Открийте ни и в

България

Проф. Натали Младенов от Калифорния помага за съхранение на водните ресурси

публикувано

на

Проф. Натали Младенов взима проба за свое изледване, сн.: Mladenov.weebly.com

Специалността инженер в публичния сектор не е една от най-търсените от студентите жени в повечето университети по света. Но Натали Младенов, българка имигрант второ поколение в Америка, избира точно нея, като се надява, че точно с женския си усет ще може да разкрие нови хоризонти в тази наука. Специалността включва познания по изграждане на водни канали, пътища, язовири, отводнителни системи. Младенов се насочва към водните проекти. „Избрах тази област за кариерно развитие заради баща ми“, разказва тя. „Когато дойдохме в Ню Йорк, той нямаше нужния сертификат, за да бъде инженер, и стана електротехник, но винаги ме поощряваше да уча нещо, свързано с това. Той избяга от България по политически причини по време на студената война и винаги е искал нещо по-добро за своето семейство“, допълва тя.

След като завършва, Натали първо работи като преподавател в университета в Канзас, където се занимава с изследвания за устойчивостта на водните ресурси и издава редица трудове в тази област. После е приета като

професор в щатския университет в Сан Диего

където създава своя лаборатория – Water Innovation a Reuse Lab – WIRLAB. В нея заедно със студенти Младенов тества начини за анаеробно почистване на водaта и възможността за използването й отново до ниво, което ще я прави питейна. Друго изследване, което тя ръководи, е за установяване на времето, за което отпадъци от петролни рафинерии остават във водите на океаните и басейните. „Устойчивостта на водните ресурси е критична за човечеството. На някои места на планетата има твърде много вода, а на други тя е оскъдна. Затова е важно да можем да възстановяваме водата, която иначе би била изхвърлена“, заявява Младенов.

Един от последните й проекти е за установяване причинителите на замърсяването в река Сан Диего, започнат през миналата година точно след като санитарните служби сигнализираха, че във водите има фекалии. Обектът дори е в списъка за спешно реагиране на агенцията по околна среда. „След дъжд остатъци от препарати за третиране на тревата и такива за унищожаване на плевели могат да попаднат в реката, което пък повишава нивото на азот и други вредни фосфати“, казва Младенов. Освен това тя и колегите й се опитват

да възстановят естествената растителност

по течението на реката, което според тях ще предпази населените в близост градове от наводнения. По този проект българката работи с местните власти на Сан Диего. „Опитваме се да измерим с точност кои са най-големите замърсители на реката“, обяснява тя.

Друга нейна инициатива, която би помогнала на много домакинства, е построяването на тоалетна чиния, която да работи без вода. При нея септичните тръби ще бъдат свързани с механизми за използване на водата за земеделие и други цели, които не включват консумацията й. Този проект е във фаза на събиране на средства.

 

Реклама

България

Вашингтон отсъди в полза на България по делото „КТБ“, заведено от Оман

публикувано

на

от

Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската държава заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), приключи окончателно, съобщиха от финансовото министерство. Чуждестранният фонд, който бе акционер в банката, претендираше обезщетение от 80 млн. евро заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят. Още през пролетта оманците се отказаха от иска си. Сега Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил окончателно претенциите им е е наредил на България да се заплатят съдебни разноски.

На 13.08.2019 г. Арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на “Корпоративна търговска банка” АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

Продават Гигинския манастир заради дългове към КТБ

“След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България”, допълват от МФ.

Доган сред „късметлиите“: Ще си върне 76 695 лв. от КТБ

Материалите, които българското финансово министерство е представило присъстват в кориците по “Делото КТБ”, което Специализираната прокуратура води срещу Цветан Василев и съучастниците му пред Специализирания наказателен съд у нас. Именно на база тези доказателствата властите в Оман са установили, че банката е била източена от бившия й мажоритарен собственик. Решението на Оман потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев по рухването на финансовата пирамида.

У нас “Делото КТБ” пред първата съдебна инстанция ще продължи през есента.

Продължете по-нататък

България

Как да карате с американската си книжка в България?

публикувано

на

от

Българите, които разполагат с американска шофьорска книжка и искат да карат в България трябва да изпълнят и да знаят няколко неща, преди да седнат зад волана в родината си. Според американското посолство лицата, притежаващи американска шофьорска книжка, могат да я използват до три месеца след завръщането си в България.

За целта обаче трябва да имат и българска лична карта. Книжката трябва да е придружена от легазизиран превод, както и да има т.нар. „международна шофьорска книжка“, която се издава от няколко мотоорганизации в САЩ.

Щатският секретариат на Илинойс се извини на българина, останал без книжка (ВИДЕО)

Българите трябва да имат готовност да представят своя паспорт при поискване от страна на пътните полицаи като доказателство, че се намират в страната по-малко от три месеца.

Лицата, възнамеряващи да шофират в България повече от три месеца, трябва да получат българска шофьорска книжка. За тази цел е необходимо да вземат уроци по шофиране и след това да положат изпит.

Американските власти дават и други препоръки, когато работещи и живеещи в САЩ решат да предприемат пътуване извън пределите на страната.

Двоен стандарт или недоразумение – българин с изрядни документи остава без книжка (ВИДЕО)

На първо място трябва да проучим правилата за движение в сътответната страна и точно какви документи са необходими, за да не сме извън закона.

Трябва да бъдат проверени внимателни и маршрутите и дали е безопасно да се минава по тях. В страни като България липсват пътни знаци, има лошо подържани пътища, а покритието на американските застраховки е само при определени случаи.

При пътуване в България се препоръчва и наличието на повече гориво, пътна карта и резервна гума.

В повечето страни е незаконно шофирането без валидна книжкаи застраховка. Трябва да се консултирате с посолството на страната, която планирате да посетите или живеете, за да намерите конкретни изисквания за шофьорската книжка. Много държави не признават шофьорска книжка на САЩ, но повечето приемат Международно разрешение за управление на МПС. То може да не е валидно през цялото време на престоя извън Америка.

Продължете по-нататък

България

Холивудска звезда празнува годишнина с българска носия

публикувано

на

от

Холивудският актьор Бен Крос ще отпразнува годишнина от сватбата си в Жеравна, облечен в българска носия. Преди година той каза заветното „Да“ на русенката Деана по време на традиционния фестивал на фолклорната носия.

Дванадесетият международен фестивал на фолклорната носия “Скок във времето” беше открит в петък. Националната кауза като основна движеща сила и идея на фестивала изтъкна при началото му Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл “Българе”.

По традиция програмата започна с връчване на годишното отличие “Апостол на българщината” и приемане на нови членове на Сдружението “Пазители на българщината”, в което към момента членуват 84 воеводи в 18 чети в 21 области на страната.

Годишното отличие “Апостол на българщината” за първи път бе връчено на жена – Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България. В музикалната програма в първия ден бяха включени концерти и народно веселие с различни музиканти, народни хора, песни и игри около големия огън.

В събота ще бъде представянето на клубове, школи и танцови състави за български народни танци, като желаещите ще могат да се включат в разучаване на български народни хора. Ще има изпълнения на МПГ “Иван Михов” при НЧ “Просвета 1909” – с. Белозем и на дует “Рукатка”.

Ще се състои традиционният конкурс за автентична носия, народни борби, надиграване на танцьори. Малко след 20.30 ч. ще започне народно веселие с фолклорната певица Ана-Мария, Злати Петров – кавал и танцова формация “Български ритми”, фолклорния изпълнител Иван Дяков и танцова формация “Приятели чрез танца”, “Олелия” – народни хора и песни около големия огън с оркестър “Бисери”.

В последния ден от 12 до 17 часа организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама