано пък дава почти равен резултат – 46 на 45 процента в полза на Тръмп. Общо осем социологически проучвания от началото на юни дават подобни резултати. Резултатът е, че Байдън и Тръмп са много близо един до друг. Важното е, и за разлика от други щати, проучванията в Тексас не са надценили демократите през последните няколко цикъла. Ако не друго, демократите всъщност леко превъзхождат финалните си анкети в президентската надпревара през 2016 г. и състезанията в Сената 2018 г.

Нещата може да се променят с приближаване на изборите, но Тексас наистина е конкурентен в този момент.

Тексас стана прогресивно по-конкурентен щат по времето на Тръмп като кандидат и президент.

Победата на Байдън би била проява на тази тенденция на държавно ниво. Преди четири години Хилари Клинтън загуби Тексас с девет пункта. Тя беше първият демократичен кандидат за президент, който загуби щата с едноцифрена разлика след 90-те години.

Ако погледнете в национален мащаб, виждате, че подкрепата за Байдън нараства с около 10 процента в сравнение с два за Клинтън. Ако изместите резултата от Тексас с осем пункта, това би трябвало да е само процент преднина за Тръмп.

Има причини да мислим, че Байдън може да се справи дори по-добре, отколкото би означавало това изместване в осем процента. През 2018 г. демократът Бето О’Рурк се приближи в рамките на три процента от нокаутирането на републиканския сенатор Тед Крус. Това беше най-доброто демократично представяне в надпревара за Сената в Тексас от 1988 г.

Не просто О’Рурк се приближи. Демократичните кандидати за главен прокурор и лейтенант губернатор завършиха в рамките на пет пункта от своите републикански противници.

Причината демократите да се справят толкова добре в Тексас е промяна сред образованите бели избиратели. коментира CNN. Това се забелязва най-добре в предградията на Остин, Далас и Хюстън, където О’Рурк се справи несъразмерно по-добре, отколкото Демократичният сенат шест години преди това.

Действително, бели избиратели в Тексас са много добре образовани. Едно изчисление на Nate Cohn от New York Times разкрива, че малко повече от 42% от потенциалните бели избиратели през 2020 г. в щата имат висше образование. Това е 13-то най-високо ниво в страната и най-много от всички щати, които Тръмп е спечелил през 2016 г.

Голяма част от победите на Байдън над Клинтън в национален мащаб са настъпили сред белите със степен на колежанско образование. В националните анкети през юни Байдън бе с 22 пункта сред тази група в сравнение с 12 точки преднина на Клинтън в заключителните проучвания през 2016 г.

Един от проблемите на Байдън е, че той изглежда се бори за одобрението сред латиномаериканските избиратели в национален мащаб, а в Тексас има много такива. Въпреки че Байдън ги печели с около 30 пункта в национален мащаб, той не постига същите маржове като Клинтън през 2016 г.

Байдън със сигурност е в по-силна позиция в основните шест щата (Аризона, Флорида, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин), където средните стойности се повишават от три до 10%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено