Открийте ни и в

България

Проф. Витанов: Осем области в България влизат в тъмночервената зона 

Математикът написа, че за целия октомври 2020 г. починалите от COVID са 441 души, а сега за шест дни от този месец те са 529 

публикувано

на

Осем области – Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Сливен, София – град и София – област, минават в тъмночервена зона в следващите дни, показва прогноза на математика проф. Николай Витанов. 

Според Витанов развитието е според очакванията: оформяне на вторичен пик на вълната. 

Той показа и числата на починалите – в края на септември – 20882, до днес 21411, за целия октомври 2020 – 441 и за октомври 2021 за 6 дни – 529 души. 

“Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването.  Габрово и Перник са в тъмночервената зона, а Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се наредят до тях”, обясни той.  

Според него никак не е добре София – град да премине в тъмночервената зона. 

Той подчерта, че теорита за преболедувалите COVID и колективния имунитет, отива в тоалетната. 

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава, че се заформя много тъмно червена област в западна България. Кърджали се очаква да поизлезе от оранжевата зона, но това е разбираемо – все пак вълната се надига, смята математикът. 

На картата на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Обаче са в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболеваемост в тези 2 области в следващите 2 седмици, добави той. 

Базовото репродуктивно число днес е 1.144, почти колкото вчера. Обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните и оздравелите, е голям и здравната система се натоварва постепенно, написа още Витанов във Facebook профила си. 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА