Открийте ни и в

Здраве

Проучване: Какво виждат децата зад маските?

При по-големите деца има по-висок процент на успех

публикувано

на

Децата разпознават емоциите дори и под предпазните маски на лицето, сочи швейцарско проучване, цитирано от CNN.

В него са участвали около 300 малчугани на възраст между три и шест години, на които са били показани 90 изображения на актьори, изразяващи радост, тъга или гняв. На половината те са с предпазни маски.

В повечето случаи децата съвсем правилно са определили емоциите на актьорите, независимо дали лицата им са били скрити или не, сочат данните от изследването на експерти от университетската болница в Лозана.

Съдия отмени забраната за задължително носене на маски в тексаските училища

Общият процент на успешно разпознаване на емоциите е над 67 на сто, когато актьорите са с предпазни маски, и повече от 70 на сто, когато лицата им не са скрити.

При по-големите деца има по-висок процент на успех. Около една четвърт от малчуганите се затрудняват да разграничат тъгата от гнева и около 21% понякога бъркат радост с гняв или тъга.

Констатациите на швейцарските учени противоречат на опасенията, че използването на предпазни маски в училищата може да навреди на развитието на по-малките деца.

“Дори и с маски те могат да правят разумни заключения за емоциите на другите хора,” казва пред Cи Ен Ен Ашли Руба, експерт по психология на развитието към Уисконсинския университет, който стигна до подобно заключение по време на пандемията. Тя не е участвала в швейцарското изследване.

Според Руба лицето не е най-важното при изразяването на емоциите. “Използват се също тона на гласа, позата на тялото, има и други неща, които децата и възрастните могат да употребят, за да разберат как се чувстват останалите”, допълва тя.

Резултатите от швейцарското проучване са публикувани в педиатричното списание на Американската медицинска асоциация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА