Открийте ни и в

Коронавирусът

Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна идва, мерките са задължителни

Математикът прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България

публикувано

на

Проф. Витанов: Есенно-зимната вълна идва, мерките са задължителни

Есенно-зимната вълна на COVID-19 идва.

Това съобщи математикът от БАН проф. Николай Витанов на профила си във фейсбук.

В момента страната ни се намира в предверието на тази вълна, но се очаква заболеваемостта да започне да се повишава, а смъртността да расте, прогнозира още той.

„14-дневната заболеваемост днес е 131.47 на 100 000.

Хомеостазисът държи все още.

Докога ще държи? Докато стигнем заболеваемост 150 на 100 000“, изчислява Витанов.

„Хомеостазисът още държи на напъните на всезнаещия, всеможещ, и безсмъртен балкански юнак (бел.ред. Бай Ганьо). Обаче ефективността на Ганьо расте. През миналата седмица беше 42%. Това са и очакванията, ефективността на Ганьо бавно да расте. Демонстрирам ви, как се подготвя есенно-зимната вълна.

Ефективността на Ганя си растеше цял септември, ще достигне и 100%. И като докара вълната, ще почне да се оглежда кой да му е виновен“.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

По думите му тогава ще са необходими „прицелени и минимални по обхват и действие мерки. Налагащите мерките ще бъдат виновни на Ганя“.

Математикът прогнозира, че проблемите с развитието на пандемията у нас се очакват след около две седмици в Западна България.

„Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 187 дни. Прогноза я знаете – ще издържи 200 дни.

Гледайте, дали ще стане така.

Виждате, че в Западна България индексите полека стават по-високи от тези в другите части на страната. Есенно-зимните проблеми се очаква да започнат от областите в Западна България“, пише още той.

Жива ли е Иления? Или къде е дъщерята на Ал Бано и Ромина

Смъртността през първата половина на октомври ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали, прогнозира още проф. Витанов. И отправя апел: „Пазете се все пак. Ако и да протича леко, има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка“.

След средата на октомври смъртността се очаква да се повиши и броят на починалите с COVID-19 все по-често да е двуцифрено число на ден, изчислява още Витанов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено