Открийте ни и в

Вашето здраве

Проучване: Тези, които имат дълъг COVID-19 след 12 месеца, ще го имат и след 18 месеца

Почти половината от пациентите смятат, че не са се възстановили напълно след година и половина

публикувано

на

Повечето дългосрочни пациенти с COVID-19, които имат един или повече постоянни симптоми на заболяването след 12 месеца, ще продължат да ги имат след 18 месеца, показва ново шотландско научно проучване.

Почти половината от пациентите смятат, че не са се възстановили напълно след година и половина, докато поне един от 20 чувства, че изобщо не са се възстановили.

При първоначално хоспитализираните съответните проценти са още по-високи.

Изследователите, ръководени от професор Джил Пел от университета в Глазгоу, който направи съответната публикация в списание „Nature Communications“, анализира данни за 33 281 души, диагностицирани с коронавирус, както и за близо 63 000, които не са били заразени с вируса.

Състоянието на всички беше оценено шест месеца след първоначалната инфекция (на 6, 12 и 18 месеца).

На шест месеца след първоначалната остра инфекция 8% от пациентите не са съобщили за възстановяване, 47% частично и 45% пълно възстановяване, на 12 месеца съответните проценти са 8%, 46% и 46%, докато на 18 месеца са подобни.

Установено е, че степента на невъзстановяване, особено сред пациентите с първоначални симптоми, след 12 месеца е 11%, докато частичното възстановяване е 51%, а пълното възстановяване е 39%.

Процентите са сходни след 18 месеца.

Случаите на продължителен COVID-19 са по-вероятни при тези, които първоначално са се нуждаели от хоспитализация, жени, хора със социално-икономически проблеми и такива с предшестващи здравословни проблеми.

Най-честите постоянни симптоми са задух, болка в гърдите, сърцебиене, объркване и мозъчна мъгла.

Изглежда, че ваксинацията преди първоначалната инфекция с COVID-19 осигурява известна защита срещу риска от последващо дългосрочно заболяване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено