Открийте ни и в

Здраве

Психолози: Можем да се справим със заразата, не сме безпомощни

публикувано

на

Дори в най-тревожните моменти има едно нещо, което можем да контролираме и което оказва огромно влияние върху всичко – нашата нагласа. Тя, в съчетание с енергията, която използваме във всяка ситуация, определя действията ни. Нещо повече – тя влияе върху начина, по който околните реагират на думите и постъпките ни и сформира погледа ни към самите вас.

Колко бързо може да бъде постигната промяната? И колко усилия ще изисква? Може би не е възможно просто да натиснете едно копче и всичко да стане позитивно. Можете обаче да вземете съзнателното решение постепенно да намалите песимистичните си тенденции и да се насочите към по-слънчевата страна на живота. И, точно както при фитнес програмите, за това са необходими воля и решителност.

Точно така – трябва да тренираме умовете си точно както и телата.

Когато на върха на езика ви е да кажете нещо негативно, променете изразната форма. Обикновено хората реагират на негативността, като заемат защитна позиция, дори и коментарът да не е насочен към тях самите. Така че, вместо да кажете някому колко е лош денят ви, попитайте го как вървят нещата при него. Или подберете едно-две позитивни неща от днешните си преживявания и споделете тях. Скоро ще откриете, че започвате да се фокусирате повече върху положителните неща и да забравяте проблемите. Тази практика върши чудеса с нагласата ни.

Последни данни: Няма нови заразени с коронавирус в България

Тревожността и страхът са нормална реакция на абнормно събитие, но могат лесно да да бъдат предадени на околните, особено на децата, коментира за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева.

Според нея именно това е един от уроците от ситуацията с коронавируса – да се погрижим за себе си, за да можем да бъдем полезни и за околните. В самолета, когато има опасност от разхерметизация и се спускат кислородните маски, правилото е първо да сложиш на себе си, за да можеш да помогнеш после и на другите, припомня тя.

Тревожността и страхът са нормална защитна реакция, един от механизмите, които природата ни е заложила, за да можем да оцеляваме в опасни ситуации. Проблемът идва от това, че когато страхът започне да става несъответен на ситуацията, той действа деструктивно и на самите нас, и на близките ни, обяснява психологът.

Мозъкът ни не прави разлика между действителността и фантазията и кара организмът ни да реагира защитно особено когато са апокалиптични. Реалната ситуация обаче е, че в момента правим най-доброто, което ни създава увереност, че контролираме ситуацията, вземаме предпазни мерки, имаме правилния подход на институциите, имаме добра организация, предприехме по-строги мерки в сравнение с повече страни в Европа, което ще бъде в наша полза, казва Десислава Георгиева.

Някои от вас обаче се запасяват с повече продукти. Според психоложката това е нормална реакция, случва се в цял свят и е още един механизъм за защита, за да можем да противодействаме и да поддържаме рутинното и комфортно всекидневие, което никой не предполага, че ще загубим.

Подобни са и причините за проявлението на феномена с купуване на тоалетна хартия – свикнали сме да разполагаме ежедневно с консумативи, продукти, лекарства и когато са налични, се чувстваме по-спокойни. Важно е обаче именно в този критичен момент да се спрем, да преоценим какво бихме могли да спестим, да ограничим като употреба, да икономисаме.

За да помогнат на хората да се справят със страха и несигурността, Десислава Георгиева заедно с нейни колеги са организирали виртуална приемна, за да може всеки да потърси помощ и подкрепа. Всеки, който има нужда, може да се обади на телефоните, публикувани на сайта на дружеството на психолозите, или да намери експертите във Фейсбук групата Crisis Support Team LZ.

Психологът отбеляза, че е важно хората да разберат, че разполагат с ресурси за справяне, че не са безпомощни. Особеното в моменти на криза е, че когато стресът и тревожността са големи, пред погледа ни пада пелена, която пречи да бъдат видени възможностите

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Здраве

Имате хълцане или диария? Не е изключено да е COVID-19

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Много е изписано за симптомите, които предизвиква COVID-19, болестта, причинената от новия коронавирус. Най-общите сред тях са треска, суха кашлица и умора. Други симптоми включват затруднено дишане, болки в мускулите, зачервено гърло, главоболие или болка в гърдите.

Пациенти обаче все по-често съобщават за симптоми, които едва ли очаквате да се дължат на COVID-19.

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане. Тези симптоми може да траят едва ден.

Един от 10 пациенти с COVID-19 изпитва храносмилателни проблеми. сн. Pixabay

Изследване на „Лансет“ съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и

до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането заедно с респираторните симптоми

Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица – само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

Загубата на обоняние или вкус е друг все по-често срещан симптом на COVID-19. Този симптом обикновено се изпитва в рамките на 9 до 14 дни след заразяване. Според някои изследвания именно този симптом може да е ранен предвестник на инфекцията с коронавирус.

Зачервените очи може също да са причинени от коронавирусаCOVID-19

Въпреки че не е често срещано, младите хора могат да развият и болезнени червени лезии върху кожата на ръцете и стъпалата си. Симптомът вече е наречен „COVID пръсти“. Неговата продължителност е около 12 дни. Други изследователи обаче продължават да отричат този симптом, обяснявайки го с обикновено раздразнение на кожата в момент, когато все повече хора започват да възвръщат обичайните си нива на движение след месеци оставане вкъщи.

Учените все още не са категорични дали „COVID пръстите“ e симптом на коронавирусна инфекция. сн. YouTube

При възрастни хора, заразени с COVID-19, пък е забелязвано объркване. Симптомът е наблюдаван най-често, когато заболяването навлезе в острата си фаза.

Не е изключена и появата на очни проблеми. Увеличени зеници, зачервени очи, вдлъбнати очни ябълки и повишено сълзене. Всичко това може да е причинено от коронавируса. Инфекцията може да доведе до повишена чувствителност на светлина и дразнене. Тези симптоми не са наблюдавани самостоятелно, а само при тежки усложнения от COVID-19.

Но най-необичайното.

Честото или продължително хълцане може да се окаже един от симптомите на коронавирусна инфекция

 Това сочат резултатите от проучване на американски лекари, публикувано в The American Journal of Emergency Medicine.

Изненадващо продължителното хълцане също може да се окаже симптом на COVID-19.

Лекарите стигат до това заключение след преглед на 62-годишен пациент от Чикаго, който не проявява типичните симптоми на COVID-19 – кашлица, треска или болки в гърдите. В същото време мъжът страда от хълцане в продължение на четири дни.

Тестовете му за коронавирус дават положителен резултат, впоследствие се установява и потъмняване в белите му дробове. Мъжът е имал съпътстващи хронични заболявания.

Както отбелязват лекарите, това е първият официално регистриран случай, когато пациент с коронавирус се оплаква от такъв проблем. В тази връзка лекарите призовават, ако човек хълца продължително или кратко, но често, да си направят тест за COVID-19.

След като коронавирусът все още не е проучен в детайли, лекарите съветват да се обърне внимание на всяка нетипична проява на вирусна инфекция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Дистанцирането и по-малката физическа активност причиняват стрес

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две изследвания в САЩ.

Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42 процента от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради новия коронавирус. Това, заедно с някои генетични фактори и въздействието на околната среда, може да е допринесло за увеличения стрес. Нарасналата тревожност обаче не може да бъде приписана пряко на намалялата физическа активност.

За изследването специалисти от университета на Вашингтон са анкетирали в интернет почти 4000 близнаци.

Във второто изследване, направено от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, 41 процента от участниците са съобщили за поне едно нежелано психично или поведенческо състояние, свързано с пандемията от Ковид-19. В него са участвали 5500 души.

И двете изследвания свързват увеличаването на психичните проблеми със социалната изолация заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани през пандемията

Термометрите, които се използват за проверка за симптоми за коронавирус, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква често

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус, съобщи „Дейли мейл“, като се позовава на експерти.

Термометрите, които се използват за дистанционно отчитане на температурата, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква за кратко при настъпването на „гореща вълна“. В такива случаи обаче като цяло телесната температура не е повишена, както се случва при възпалителен процес.

„Изключително важно е да се въведат мерки, които ще осигурят на жените в менопауза непредубедено отношение на места като летища например, защото тъкмо там те биха изпитали физиологична реакция“, казва д-р Орнела Капелари от платформата за женско здраве МегсМенопоз.

Учени твърдят, че дистанционните термометри, използвани масово за проверка на температурата при пандемията при влизане в затворени помещения не са надежден инструмент за засичане на коронвируса. Те не мерят температурата точно и дават само обща представа. Освен това много хора са заразени, но не проявяват симптоми и те биха преминали през проверките с термометър, въпреки че са носители на инфекцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в България, Здраве
Банско под карантина: Хората са уплашени, но паника няма

Няма паника в Банско, обяви кметът на града Иван Кадев, в сутрешния блок на Нова тв. Той призова хората да...

Затвори