Открийте ни и в

България

Проф. Аргирова: Пикът на четвъртата вълна в България ще е между 10 и 20 октомври

Според вирусолога случаите на заразени рязко ще се увеличат със старта на учебната година

публикувано

на

Сн: БТА

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова. Според нея пикът ѝ ще бъде между 10 и 20 октомври – или малко след старта на учебната година.

В началото на август се забеляза едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични“, пояснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са установили наличието на индийския вид на вируса.

Тя е категорична, че тази вълна ще се асоциира с индийския вариант. Вирусологът уточни, че страната ни върви с около месец назад в сравнение с повечето европейски държави. Проф. Аргирова посочва, че признаците, с които започва заболяването са гърлобол и хрема, в по-редки случаи и висока температура.

Проф. Огнян Кунчев: С делта варианта се заразяват все повече млади хора

„Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, казва още експертът и добавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

По думите ѝ лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но те ще станат преносители на вируса. Според нея училищата са голям инкубатор на инфекцията. „Този вариант засяга повече млади хора. Причината е, че повечето възрастни са ваксинирани. Другата причина е, че младите са по-малко ваксинирани и най-вече те не спазват дистанция“, коментира тя.

Експертът поясни, че на този етап нямаме вариант, който може да се определи като „български“. „Няма го отдавна оригиналният китайски вариант. Сигурно се пази някъде както едрата шарка“, подчертава тя и пояснява, че у нас има от всички налични видове на вируса, които се изучават и анализират от учените

По отношение на това дали ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна, проф. Аргирова коментира, че това е морален, икономически и политически въпрос, но е категорична, че тя трябва да бъде препоръчителна за някои професии, като учителската, например. Тя не изключва вероятността всяка година да си поставяме ваксина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено