Открийте ни и в

Вашите пари

Психология на инвеститорите

Дори при тях настроенията и емоциите играят ключова роля

публикувано

на

Инвеститорите са като всички останали хора – с колкото и информация да разполагат и въпреки опита и многото сделки, които са направили, настроението и емоциите им в голяма част от случаите изиграват ключова роля при вземането на решения. Понякога това ще води до печалби, друг път обаче може да генерира загуба след загуба.

Един от най-великите инвеститори Джак Богъл казваше: „Времето е ваш приятел; импулсът е ваш враг.“ Но търпението е само малка част от психологията на инвеститорите, която може да им помогне при вземането на решения.

Настроенията на инвеститорите често водят до представянето на пазара в посоки, които не отговарят на фундаменталните фактори. Например при внезапна загуба на доверие към даден пазар или компания инвеститорите може да решат да се оттеглят, а това води до резки спадове.

Алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са фактори, които определят настроенията на пазарите. Има много описани случаи в историята, при които определени пазарни настроения са довели до бум или съответно до срив.

За да определят по възможно най-обективен начин инвестиционната си стратегия, трейдърите е добре да са наясно с емоциите, които могат да ги завладеят. Така ще могат да ги разпознаят, за да не се превърнат във враг на самите себе си.

„Съществува общ цикъл на психологията на пазара, който показва как емоциите се променят и какъв ефект оказват те върху нашите решения. Когато разберем етапите на този цикъл, можем да укротим емоционалното влакче в увеселителния парк“, пише в своя статия портфолио мениджърът Шон Ханън.

Той описва 14 фази от цикъла на психологията на пазара:

 1. Оптимизъм – Положителната перспектива ни кара да се чувстваме обнадеждени за бъдещето и съответно да купуваме акции.
 2. Вълнение – След като сме видели, че някои от първоначалните ни идеи работят, започваме да мислим какво може да ни донесе още по-голям успех.
 3. Наслада – Инвеститорите не могат да повярват на успеха си и се наслаждават на постигнато и печелившите си решения.
 4. Еуфория – Това е моментът, който носи най-голям риск. След като сме видели, че (почти) всяко наше решение води до бързи и лесни печалби, започваме да пренебрегваме риска и да очакваме всяка инвестиция да носи печалба.
 5. Тревожност – За първи път пазарът се движи срещу нас. И обикновено в този момент инвеститорите са склонни да пренебрегнат евентуални загуби, защото ще се успокоят с това, че инвестицията им е дългосрочна и в крайна сметка ще излязат на плюс.
 6. Отричане – Когато пазарите не се възстановяват и не знаем как да реагираме, започваме да отричаме, че сме направили лоши инвестиции и че нещата няма да се подобрят скоро.
 7. Страх – Пазарните реалности стават объркващи. Започваме да мислим, че акциите, които притежаваме, никога няма да се движат в посока, благоприятна за нас.
 8. Отчаяние – Не знаем как да действаме, но сме готови да прегърнем всяка идея, която ще ни позволи да се върнем в играта без загуба.
 9. Паника – Всичките ни идеи са изчерпани и не знаем какво да правим оттук нататък.
 10. Капитулация – Решаваме, че ще продаваме всичко, за да избегнем бъдещи загуби.
 11. Обезсърчаване – След излизане от пазарите не искаме да купуваме акции отново. Именно това често е моментът, в който се предоставят най-добрите финансови възможности.
 12. Депресия – Чудим се как може да сме били толкова глупави и се опитваме да разберем какво се е случило.
 13. Надежда – В крайна сметка осъзнаваме, че пазарите имат цикли и започваме да търсим следващата възможност.
 14. Успокоение – След като закупените активи се оказват печеливши, отново се завръща вярата в инвестиционните възможности на пазарите.

Разбира се, в теорията и в практиката има описани множество подобни цикли, понякога със същите наименования, а друг път с подобни, но така или иначе най-важното нещо за инвеститорите е да прилагат подходи, които да им помогнат да избегнат взимането на емоционални решения, особено при спадащ пазар.

Един от най-важните фундаментални принципи за всеки инвеститор е диверсифицирането. Това ще намали риска от загуби. Експертите съветват да се избягват спекулативни сектори, като ако все пак има интерес към по-рискови инвестиции, то те да не са повече от няколко процента от цялостния портфейл.

Друга успешна тактика би била купуването на по-малко акции от дадена компания спрямо първоначалното желание. Така при спад на пазара инвеститорът ще придобие повече акции на по-ниски цени.

Компаниите, които раздават дивиденти, са доказали във времето, че са по-слабо чувствителни към волатилността на пазарите. Така ако бъдат избрани акции от подобни дружества, те със сигурност ще носят по-голямо спокойствие на инвеститорите.

И в обобщение – търпението е критично важно качество за инвеститорите, но също така е необходим и обективен подход кога да бъде променена инвестиционната стратегия.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Вашите пари

Koe e най-доброто време за продажба на жилище?

Вижте какво показват последните данни на брокерите

публикувано

на

Виж цялата статия

В последното проучване, направено сред продавачите на жилища от Qualtrics, 87% от анкетираните са заявили, че са загрижени, че домът им няма да може да се продаде поради пандемията и произтичащата от това икономическа криза. От анкетираните 51% са отговорили, че са „сериозно притеснени.“ Това безпокойство изглежда разумно, като се има предвид настоящото състояние на икономиката. Данните обаче показват, че купувачите на жилища все още са много активни въпреки неудобствата и проблемите, които американските семейства преживяха тази година.

Последният доклад за продажбите на имоти, публикуван от Националната асоциация на брокерите в САЩ (NAR), разкри, че

340 000 еднофамилни жилища са продадени

в страната само миналия месец. Последният отчет на NAR за имотите, които са „под договор“, тоест, такива, които са вече в процес на същинската продажба, надмина броя от миналия месец с над 44%, което далеч надхвърли прогнозите на анализаторите от 15%.

ShowTime съобщи, че молбите за огледи на домове (практически и виртуално) са се увеличили във всеки регион на страната и са нараснали с 21.4% в цялата страна за същото време на миналата година.

Докато активността на купувачите нараства, броят на обявите за продажба е паднал до все по-ниско ниво. Zelman Associates в последния си доклад за жилищни имоти разкри, че инвентаризацията на жилищата като процент от домакинствата е спаднала до 1,2%, което е половината от средното за дългосрочно ниво и е по-ниско от всеки друг период от нашата история.

Войните за наддаване при офертите

се задават отново.

С нарастващото търсене на купувачите и с намаляване на предлаганите жилища, купувачите отново се оказват в ситуация на наддаване с други купувачи. В скорошна публикация в блога NAR разкри:

„Средно имаше около три оферти за дом, за който са направили сделка през май 2020 г. Около две са били офертите за един дом през април 2020 г., а за сравнение, през май 2019 г. те са били 2.3 оферти за един дом.“

Наддаването на купувачите гарантира, че къщите се продават бързо на цена близо или дори малко над цената на обявата.

В заключение, ако мислите да продавате, не се притеснявайте да пуснете къщата си на пазара в момента. Няма по-добро време за продажба от това, в което търсенето за имота е голямо, а предлагането (и потенциалната ви конкуренция) е малко. Точно в този момент ще договорите най-добрата си възможна сделка.

Като агент на недвижими имоти аз не само помагам на своите клиенти със закупуване, продажба и отдаване под наем, но и се стремя непрестанно да ги уведомявам относно всеки възможен аспект, който би повлиял на тяхната дългосрочна инвестиция, която всъщност за повечето хора е най-важната и най-голямата, която те са направили или ще направят някога в живота си.


Ако имате въпроси, свързани с тази или други мои статии досега, или въобще с всичко, свързано с пазара на недвижимите имоти, ще се радвам да ме потърсите, а за мен ще е удоволствие да мога да помогна. Моят директен номер е: 773-827-7827, или ми пишете на емайл: [email protected]. Също моят уебсайт, за повече информация: GerganaTodorova.BairdWarner.com

Консултацията е винаги безплатна и не ви ангажира по никакъв начин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Цената на златото може да скочи до $4,000 за унция

Скока на цената на златото предизвика инвеститирите да купуват ценния метал „като невидели“.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Акциите и облигациите може да активите, които носят големи печалби, тъй като рекордно ниските лихвени проценти и огромното увеличение на паричното предлагане накараха цените да се покачат през тази година.

Добавете и златото към инвестициите, на които да залагате. Цената на златото скочи с 35% до $ 2,049 за унция към 5 август.

Но финансистът Майкъл Куджино казва, че златото може да се качи до много по-високи стойности. „Не би било изненада златото да премине цената от 4000 долара, казва той в интервю.

Скока на цената на златото предизвика инвеститирите да купуват ценния метал „като невидели“. От началотона годината те са добавили 922 тона злато към своите запаси в борсово търгуваните фондове според Световния съвет за златото. Стойността на това количество е 60 милиарда долара по текущи цени .

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

1,2 млн. съкратени американци подадоха молби за помощи

Искания за безработица, или тези, които са взимали обезщетения в продължение на две поредни седмици, са намалели с 844 000 до 16,1 милиона

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Близо 1,2 милиона съкратени американци подадоха молба за държавни помощи за безработица миналата седмица, доказателство, че коронавирусът продължава да принуждава компаниите да намалят работните си места, точно след като се изплатиха последните седмични чековете от по 600 долара за безработни.

Икономистите, смятаха, че цифрата ще е около 1.42 милиона души.

Сбогом, $600 за безработни и други помощи!

На фона на притесненията, че картината на заетостта се е влошила след два рекордни месеца на създаване на работни места, броят на исковете показаха съществено подобрение.

Продължаващите искания за безработица, или тези, които са взимали обезщетения в продължение на две поредни седмици, са намалели с 844 000 до 16.1 милиона.

Пазарите реагираха положително на новината, като фючърсите на индекса Dow възстановиха почти всички по-ранни загуби от деня.

Последният път, когато броя на седмичните молби е бил толкова нисък, беше на 14-ти март, точно когато коронавирусът удари пандемичен статус и американската икономика спря, в опит да ограничи разпространението.

Въпреки това, дори с подобрението през изминалата седмица, общият брой на безработните остава доста над преди пандемията и над предишния пик от 695 000 през 1982 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА