Открийте ни и в

България

Проучване: САЩ и България сред най-заплашените от бедност държави

bgvoice

публикувано

на

сн. Pixabay

САЩ и България са сред най-заплашените страни в света от бедност. Между тях е само Чили. Все пак България е по-добре от Румъния и Турция. Този извод се съдържа в изследването „Индекс на социалната справедливост“ на германската фондация „Бертелсман“.

Въпреки подобряването на ситуацията на пазара на труда, рискът от бедност в много индустриално развити страни в света не намалява.

10 години след началото на световната финансова криза средното равнище на безработицата в 41 държави-членки на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие/ОИСР/ за пръв път е малко по-ниско от предкризисното ниво от 2008 г. Но в 25 страни, където е провеждана анкетата, рискът от бедности се е запазил на предишното ниво или дори се е увеличил.

Експертите на фондацията причисляват към тези, които потенциално са заплашени от бедност, хората, които разполагат с малко по-малко от средния доход за всяка конкретна държава.

Според изследването най-добри възможности, за да се избегне неблагополучието, са създадени в северните страни. Сред тях са Исландия, Норвегия, Дания и Финландия.

Германия в тази класация заема десетото място, Великобритания е 11-та, Франция – 15-та. В края на списъка са САЩ (36 място), след което се нареждат Чили, България, Румъния, Турция и Мексико.

Най-голям брой хора заплашени от риска да обеднеят живеят в Израел (17,9 % от населението) и САЩ (17,8%).

Сравнително доброто място на ФРГ, икономическия локомотив на ЕС, в тази класация се дължи преди всичко на успешните показатели на пазара на труда, отбелязват от „Бертелсман“. Освен намаляващото равнище на безработица в Германия, младежите без работа там са изключително малко в сравнение с останалите държави по света – едва 6,2%.

Въпреки че като цяло нивото на заетост в периода от 2013 до 2018 г. е нараснало от 73,5% до 75,9%, рискът от бедност за германците за същия период се е увеличил от 9,4% на 9,8%. Рискът от бедност за възрастните германци е 9,7%. Това е най-високият показател за последните 10 години. Освен това, рискът от бедност сред децата и младежите достига 7,6%.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

България и Канада обсъждат идеята за посолство в София

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: МВнР

Заместник- министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна в Отава с парламентарния секретар на министъра на малкия бизнес, насърчаване на износа и международната търговия на Канада Рейчъл Бендаян, съобщи дирекция „Пресцентър“ на МВнР. Двамата обсъдиха възможност да се открие посолство на Канада в България.

Двамата обмениха мнения за това как да се разнообразят търговските отношения между България и Канада и как да се привлекат повече инвеститори в двете страни.

„Съществува значителна възможност за развитие в областта на икономическите и търговските отношения между нашите страни. България и Канада се радват на силно развитие в информационните технологии, инфраструктурата, аутсорсинга, науката, технологиите, селскостопанските продукти, които предлагат голям потенциал за сътрудничество“, заяви заместник-министър Георгиев.

Георг Георгиев посочи, че Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA) е на финалния етап на своята ратификация в България.

„СЕТА дава възможност за икономически растеж и повече работни места“, каза Георгиев. Той даде за пример, че от началото на временното прилагане на СЕТА статистическите данни показват повишение от 29 процента в търговския обмен между България и Канада през 2018 г. Това основно се дължи на увеличаването на износа от България, нараснал с 60 процента през 2018 г.

Георгиев подчерта, че България очаква по-видима подкрепа от страна на Канада за членство на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). „За нас поканата за започване на преговори за присъединяване е израз на политическата воля на държавите членки. Това е политически акт, отразяващ степента на доверие на държавите членки на ОИСР към България“, изтъкна заместник-министърът на външните работи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Кога премиерът Борисов ще вдигне пенсиите в България? Когато хване скритите обороти по кръчмите

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Искаме да хванем скритите обороти на търговците, за да има повече пари за пенсии и други социални плащания. Промените в Наредба Н-18, които трябваше да влязат в сила в края на януари, имат за цел да излезе сивият сектор на светло. Но когато се налагат правила, това не се харесва, коментира днес премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Влизането в сила на Наредбата беше отложено с шест месеца от финансовия министър Владислав Горанов тази вечер заради готвени протести от хотелиерите и ресторантьорите на 29 януари. Той обясни, че ще бъдат изчистени технически проблеми.

По-рано във вторник Борисов настоя, че целта на наредбата е всички продажби да бъдат срещу касова бележка.

„Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате?“, попита той.

В Гърция и Турция имало добър туризъм, защото там имало по-добри готвачи, сервитьори и отношение. Според него у нас обаче се крият обороти.

„В колко ресторанта в София ви дават касови бележки? И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим“, обърна се той към туристичуския бранш.

Борисов обясни, че всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а в страната е проблем да се въведе тол системата.

„Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така“, посочи премиерът.

В заключение Борисов настоя за публичен дебат по темата за наредбата за касовите бележки и обяви, че финансовият министър Владислав Горанов ще има среща с бизнеса, за да чуе проблемите и исканията им.

От Националния брод по туризъм вече настояха за отлагане на данъчната наредба за касовите апарати и свързания в реално време с Националната агенция по приходите софтуер.

Според бранша срокът за влизане в сила на наредбата да бъде преместен от 31 януари на 30 септември.

Те настояват, че отлагането на наредбата е важно, за да не се породи сериозен хаос и затруднения в работата на туристическия бранш.

Проучвания на организацията са показали, че подобна нормативна практика в ЕС има единствено в Словакия, Норвегия и Хърватска, но изискванията на държавата са адаптирани към бизнес модела на индустрията.

„Промяната ще направи родния бизнес неконкурентоспособен. Ще се ограничат и възможностите за продажби онлайн“, твърдят от сектора.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Правят Асоциация на българските общности по света

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: bnr.bg

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи – това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията по повод три години от встъпването в длъжност на президентския екип.

„Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт“, посочи вицепрезидентът.

Дейността на Илияна Йотова е посветена основно на изработването на последователна политика с българите в чужбина. С над 150 дружества на българи от 33 държави, с отделни граждани поддържа постоянен контакт вицепрезидентът.

„Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да създаваме паралелни родини“, убедена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света.

„Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни идеи, решения, резултати“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности.

В изказването си Илияна Йотова посочи проблемите пред историческите ни диаспори, основният от които е запазването на българския език и идентичност. Според вицепрезидента България трябва да има ясно разписана политика и да отстоява категоричните си позиции в двустранните преговори.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada