Открийте ни и в

България

Проф. Натали Младенов от Калифорния помага за съхранение на водните ресурси

Тя е второ поколение имигрант, има познания по изграждане на водни канали и язовири
Сибила Патси

публикувано

на

Проф. Натали Младенов взима проба за свое изледване, сн.: Mladenov.weebly.com

Специалността инженер в публичния сектор не е една от най-търсените от студентите жени в повечето университети по света. Но Натали Младенов, българка имигрант второ поколение в Америка, избира точно нея, като се надява, че точно с женския си усет ще може да разкрие нови хоризонти в тази наука. Специалността включва познания по изграждане на водни канали, пътища, язовири, отводнителни системи. Младенов се насочва към водните проекти. „Избрах тази област за кариерно развитие заради баща ми“, разказва тя. „Когато дойдохме в Ню Йорк, той нямаше нужния сертификат, за да бъде инженер, и стана електротехник, но винаги ме поощряваше да уча нещо, свързано с това. Той избяга от България по политически причини по време на студената война и винаги е искал нещо по-добро за своето семейство“, допълва тя.

След като завършва, Натали първо работи като преподавател в университета в Канзас, където се занимава с изследвания за устойчивостта на водните ресурси и издава редица трудове в тази област. После е приета като

професор в щатския университет в Сан Диего

където създава своя лаборатория – Water Innovation a Reuse Lab – WIRLAB. В нея заедно със студенти Младенов тества начини за анаеробно почистване на водaта и възможността за използването й отново до ниво, което ще я прави питейна. Друго изследване, което тя ръководи, е за установяване на времето, за което отпадъци от петролни рафинерии остават във водите на океаните и басейните. „Устойчивостта на водните ресурси е критична за човечеството. На някои места на планетата има твърде много вода, а на други тя е оскъдна. Затова е важно да можем да възстановяваме водата, която иначе би била изхвърлена“, заявява Младенов.

Един от последните й проекти е за установяване причинителите на замърсяването в река Сан Диего, започнат през миналата година точно след като санитарните служби сигнализираха, че във водите има фекалии. Обектът дори е в списъка за спешно реагиране на агенцията по околна среда. „След дъжд остатъци от препарати за третиране на тревата и такива за унищожаване на плевели могат да попаднат в реката, което пък повишава нивото на азот и други вредни фосфати“, казва Младенов. Освен това тя и колегите й се опитват

да възстановят естествената растителност

по течението на реката, което според тях ще предпази населените в близост градове от наводнения. По този проект българката работи с местните власти на Сан Диего. „Опитваме се да измерим с точност кои са най-големите замърсители на реката“, обяснява тя.

Друга нейна инициатива, която би помогнала на много домакинства, е построяването на тоалетна чиния, която да работи без вода. При нея септичните тръби ще бъдат свързани с механизми за използване на водата за земеделие и други цели, които не включват консумацията й. Този проект е във фаза на събиране на средства.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

България

Според доклад на ООН: до 30 години България губи 1/4 от населението си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си, пише в доклад на ООН. Причината е не само ниската раждаемост, но и масовата емиграция.

Констатацията за драматичен спад на населението е валидна не само за Родината, но и за останалите страни от Югоизточна Европа. От десетте страни с най-бързо намаляващи популации в света, девет са в Югоизточна Европа, казва ООН.

„За разлика от Западна Европа, страните в този регион не използват имиграцията, за да попълнят празнините. Населенията в Югоизточна Европа стават по-малобройни и по-възрастни.“, казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Между 1995 и 2035 г. броят на населението над 65-годишна възраст ще се удвои в повечето от страните в региона, казва доклада на фонда.

Като се има предвид намаляващия брой на хората в работоспособна възраст, съществува реален риск за бъдещето на основни социални услуги като изплащането на пенсии.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия ръст и шанса да се намали изоставането от Западна Европа. Проблемът се обуславя от ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни, където държавата продължава да доминира в икономическия сектор. Това кара младите да предпочетат по-добре платената и по-удовлетворяваща работа на Запад.

Армитаж казва, че при сегашните условия ще е много трудно да се обърне тенденцията на емиграция и ниска раждаемост.

Правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят пълноценни политики за населението, базирани на спазването на човешките права, да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкави работни часове, майчинство и за двамата родители, както и по-равно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената.

Страните от Югоизточна Европа се нуждаят от по-плавно преминаване на младите от обучението към трудовите места, както и осигуряването на достъп до желана от хората работа.

Има нужда и от повишаване на заплащането, за да бъде спряна тенденцията младите професионалисти да емигрират, казва Алана Армитаж.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Волен Сидеров подава оставка като депутат

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

Волен Сидеров подава оставка като депутат. Той ще я депозира в Народното събрание до няколко дни. Сидеров се оттегля заради кандидатурата си за кмет на София.

В последния момент: Волен Сидеров се кандидатира за кмет на София

Лидерът на Атака призова Ангел Джамбазки, който е кандидатът на ВМРО  също да подаде оставка като евродепутат, докато тече предизборната кампания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Слави Трифонов представя телевизията си във вторник

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Слави Трифонов ще представи старта на телевизията си във вторник в 11 часа. Той ще даде интервю във фейсбук страницата си  на тема „7/8 TV – начало, разпространение, съдържание“. В него ще стане дали той ще продължи да прави „Шоуто на Слави“, но вече по кабел.

Слави Трифонов си купи телевизия, Маестрото ще е управител

Преди дни стана ясно, че тв водещият е купил националната кабелна телевизия „Стара Загора“, която най-вероятно ще бъде прекръстена на „Седем осми“. Той самият обяви името на телевизията си още на 31 юли в последното издание на „Шоуто на Слави“ по Би Ти Ви.

Слави Трифонов обяви началото на телевизията си "7/8TV" (ВИДЕО)

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada