Открийте ни и в

България

Проф. Натали Младенов от Калифорния помага за съхранение на водните ресурси

Тя е второ поколение имигрант, има познания по изграждане на водни канали и язовири
Сибила Патси

публикувано

на

Проф. Натали Младенов взима проба за свое изледване, сн.: Mladenov.weebly.com

Специалността инженер в публичния сектор не е една от най-търсените от студентите жени в повечето университети по света. Но Натали Младенов, българка имигрант второ поколение в Америка, избира точно нея, като се надява, че точно с женския си усет ще може да разкрие нови хоризонти в тази наука. Специалността включва познания по изграждане на водни канали, пътища, язовири, отводнителни системи. Младенов се насочва към водните проекти. „Избрах тази област за кариерно развитие заради баща ми“, разказва тя. „Когато дойдохме в Ню Йорк, той нямаше нужния сертификат, за да бъде инженер, и стана електротехник, но винаги ме поощряваше да уча нещо, свързано с това. Той избяга от България по политически причини по време на студената война и винаги е искал нещо по-добро за своето семейство“, допълва тя.

След като завършва, Натали първо работи като преподавател в университета в Канзас, където се занимава с изследвания за устойчивостта на водните ресурси и издава редица трудове в тази област. После е приета като

професор в щатския университет в Сан Диего

където създава своя лаборатория – Water Innovation a Reuse Lab – WIRLAB. В нея заедно със студенти Младенов тества начини за анаеробно почистване на водaта и възможността за използването й отново до ниво, което ще я прави питейна. Друго изследване, което тя ръководи, е за установяване на времето, за което отпадъци от петролни рафинерии остават във водите на океаните и басейните. „Устойчивостта на водните ресурси е критична за човечеството. На някои места на планетата има твърде много вода, а на други тя е оскъдна. Затова е важно да можем да възстановяваме водата, която иначе би била изхвърлена“, заявява Младенов.

Един от последните й проекти е за установяване причинителите на замърсяването в река Сан Диего, започнат през миналата година точно след като санитарните служби сигнализираха, че във водите има фекалии. Обектът дори е в списъка за спешно реагиране на агенцията по околна среда. „След дъжд остатъци от препарати за третиране на тревата и такива за унищожаване на плевели могат да попаднат в реката, което пък повишава нивото на азот и други вредни фосфати“, казва Младенов. Освен това тя и колегите й се опитват

да възстановят естествената растителност

по течението на реката, което според тях ще предпази населените в близост градове от наводнения. По този проект българката работи с местните власти на Сан Диего. „Опитваме се да измерим с точност кои са най-големите замърсители на реката“, обяснява тя.

Друга нейна инициатива, която би помогнала на много домакинства, е построяването на тоалетна чиния, която да работи без вода. При нея септичните тръби ще бъдат свързани с механизми за използване на водата за земеделие и други цели, които не включват консумацията й. Този проект е във фаза на събиране на средства.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

България

Евродепутатът Ангел Джамбазки заловен да шофира пиян

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Евродепутатът Ангел Джамбазки е бил заловен да шофира с алкохол в кръвта. Случаят е от 7 декември, но за него стана известно в четвъртък.

Джамбазки е засечен от патрули на КАТ в Самоков и спрян за рутинна проверка.

По информация на NOVA шофьорската книжка на депутата е била отнета, а при проверка дрегерът е отчел над 1.5  промила.

Евродепутатът заяви, че ще понесе последствията от действията си.

Джамбазки е настоял да си направи кръвно изследване за наличието на алкохол в кръвта му. Все още няма резултати от изследването.

Засега няма повдигнато обвинение срещу него заради евродепутатския му имунитет.

„Безотговорно беше поведението ми. Срамувам се от постъпката си”, сподели Джамбазки пред bTV.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Висшият съдебен съвет прие оставката на Цацаров като главен прокурор

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува единодушно с 20 гласа „за“ оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Самият Цацаров не присъства на заседанието на ВСС.

В сряда, главният прокурор, чийто мандат изтича на 10 януари, заяви, че подава оставка, за да поеме незабавно поста председател на Антикорупционната комисия.

Очаквано: Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия

След като пленумът на ВСС прие предсрочната оставка, съдебните кадровици предстои да изпратят предложението на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за освобождаване на Цацаров.

Цацаров изрази очакване, че държавният глава няма да забави издаването на решението.

Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност.

„На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, заяви още Сотир Цацаров.

Иван Гешев става главен прокурор предсрочно

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

БАН: Официалният език в Северна Македония е разновидност на българския

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това е официалната позиция на Българската академия на науките след проведеното в сряда събрание на академиците и член-кореспондентите, пише „24 часа“.

Причината е, че на 3 декември събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) е приело „Харта за македонския език“. В нея са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония. Той е определен като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като „македонски“.

Нова ера в отношенията: България и Македония подписаха договора за добросъседство

„Документът предизвиква много сериозни научни възражения. Затова той беше обсъден в Ръководството на БАН, след което бяха поискани и представени становища от три института на Академията – Института за български език, Кирило-методиевския научен център и Института за исторически изследвания. Постъпилите становища бяха подкрепени и от индивидуални позиции на членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН „, пише в позицията си БАН.

Българските учени считат, че македонската позиция е невярна и неприемлива, вредяща на отношенията между двете съседни страни.

Становището на БАН ще бъде официално изпратено на Народното събрание на Република България и висшите държавни институции.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada