Открийте ни и в

Вашето здраве

Проучват ново лекарство срещу COVID-19

Става дума за експерименталния продук, който беше приложен на Доналд Тръмп

публикувано

на

Сн: АР/БТА

Европейската агенция по лекарствата обяви, че проучва нов медикамент срещу коронавирусната инфекция. Това е лъч надежда  на американската биотехнологична компания.

„Започнала е поетапната оценка на лекарствен продукт, съдържащ две готови моноклонални антитела. Това е експерименталният продукт, който беше приложен на Доналд Тръмп и който се очаква да бъде наличен”, обясни проф. Илков Гетов в ефира на Нова телевизия.

Моноклоналните антитела са изкуствено създадени и имитират белтъци, които се произвеждат от имунната система. В случая вируса те биха му попречили да атакува клетките.

"Тренд": 43% от българите не биха се ваксинирали срещу коронавирус

„Това са едни макромолекули,които специфично разпознават точно определени други  макромолекули от дадена клетка и те имитират функциите на имунната система. Свързвайки се със спайк протеина, ще попречат вирусът да попадне в клетката”, допълни доц. Павлина Гатева.

Монклонални антитела се използват за лечението на редица автоимунни и онкологични заболявания. Правени са опити и при някои вирусни инфекции като успех е имало при Ебола.

„Тяхното приложение трябва да е много внимателно, защото са възможни нежелани имунологични ефекти. Тъй като става въпрос за напълно ново лекарство, не са описани всички странични реакции”, подчерта доц. Гатева.

Tерапията с моноклонални антитела може да е подходяща за по-леките случаи. За пациентите в по-тежко състояние и на кислородолечение обаче тя не е препоръчителна.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено