Открийте ни и в

Вашето здраве

Проучване: Маймунската шарка може да причини енцефалит и гърчове

Няма обаче по-скорошни данни, които да покажат колко чести са тези усложнения по време на настоящата епидемия от маймунска шарка

публикувано

на

Проучване: Маймунската шарка може да причини енцефалит и гърчове

Маймунската шарка понякога може да доведе до неврологични или психиатрични усложнения като енцефалит (възпаление на мозъка), объркване и гърчове, според ново британско проучване.

Белгия отчете най-високия брой жертви на Ковид-19 от началото на епидемията, починалите в Испания надхвърлиха 1000

Изследователите от University College London (UCL) и King’s College (King’s), ръководени от д-р Джонатан Роджърс от Института по психично здраве към Катедрата по психиатрия на UCL, които направиха съответната публикация в медицинското списание „eClinicalMedicine“, пристъпиха към систематичен преглед и метаанализ на всички научни изследвания до момента (общо 19) и данни за маймунската шарка до май 2022 г., включващи общо 1502 души от различни страни – САЩ, Обединеното кралство, Нигерия, Конго и др.

В допълнение към относително честите симптоми

като мускулни болки (при поне 50% от пациентите), умора, главоболие, тревожност и депресия, 2% до 3% от пациентите са имали по-сериозни неврологични усложнения.

Анализът изчислява, че 2,7% от пациентите с маймунска шарка получават поне един припадък, 2,4% объркване и 2% енцефалит.

Изследователите подчертаха необходимостта от допълнително проучване доколко и как маймунската шарка може да засегне мозъка. В допълнение, те съобщават, че болестта може да доведе до по-високи нива на проблеми с психичното здраве в сравнение с други инфекциозни заболявания поради наличието на тежки обриви и вероятно съпътстващата социална стигма – като се има предвид, че предаването е главно чрез сексуален контакт.

Къща, обитавана от зли духове, сее смърт и пустее празна

„Ние открихме, че сериозни неврологични усложнения като енцефалит и гърчове, макар и редки, са настъпили в достатъчно случаи на маймунска шарка, за да оправдаят безпокойство, така че нашето проучване подчертава необходимостта от по-нататъшно изследване на проблема.

Има също значителни доказателства, че емоционалните разстройства като депресията и тревожността са сравнително чести при хора с маймунска шарка”, каза д-р Роджърс.

Няма обаче по-скорошни данни (след май тази година), които да покажат колко чести са тези усложнения по време на настоящата международна епидемия от маймунска шарка.

Също така все още не е ясно колко време продължават неврологичните усложнения

и дали могат да продължат дълго след острата фаза на заболяването.

Освен това проучването включва пациенти, повечето от които са били хоспитализирани, така че не е сигурно, че неврологичните усложнения имат подобна честота от 2-3% дори в най-леките случаи.

Маймунската шарка причинява предимно кожни обриви и треска. Може да бъде фатално, но при сегашното огнище в Европа и САЩ случаите обикновено са леки и смъртността е доста под един смъртен случай на 1000 потвърдени случая.

Въпреки че маймунската шарка е ендемична в Централна и Западна Африка от десетилетия, тази година е първата година, в която вирусът, който я причинява, се разпространява в световен мащаб.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено