Открийте ни и в

България

Прощаваме се със Стоянка Мутафова (СНИМКИ И ВИДЕО)

bgvoice

публикувано

на

сн. "24 часа"

В 11 часа започна поклонението пред голямата комедийна актриса Стоянка Мутафова, която почина на 97-годишна възраст в петък.

Десетки нейни близки, приятели и почитатели се стекоха пред Сатиричния театър още преди началото на поклонението. ВТленните останки на актрисата ще останат изложени до 16 ч. за всеки, които иска да се прости с легендата.

Мутафова почина на 6 декември във Военномедицинска академия, където беше приета за лечение, след остър сепсис вследствие на възпален жлъчен мехур.

Със Сатиричния театър са свързани най-силните години на Мутафова като актриса. През 1956 г. тя става един от основателите на новосъздадения Държавен сатиричен театър, заедно със Стефан Сърчаджиев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Константин Коцев, Димитър Манчев.

На официалното откриване на театъра – на 7 април 1957 г., Мутафова играе в първата премиера – „Баня” на Владимир Маяковски, изпълнявайки ролята на Мезалиансова. На същата сцена пресъздава още десетки героини от български класически и съвременни автори. През 1963 г. тя и Георги Калоянчев стават първите заслужили артисти на Сатирата, където тя работи до пенсионирането си през 1991 г.

сн. „24 часа“

сн. „24 часа“

сн. „24 часа“

сн. „24 часа“

сн. „24 часа“

сн. „24 часа“

Стоянка Мутафова и през 2019 г. продължаваше да играе на театралната сцена и беше най-възрастната действаща актриса в света.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Късметлия от Разград спечели целия джакпот от 6,5 млн. лв от тотото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Участник от Разград позна печелившите числа и спечели джакпота в 7-ия тираж на играта „6 от 49“ на СПОРТ ТОТО в размер на 6 564 060 лева.

Късметлията става 106-ия тото милионер на България, съобщиха Български спортен тотализатор.

За следващия тираж в неделя, 26 януари, топ печалбите ще достигнат общо 6 460 000 лева.

Джакпотът в 6/49 ще бъде презареден с нови 2 150 000 лева, в 6/42 – 1 030 000 лева, в 5/50 – до 3 000 000 лева, а в Тото Джокер – 40 000 лева.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Глобиха издателството, превело „Под игото“ на „разбираем“ език

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: bnr.bg

Акт за установяване на административно нарушение за разпространение на романа „Под игото“ от Иван Вазов под заглавието „Под игото на съвременен български език“ е връчен на издателство „Византия“ (търговско наименование ЕТ „Нели Стефанова – Прима“) в Министерството на културата днес.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Oт там обаче не поясняват в какъв размер е глобата.

„Врагове“ или „душмани“: „Под Игото“ на съвременен български

Дирекция „Авторско право и сродните му права“ в Министерство на културата се самосезира в края на миналата година по повод публикации и участия в медии на издатели и експерти.

След преглед на съдържанието и сравняването на текста в него с този в изданието на „Под игото“ (издателство „Български писател“, 1980 г.), са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата.

Това изискване е заложено в чл. 34 на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Законовата норма предвижда, че след изтичане на срока на времетраене на авторското право произведенията могат да бъдат използвани свободно при условие, че не се нарушават права по чл. 15, т. 4 и 5 от ЗАПСП, които продължават безсрочно.

В Министерството на културата не е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на „Под игото“ на Иван Вазов.

Изданието на „Византия“ се самопредставя като превод на романа на съвременен български език, като за автор на превода е посочена Нели Стефанова. В изданието се уточнява, че „така преведен, романът в този си вид е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат публикувани без писменото разрешение на издателя и преводача или на неговите наследници“.

Припомняме, че в новото издание са заменени над 6000 архаични думи. Авторката Нели Стефанова тогава заяви, че думите са променени, тъй като са неразбираеми за младежите.

По думите на авторката промените са направени с цел турските думи да бъдат заменени с думи от славянски произход.

Според литературоведи и издатели обаче е престъпление да се посегне на текста на Патриарха на българската литература и ако това се превърне в тенденция, ще е пагубно за произведенията на родните класици.

За тях е по-добре да се обясняват на учениците такива думи и децата да не бъдат подценявани.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Чумата в България отнесе над 200 000 прасета. Компенсациите – 47 млн. лева

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Общо почти 50 милиона лева са изплатени на ферми и стопанства тип заден двор заради чумата по свинете, която и до ден днешен върлува из България.

Това сочат данните на Българската агенция за безопасност на храните, предоставени на „Телеграф”.

Към момента са изплатени над 11,5 млн.лв. на над 38 хил. стопанства в цялата страна, доброволно предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно умъртвяване на прасета за угояване за лични нужди.

Изплатените обезщетения на свинекомпексите са в размер на 36 154 598,37 лв.

По Решението на ЕК за спешните мерки през 2019 г. на България са изплатени над 13 млн. евро до момента, очаква се да бъдат изплатени още близо 10 млн. евро.

Общият брой на хуманно умъртвените прасета заради заразяване с вируса на АЧС в страната е 203 817 в 49 огнища, доказани с лабораторни проби.

Мерки

За справяне със сложната епизоотична обстановка България предприе редица мерки за овладяване на заболяването. От изключителна важност е внедряването и спазването на мерките за биосигурност във всички типове животновъдни обекти – лични стопанства, малки, големи и индустриални стопанства, както и задълженията на собствениците им. От по-миналата седмица има забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. Тя е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които се изследват единствено и само в Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Почистване

Взе се и решение в месодобивните предприятия да се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на проби ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС, посочват от БАБХ. Щателна дезинфекция се извършва и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

План

Миналата седмица на заседание Централният епизоотичен съвет се утвърди Плана за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Той следва да бъде гласуван на Министерски съвет, а неговата цел е да разпредели дейностите за борба с болестта между различни държавни структури. Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.

Предпазване

За да предпазят своите стопанства от АЧС фермерите трябва да спазват стриктно всички въведени мерки за превенция за разпространение на заболяването Африканска чума по свинете. Въведените у нас мерки са идентични с разписаните в Стратегията на Европейския съюз за борба със заболяването. Същите се прилагат още от възникването на първото огнище през 2018 г.

На първо място това е спазването на всички мерки за биосигурност, разписани в националното законодателство. Задължителна е регистрацията на свиневъдните стопанства, като процедурата беше значително облекчена за стопаните. Задължително е недопускане на външни лица до отглежданите животни. Необходимо е да бъде сключен договор с регистриран ветеринарен лекар и незабавното му уведомяване, както и областен ветеринарен лекар, при промяна в здравословното състояние на отглежданите от тях животни. Забранено е хранене на животни с кухненски отпадъци, фуражни суровини, съдържащи кухненски отпадъци или получени от такива. Забраната е въведена още през 2006 г. и се отнасят за всички лица, които отглеждат животни, включително и тези в „личното стопанство”.

Всички мерки са публични, а също така се провеждат и регулярни срещи със заинтересованите страни. Във връзка с усложнената епизоотична обстановка е важно мерките да се спазват стриктно, включително и в стопанствата тип „заден двор”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada