Открийте ни и в

Вашите пари

Психология на инвеститорите

Дори при тях настроенията и емоциите играят ключова роля
bgvoice

публикувано

на

Инвеститорите са като всички останали хора – с колкото и информация да разполагат и въпреки опита и многото сделки, които са направили, настроението и емоциите им в голяма част от случаите изиграват ключова роля при вземането на решения. Понякога това ще води до печалби, друг път обаче може да генерира загуба след загуба.

Един от най-великите инвеститори Джак Богъл казваше: „Времето е ваш приятел; импулсът е ваш враг.“ Но търпението е само малка част от психологията на инвеститорите, която може да им помогне при вземането на решения.

Настроенията на инвеститорите често водят до представянето на пазара в посоки, които не отговарят на фундаменталните фактори. Например при внезапна загуба на доверие към даден пазар или компания инвеститорите може да решат да се оттеглят, а това води до резки спадове.

Алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са фактори, които определят настроенията на пазарите. Има много описани случаи в историята, при които определени пазарни настроения са довели до бум или съответно до срив.

За да определят по възможно най-обективен начин инвестиционната си стратегия, трейдърите е добре да са наясно с емоциите, които могат да ги завладеят. Така ще могат да ги разпознаят, за да не се превърнат във враг на самите себе си.

„Съществува общ цикъл на психологията на пазара, който показва как емоциите се променят и какъв ефект оказват те върху нашите решения. Когато разберем етапите на този цикъл, можем да укротим емоционалното влакче в увеселителния парк“, пише в своя статия портфолио мениджърът Шон Ханън.

Той описва 14 фази от цикъла на психологията на пазара:

 1. Оптимизъм – Положителната перспектива ни кара да се чувстваме обнадеждени за бъдещето и съответно да купуваме акции.
 2. Вълнение – След като сме видели, че някои от първоначалните ни идеи работят, започваме да мислим какво може да ни донесе още по-голям успех.
 3. Наслада – Инвеститорите не могат да повярват на успеха си и се наслаждават на постигнато и печелившите си решения.
 4. Еуфория – Това е моментът, който носи най-голям риск. След като сме видели, че (почти) всяко наше решение води до бързи и лесни печалби, започваме да пренебрегваме риска и да очакваме всяка инвестиция да носи печалба.
 5. Тревожност – За първи път пазарът се движи срещу нас. И обикновено в този момент инвеститорите са склонни да пренебрегнат евентуални загуби, защото ще се успокоят с това, че инвестицията им е дългосрочна и в крайна сметка ще излязат на плюс.
 6. Отричане – Когато пазарите не се възстановяват и не знаем как да реагираме, започваме да отричаме, че сме направили лоши инвестиции и че нещата няма да се подобрят скоро.
 7. Страх – Пазарните реалности стават объркващи. Започваме да мислим, че акциите, които притежаваме, никога няма да се движат в посока, благоприятна за нас.
 8. Отчаяние – Не знаем как да действаме, но сме готови да прегърнем всяка идея, която ще ни позволи да се върнем в играта без загуба.
 9. Паника – Всичките ни идеи са изчерпани и не знаем какво да правим оттук нататък.
 10. Капитулация – Решаваме, че ще продаваме всичко, за да избегнем бъдещи загуби.
 11. Обезсърчаване – След излизане от пазарите не искаме да купуваме акции отново. Именно това често е моментът, в който се предоставят най-добрите финансови възможности.
 12. Депресия – Чудим се как може да сме били толкова глупави и се опитваме да разберем какво се е случило.
 13. Надежда – В крайна сметка осъзнаваме, че пазарите имат цикли и започваме да търсим следващата възможност.
 14. Успокоение – След като закупените активи се оказват печеливши, отново се завръща вярата в инвестиционните възможности на пазарите.

Разбира се, в теорията и в практиката има описани множество подобни цикли, понякога със същите наименования, а друг път с подобни, но така или иначе най-важното нещо за инвеститорите е да прилагат подходи, които да им помогнат да избегнат взимането на емоционални решения, особено при спадащ пазар.

Един от най-важните фундаментални принципи за всеки инвеститор е диверсифицирането. Това ще намали риска от загуби. Експертите съветват да се избягват спекулативни сектори, като ако все пак има интерес към по-рискови инвестиции, то те да не са повече от няколко процента от цялостния портфейл.

Друга успешна тактика би била купуването на по-малко акции от дадена компания спрямо първоначалното желание. Така при спад на пазара инвеститорът ще придобие повече акции на по-ниски цени.

Компаниите, които раздават дивиденти, са доказали във времето, че са по-слабо чувствителни към волатилността на пазарите. Така ако бъдат избрани акции от подобни дружества, те със сигурност ще носят по-голямо спокойствие на инвеститорите.

И в обобщение – търпението е критично важно качество за инвеститорите, но също така е необходим и обективен подход кога да бъде променена инвестиционната стратегия.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Вашите пари

Бюджетният дефицит достигна $134,5 милиарда през октомври

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Федералното правителство на Щатите, което приключи финансовата 2019 г. с най-големия дефицит за последните седем години, започва новата година отново с дефицит през октомври, който е с 33,8 процента по-голям, отколкото преди година.

Финансовото министерство каза днес, че дефицитът миналия месец е бил 134,5 милиарда долара. През октомври 2018 г. той е бил 100,5 милиарда.

984 милиарда долара е дефицитът в американския бюджет

Дефицитът през финансовата 2019 г., приключила на 30 септември, бе в размер на 984,4 милиарда долара. Това е с 30,26 на сто повече, отколкото през 2018 г.

Прогнозите на службата по бюджета към конгреса са, че през 2020 г. дефицитът ще достигне 1 трилион долара.

Бюджетният дефицит на САЩ скача до 1 трлн. долара

Този нарастващ дефицит е в контраст с предизборните обещания на Доналд Тръмп от 2016 г., че дори с намаляването на данъците ще успее да елиминира бъдещи дефицити с намаляване на разходите и увеличаване на приходите от засилващата се икономика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

ВАШИТЕ ПАРИ: Защо е важно да имаме достатъчно кешови позиции, когато инвестираме

Ангел Сапунджиев

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангел! Бих искал да знам какво е мнението ти за задържането на пари в кеш, когато инвестираме – дали това е добра стратегия или не?

В последните месеци съм си поставил за цел да се образовам относно инвестирането (краткосрочно и дългосрочно) и виждам, че различните специалисти имат различни гледни точки по въпроса с кешовите позиции. Някои смятат, че парите в кеш са губещ актив, трябва да се инвестират и да не стоят статични, а други пък казват, че кешовите позиции носят по-голяма стабилност при различните етапи на промени в пазарите.

Какво е твоето мнение по този въпрос?

Здравейте, благодаря ви за доверието и за хубавия въпрос. Той е много, много важен за всеки инвеститор, но ако не се говори по тази тема по време на изготвянето на цялостната стратегия, обикновено отговорът на този въпрос идва като болезнен шамар от болезнено придобит личен опит.

Нека преди да започнем да говорим за кешови позиции, да се опитаме да разберем какво точно представляват те?

Кешовите позиции могат да имат формата на пари в брой (буквално), на спестовен акаунт в банката или на инвестиционен акаунт, който е с много консервативна природа и предполага

една стабилност на главницата

с потенциал за сравнително малка или никаква лихва. С две думи – налични спестявания, до които имаме достъп по всяко едно време.

Сега, проблемът при повечето хора е, че те не са доволни на това, че парите им носят малки или никакви лихви, което ги кара да мислят, че инфлацията ги изяжда, и бързат да инвестират всеки възможен долар в собствен бизнес, акции на други компании, фондове от акции (както при пенсионните акаунти) или някакви други места, които да направят така, че парите им да работят по-усърдно за тях.

На теория съм абсолютно съгласен с тяхната логика. На практика обаче нещата стоят малко по-различно. Ето защо.

При повечето хора днес липсва разбирането на концепта за спестявания. Както казах, те се опитват да играят с всякакви инвестиционни инструменти и да трупат „бързи печалби“, но първото е, че го правят със сравнително малко пари (които обикновено губят, докато се научат да инвестират), и един от начините да са по-стабилни е да имат пари, заделени настрани в кеш, до които да имат достъп във всеки един момент, ако им потрябват.

Аргументът с това, че парите в спестовни сметки са изядени от инфлацията, е валиден, но той се отнася за хората с милиони, на които най-вероятно няма да им се наложи да опрат до тези пари, за

да си платят сметките за ток

храна и жилище, ако изгубят работата си или бизнеса си. Този вид хора трябва да се притесняват за малките лихви по спестяванията си и да търсят алтернативни инвестиции, докато средностатистическият човек трябва винаги да има под ръка поне 3 до 6 месеца от доходите си спестени, дори на 0% лихва, защото при такива малки суми не е важна лихвата, а лесният достъп до парите при нужда. Когато вече сме си осигурили този комфорт, тогава можем да мислим за по-дългосрочно инвестиране в друг вид активи.

За съжаление, много от младите хора днес игнорират важността на най-обикновените спестявания, инвестират всичко (много често ми се случва и с пенсионните инвестиционни сметки) и когато им трябват спешни пари, или трябва да продават от инвестиционните си активи, често на загуба в лошо за тях време, или опират до взимането на заеми, които жонглират с години напред. При инвестирането и работата с фактори, които не са винаги под пряк наш контрол, е много лошо, когато си притиснат до стената. А липсата на кешови позиции по всяко едно време може да доведе точно до това – да сме притиснати до стената да продаваме лични активи.

Изготвянето на стабилност с определени пари в лесно-достъпни спестовни сметки е изключително важно, преди дори да се започне да се инвестира. Това е основата на нашата инвестиционна стратегия, важно е и да не се прекалява и да се оставя всичко там на 0% лихва или близко до тази. Просто трябва парите да се разпределят по различни места в зависимост от целите на инвеститора и времето, в което той иска да постигне целите си.

Но както и да го гледаме, за мен една

инвестиционна стратегия без кешов елемент

 в нея е обречена на провал (по-вероятно рано, отколкото късно), колкото и креативни да сме с нея. Кешовите позиции не само дават сигурност и емоционално спокойствие, те също така дават и допълнителни опции на инвеститора в различни етапи, до които по друг начин той не би имал достъп.

Разбира се, тук говорим генерално, защото всяка една ситуация е различна, но дори и от тази гледна точка, и от ситуации, в които съм работил с клиенти – моят съвет е да имате достъп до поне 3-6 месеца от вашия доход по всяко едно време, за да не се налага да нарушавате ритъма на вашите инвестиции с непредвидени тегления от тях и продажби в неподходящо за вас време, което може да доведе до допълнителни данъци или инвестиционни загуби за вас самите.

Това е от мен за днес. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Все повече американци теглят кредит за висше образование или автомобил

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Kpeдитиpaнeтo зa дългocpoчни пoтpeбитeлcĸи пpидoбивĸи, ĸaтo aвтoмoбили или за виcшe oбpaзoвaниe, пpoдължaвaт дa бeлeжaт cĸopocтен ръст в CAЩ, пише финансовият блог Zеrо Неdgе.

Πpeз тpeтoтo тpимeceчиe на 2019 г. aвтoĸpeдититe ca нapacнaли c 21 млpд. дoлapa дo пoчти 1,2 тpилиoнa дoлapa, дoĸaтo студентските заеми ca ce yвeличили oщe пo-знaчитeлнo – c 33 млpд. дoлapa дo 1,6 тpлн. дoлapa. Toвa нe ca зaдължитeлнo дoбpи нoвини зa cъcтoяниeтo нa иĸoнoмиĸaтa, отбелязва изданието, тъй ĸaтo пoĸaчвaнeтo нa ceгмeнтa мoжe дa e индиĸaтop зa ĸpeдитнa eĸcпaнзия или yвeличaвaнe нa paзмepa нa ĸpeдититe знaчитeлнo нaд тoзи нa дeпoзититe.

Дaнни, пyблиĸyвaни пpeз минaлaтa ceдмицa oт Ѕаntаndеr, пoĸaзвaт, чe дeлът нa виcoĸopиcĸoвитe пoтpeбитeли, изтeглили aвтoмoбилeн зaeм, e дocтигнaл нaй-виcoĸaтa cи cтoйнocт в иcтopиятa – 21% oт вcичĸи ĸлиeнти.

Рacтe обаче и бpoят нa xopaтa, ĸoитo нe oбcлyжвaт зaдължeниятa cи. Πoтpeбитeлитe, пpи ĸoитo ce нaблюдaвaт пpocpoчeни внocĸи c пoвeчe oт 90 дни, e дocтигнaл oбщo 7 млн. дyши нa цeлия пaзap.

B дpyги ceгмeнти нa ĸpeдитиpaнeтo cитyaциятa изглeждa по-добре. Cлeд ĸaтo нepeвoлвиpaщият ĸpeдит пpeз лятoтo oтбeлязa peĸopднo пoĸaчвaнe, пpeз ceптeмвpи ca дoбaвeни caмo 10,6 млpд. oбщ нoв дълг пo тяx. Зaдължeниятa пo ĸpeдитнитe ĸapти пък спaдaт c 1,1 млpд. дoлapa.

Taĸa oбщaтa динaмиĸa пo двaтa видa дълг e нapacтвaнe c 9,5 млpд. дoлapa, ĸoeтo e знaчитeлнo пo-ниcъĸ peзyлтaт oт oчaĸвaнитe oт aнaлизaтopитe 15 млpд. дoлapa. Зaдължeниятa нa дoмaĸинcтвaтa дocтигaт 4,149 тpлн. дoлapa.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada