Открийте ни и в

Новини

Проф. Герджиков: Скоро ще има Европейски съединени щати

Повечето българи знаят рождените дни на певците с по едно име, но не знаят големите наши оперни певци по света, смята бившият служебен премиер

публикувано

на

Проф. Герджиков: Скоро ще има Европейски съединени щати

Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими сериозни усилия. Това заяви в “Денят започва” бившият служебен премиер и бивш председател на народното събрание, юристът проф. Огнян Герджиков.

“Аз не знам някъде другаде по света да има такава търговия на гласове – не съм чувал поне.

Това явно е български патент.

Крайно уродливо явление е и трябва много сериозна борба срещу това явление.

Уникална държава сме – да си продаваме гласа за 50 или 100 лева или колкото там се търгува.

Ние обичаме да прехвърляме вината другиму – наблюдават се все по-малко хора, които гласуват. На сегашните избори се очакват още по-малко хора да гласуват.

И после питат защо са избрани тези хора. Ами, тези, които са отишли до урните, са си избрали тези хора, идете вие и изберете други.”, заяви той.

Герджиков подчерта, че България не е единствената държава в политическа криза и че през това са преминавали и страни, които са много развити, като Белгия и Израел. По-сериозният проблем, според него, е честата смяна на законодателството у нас.

Медведев: Идиоти, не ни плашете, "Хиперзвук" ще достигне Европа и САЩ по-бързо

Проф. Герджиков изтъкна, че не вярва войната в Украйна да прерасне в нов световен конфликт, но заради самия факт, че се случва толкова близо до нас, трябва много да внимаваме какво говорим, какво правим и какво е нашето поведение и външна политика.

Прогнозира, че в не много далечно бъдеще, след няколко десетилетия, ще има Европейски съединени щати.

“Аз съм проевропеец в мозъка на костите си.

Прогнозирам, че в не много далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, защото Европа е люлката на човечеството и културата.

Криптокралят: Не харча повече от $600 000 за часовник. Конфискуваха му McLaren-и и Lamborghini

Отделните държави са безсилни да се борят срещу огромните икономически колоси. Истинската възможност да се противопоставим на тези гиганти, това е обединена Европа – това е люлката на цивилизацията и културата.

ЕС е в криза, давам си сметка, но тази криза ще бъде преодоляна.

И това е бъдещето на България – в Европейския съюз.”, каза той.

Проф. Огнян Герджиков призова да се обръща повече внимание на културата.

“Трябва да популяризираме българската култура, защото имаме с какво да се гордеем. Не чалгата, а българската култура. В Миланската скала – меката на оперното изкуство – там, във фоайето има 10 големи красиви маслени портрета на най-големите певци, пели там.

Българка, чакала 12 часа за последно сбогом с Елизабет Втора: Ще гласувам, но нищо няма да се промени

От тези 10 големи оперни певци, знаете ли колко са българи – 7. Кой знае този факт – никой. Обаче, чалга парчетата се знаят.

Знаят се рождените дни на певците с по едно име, а не се знаят големите наши оперни певци по света. Не се знаят нашите големи художници, нашите големи учени, изобретатели. Те отиват някъде на заден план, защо?

Извадете ги на показ – те учат и са пример, те заразяват.

Това е нещо, което ни липсва. Защото, когато ни се вдигне културата, по друг начин ще гледаме на живота и ще избираме своите народни представители.”, смята юристът.

Проф. Огнян Герджиков сподели още, че не спира да пише и сега работи върху своя отдавнашна мечта – енциклопедичен речник на частното право.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено