Открийте ни и в

Здраве

Проучване: Ваксината срещу грип намалява риска от сериозен COVID-19

Все още остава неясно колко дълго трае тази защита

публикувано

на

Ваксината срещу грип има неочаквана допълнителна полза: тя може да намали вероятността от Covid-19, поне в най-тежката му форма, според проучване от Катар.

Въпросът е колко дълго трае тази непряка защита, въпреки че изглежда, че може да се случи няколко седмици след грипната ваксина.

Изследователите, водени от епидемиолога д-р Лайт Джамал Абу-Раданд от Медицинския факултет Weill Cornell-Катар в Доха, който направи предварителната публикация на medRxiv, анализираха данни от 30 774 здравни специалисти, от които 518 бяха диагностицирани положителен за коронавирус.

Установено е, че тези, които преди са имали ваксина срещу сезонен грип, са с 30% по-малко вероятно да се заразят с коронавирус и с 89% по-малко вероятно да получат тежък Covid-19 в сравнение с тези, които не са били ваксинирани срещу грип.

Други проучвания досега са открили подобни доказателства, че противогрипните ваксини намаляват риска от хоспитализация и смърт от Covid-19, въпреки че остава неясно колко дълго трае тази защита.

В проучването на Катар, тези, които са имали ваксина срещу грип и след това са се заразили с коронавирус, инфекцията с Covid-19 се е случила средно около шест седмици по-късно.

Също така не е ясно защо ваксините срещу грип предпазват Covid-19 до известна степен. Едно от обясненията е, че докато се насочват към грипните вируси, те също така разширяват защитните сили на имунната система срещу други вируси.

Във всеки случай, според учените, знанието, че една противогрипна ваксина помага срещу коронавирус, дори частично и за ограничен период от време, може да се използва временно при бъдеща пандемия, докато не бъде разработена подходящата ваксина за нея.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА