Открийте ни и в

Здраве

Проучване: Хората вероятно могат да доживеят в добро здраве до 130 години

Рискът от смърт обикновено се увеличава с възрастта. но спира да расте след определена възраст

публикувано

на

Хората могат да живеят най-малко 130 години, показва ново проучване.

Хората вероятно могат да доживеят до 130 години и вероятно значително по-възрастни, но вероятността от такава дълбока старост е много ниска по това пандемично време според нови научни изследвания.

Горната граница на човешкия живот е обект на множество изследвания и дискусии.

Проучване, базирано на медицински данни от повече от 500 000 доброволци, публикувано в списание Nature Communications, установи, че горната възрастова граница за хората може да бъде някъде между 120 и 150 години.

Но някои учени смятат, че няма теоретично ограничение за продължителността на човешкия живот.

Ново проучване, публикувано в списанието Royal Society Open Science, анализира данни от “супер столетници” или хора над 110 години и данни от “полусупер столетници”, които са живели до 105 години.

Рискът от смърт обикновено се увеличава с възрастта. Авторите на новото изследване обаче установиха, че той спира да расте след определена възраст и спира с вероятността човек да умре следващата година, за което шансовете са 50 срещу 50.

„110-годишен може да си представи, че вероятността да живее още една година е същата като хвърляне на монета“, каза Антъни Дейвисън, професор по статистика в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL), който ръководи изследването.

„Ако имаш главоболие, тогава ще празнуваш следващия рожден ден, а ако не, тогава ще умреш в някакъв момент следващата година“, добави той.

Въз основа на досегашните данни изглежда, че хората могат да живеят най-малко 130 години, но екстраполацията на констатациите предполага, че няма ограничение за продължителността на човешкия живот, заключава проучването.

Такива заключения съответстват на подобни статистически анализи, направени върху масиви от данни за много по-възрастни хора.

„Но това проучване подсилва тези заключения и ги прави по-точни, защото сега има повече данни“, каза Дейвисън.

В своето проучване екипът анализира два набора данни.

Едният е съставен от Международната база данни за дълголетие, която съдържа данни за повече от 1100 „супер столетници“ от 13 държави.

Вторият идва от Италия и съдържа данни за всички лица, живели най-малко 105 години в периода от януари 2009 г. до декември 2015 г.

Ето няколко съвета за дълголетие, които можете да следвате:

Балансирайте приема на храна с физическа активност – колкото по-активни сте, от толкова повече храна се нуждаете. Ако се движите по-рядко, винаги обръщайте внимание на порцията си и добавете колкото се може повече зеленчуци и плодове. Те са важни, за да останете здрави.

Може да ги приемате сурови, сушени, замразени или консервирани. Ако не знаете как да комбинирате, използвайте цветовете за ориентир, т.е. не яжте само зелена салата, добавете червена чушка или жълта камба.

Опитайте се да добавяте въглехидрати с всяко ядене – хляб, ориз, макаронени изделия, картофи или зърнени храни.

Протеинът е важен за създаването на нови клетки. Големи източници на протеин са сьомга, сардини, пъстърва, риба тон, свинско и телешко месо, яйца и ядки.

Поддържайте костите си здрави, като ядете поне по една кофичка кисело мляко на ден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА