Открийте ни и в

Вашето здраве

Проучване: Тийнейджърите са по-склонни да станат вейпъри, ако родителите им са пушачи

Знаем, че електронните цигари не са безвредни, категорични са изследователите

публикувано

на

Тийнейджъри, чиито родители пушат, са значително по-склонни да опитат електронни цигари и да станат вейпъри, показва голямо ново ирландско проучване.

Проучването, което подчертава риска от пристрастяване към никотина чрез „страничния път“ на електронните цигари, също така показва, че процентът на младите хора, които опитват да използват вейпинг, се е увеличил значително с течение на времето (от 23% през 2014 г. на 39% през 2019 г.).

Момчетата показват по-висок процент потребители от момичетата, но при последните употребата на електронни цигари сега се увеличава с по-бързи темпове.

Изследователи от TobaccoFree Research Institute Ireland (TFRI) в Дъблин, ръководени от генералния директор и професор Люк Кланси, който направи съобщението на международната конференция на Европейската белодробна асоциация в Барселона, анализираха данни за 6216 17-18-годишни младежи заедно с информация дали родителите им са били пушачи или вейпъри.

Установено е, че тийнейджъри, чиито родители са пушили, докато растат, са с 55% по-склонни да опитат електронни цигари и с 51% по-вероятно да опитат традиционни цигари.

Основните причини, поради които тийнейджърите опитват електронни цигари, са любопитството (66%) и наличието на приятели с цигари (29%).

Процентът на тези, които никога преди не са пушили, когато за първи път са опитали електронна цигара, показва голямо увеличение от 32% през 2015 г. до 68% през 2019 г.

„Открихме нарастваща употреба на електронни цигари сред ирландските тийнейджъри и това е модел, който виждаме навсякъде по света. Има схващане, че вейпингът е по-добра алтернатива на пушенето, но нашето изследване показва, че това не е така за тийнейджърите, които обикновено не са опитвали традиционни цигари преди електронните цигари.

Това означава, че за “тийнейджърите вейпингът е пътят към пристрастяване към никотина, а не към абстиненция“, каза д-р Кланси.

Професор Джонатан Григ от Комитета за контрол на тютюнопушенето към Европейската белодробна асоциация каза:

„Тези констатации са тревожни не само за тийнейджърите в Ирландия, но и за семействата по целия свят. Вече знаем, че децата на родители, които пушат, са по-склонни сами да пушат. Ново проучване показва, че тийнейджърите също са повлияни от родителите си пушачи да поемат електронни цигари и да се пристрастят към никотина.

Все повече и повече тийнейджъри опитват електронни цигари и не за да могат да спрат редовното пушене. Това е важно, защото знаем, че електронните цигари не са безвредни.

“Пристрастяващите ефекти на никотина са потвърдени и сега откриваме, че електронните цигари могат да причинят увреждане на белите дробове, в кръвоносните съдове и мозъка“, каза още д-р Кланси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено