Открийте ни и в

България

Проф. Натали Младенов от Калифорния помага за съхранение на водните ресурси

Тя е второ поколение имигрант, има познания по изграждане на водни канали и язовири

публикувано

на

Проф. Натали Младенов взима проба за свое изледване, сн.: Mladenov.weebly.com

Специалността инженер в публичния сектор не е една от най-търсените от студентите жени в повечето университети по света. Но Натали Младенов, българка имигрант второ поколение в Америка, избира точно нея, като се надява, че точно с женския си усет ще може да разкрие нови хоризонти в тази наука. Специалността включва познания по изграждане на водни канали, пътища, язовири, отводнителни системи. Младенов се насочва към водните проекти. „Избрах тази област за кариерно развитие заради баща ми“, разказва тя. „Когато дойдохме в Ню Йорк, той нямаше нужния сертификат, за да бъде инженер, и стана електротехник, но винаги ме поощряваше да уча нещо, свързано с това. Той избяга от България по политически причини по време на студената война и винаги е искал нещо по-добро за своето семейство“, допълва тя.

След като завършва, Натали първо работи като преподавател в университета в Канзас, където се занимава с изследвания за устойчивостта на водните ресурси и издава редица трудове в тази област. После е приета като

професор в щатския университет в Сан Диего

където създава своя лаборатория – Water Innovation a Reuse Lab – WIRLAB. В нея заедно със студенти Младенов тества начини за анаеробно почистване на водaта и възможността за използването й отново до ниво, което ще я прави питейна. Друго изследване, което тя ръководи, е за установяване на времето, за което отпадъци от петролни рафинерии остават във водите на океаните и басейните. „Устойчивостта на водните ресурси е критична за човечеството. На някои места на планетата има твърде много вода, а на други тя е оскъдна. Затова е важно да можем да възстановяваме водата, която иначе би била изхвърлена“, заявява Младенов.

Един от последните й проекти е за установяване причинителите на замърсяването в река Сан Диего, започнат през миналата година точно след като санитарните служби сигнализираха, че във водите има фекалии. Обектът дори е в списъка за спешно реагиране на агенцията по околна среда. „След дъжд остатъци от препарати за третиране на тревата и такива за унищожаване на плевели могат да попаднат в реката, което пък повишава нивото на азот и други вредни фосфати“, казва Младенов. Освен това тя и колегите й се опитват

да възстановят естествената растителност

по течението на реката, което според тях ще предпази населените в близост градове от наводнения. По този проект българката работи с местните власти на Сан Диего. „Опитваме се да измерим с точност кои са най-големите замърсители на реката“, обяснява тя.

Друга нейна инициатива, която би помогнала на много домакинства, е построяването на тоалетна чиния, която да работи без вода. При нея септичните тръби ще бъдат свързани с механизми за използване на водата за земеделие и други цели, които не включват консумацията й. Този проект е във фаза на събиране на средства.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

България

Нота от МВнР: Защо за българите във Великобритания има карантина?

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи нота с искане за обяснение до британското правителство защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли. Това съобщиха от външно министерство.

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от България. Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Заради подкуп прокуратурата поиска по-тежки наказания за Иванчева, Петрова и Дюлгеров

Прокурор Тихомир Стоев не каза колко по-тежки трябва да са те, а остави преценката на съда

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Прокуратурата поиска още по-тежки наказания за бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, съобщава БНР.

На първа инстанция тримата получиха съответно 20, 15 и 12 години затвор по обвинение, че са поискали подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Прокурор Тихомир Стоев не каза колко по-тежки трябва да са наказанията, а остави преценката на съда.

Той оспори онази част от първоинстанционната присъда, с която Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха оправдани за получаване на подкуп, иронично определяйки решението на съдебния състав като „иновативен правен подход“.

Преди да вземе думата за финалната си пледоария, прокурор Стоев поиска да се провери как е избран съставът, който чете първите осъдителни присъди. Като основание ползва твърдения на Иванчева и Петрова по време на обясненията им, че е бил нарушен случайният подбор на делата.

Въпреки несъгласието на подсъдими и адвокати, съдия Георги Ушев даде почивка, за да получи необходимата справка.

Предстоят финалните пледоарии и на останалите страни в процеса и последната дума на тримата подсъдими.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Увеличават двойно парите за клиничната пътека за COVID-19

От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Стойността на клиничната пътека за коронавирус ще бъде увеличена почти двойно. За това се договориха Българският лекарски съюз и Здравната каса.

От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница, съобщава БНР.

Увеличени ще бъдат и всички стойностите на клинични пътеки за лечение на инфекциозни заболявания, както и за нормално раждане.

Още един лекар от Спешна помощ почина от COVID-19

Конкретните параметри предстои да бъдат обсъждани.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено