Открийте ни и в

Здраве

Психолози: Можем да се справим със заразата, не сме безпомощни

bgvoice

публикувано

на

Дори в най-тревожните моменти има едно нещо, което можем да контролираме и което оказва огромно влияние върху всичко – нашата нагласа. Тя, в съчетание с енергията, която използваме във всяка ситуация, определя действията ни. Нещо повече – тя влияе върху начина, по който околните реагират на думите и постъпките ни и сформира погледа ни към самите вас.

Колко бързо може да бъде постигната промяната? И колко усилия ще изисква? Може би не е възможно просто да натиснете едно копче и всичко да стане позитивно. Можете обаче да вземете съзнателното решение постепенно да намалите песимистичните си тенденции и да се насочите към по-слънчевата страна на живота. И, точно както при фитнес програмите, за това са необходими воля и решителност.

Точно така – трябва да тренираме умовете си точно както и телата.

Когато на върха на езика ви е да кажете нещо негативно, променете изразната форма. Обикновено хората реагират на негативността, като заемат защитна позиция, дори и коментарът да не е насочен към тях самите. Така че, вместо да кажете някому колко е лош денят ви, попитайте го как вървят нещата при него. Или подберете едно-две позитивни неща от днешните си преживявания и споделете тях. Скоро ще откриете, че започвате да се фокусирате повече върху положителните неща и да забравяте проблемите. Тази практика върши чудеса с нагласата ни.

Последни данни: Няма нови заразени с коронавирус в България

Тревожността и страхът са нормална реакция на абнормно събитие, но могат лесно да да бъдат предадени на околните, особено на децата, коментира за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева.

Според нея именно това е един от уроците от ситуацията с коронавируса – да се погрижим за себе си, за да можем да бъдем полезни и за околните. В самолета, когато има опасност от разхерметизация и се спускат кислородните маски, правилото е първо да сложиш на себе си, за да можеш да помогнеш после и на другите, припомня тя.

Тревожността и страхът са нормална защитна реакция, един от механизмите, които природата ни е заложила, за да можем да оцеляваме в опасни ситуации. Проблемът идва от това, че когато страхът започне да става несъответен на ситуацията, той действа деструктивно и на самите нас, и на близките ни, обяснява психологът.

Мозъкът ни не прави разлика между действителността и фантазията и кара организмът ни да реагира защитно особено когато са апокалиптични. Реалната ситуация обаче е, че в момента правим най-доброто, което ни създава увереност, че контролираме ситуацията, вземаме предпазни мерки, имаме правилния подход на институциите, имаме добра организация, предприехме по-строги мерки в сравнение с повече страни в Европа, което ще бъде в наша полза, казва Десислава Георгиева.

Някои от вас обаче се запасяват с повече продукти. Според психоложката това е нормална реакция, случва се в цял свят и е още един механизъм за защита, за да можем да противодействаме и да поддържаме рутинното и комфортно всекидневие, което никой не предполага, че ще загубим.

Подобни са и причините за проявлението на феномена с купуване на тоалетна хартия – свикнали сме да разполагаме ежедневно с консумативи, продукти, лекарства и когато са налични, се чувстваме по-спокойни. Важно е обаче именно в този критичен момент да се спрем, да преоценим какво бихме могли да спестим, да ограничим като употреба, да икономисаме.

За да помогнат на хората да се справят със страха и несигурността, Десислава Георгиева заедно с нейни колеги са организирали виртуална приемна, за да може всеки да потърси помощ и подкрепа. Всеки, който има нужда, може да се обади на телефоните, публикувани на сайта на дружеството на психолозите, или да намери експертите във Фейсбук групата Crisis Support Team LZ.

Психологът отбеляза, че е важно хората да разберат, че разполагат с ресурси за справяне, че не са безпомощни. Особеното в моменти на криза е, че когато стресът и тревожността са големи, пред погледа ни пада пелена, която пречи да бъдат видени възможностите

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Кафето не увеличава риска от сърдечна аритмия

В същото време учените констатират, че полезният ефект от пиенето на напитката е незначителен и те не препоръчват да се пие много кафе, когато пациентът вече е развил аритмия и се опитва да я овладее

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Консумацията на кафе не увеличава риска от аритмия при повечето хора, сочат данните от изследване на американски учени, цитирани от „МедикалЕкспрес“. Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Франицско опровергават твърденията, че кафето допринася за нарушаването на сърдечната дейност.

Учените доказват, че всяка допълнителна чаша кафе, която човек изпива през деня, може да намали риска от аритмия средно с около три процента.

Те анализират данни на повече от 386 хиляди души, участвали в дългосрочно здравно проучване във Великобритания. От тях около 17 хиляди души страдат от сърдечна аритмия средно 4,5 години. Всички участници съобщават количеството кафе, което консумират.

Американските учени сравняват отговорите на доброволците в проучването с вероятността да получат смущения в сърдечния ритъм в бъдеще. Оказва се, че няма връзка между кафето и нарушенията на сърдечния ритъм, дори и когато се отчитат генетични фактори, влияещи на начина, по който човешкото тяло усвоява кофеина.

Трета доза от ваксината на AstraZeneca провокира по-силен имунен отговор, отколкото се смяташе

Кафето има противовъзпалителни свойства, а възпаление би могло да допринесе за нарушения на сърдечния ритъм. Освен това кофеинът може да предизвика по-голяма физическа активност, което също намалява риска от аритмии.

В същото време учените констатират, че полезният ефект от пиенето на напитката е незначителен и те не препоръчват да се пие много кафе, когато пациентът вече е развил аритмия и се опитва да я овладее.

Изследванията не изключват, че някои хора могат да бъдат силно пристрастени към кофеина.

Резултатите от изследването на учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско са публикувани в изданието „ДЖАМА интърнъл медисин“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Тромбози могат да възникнат при 20-30% от преболедували COVID-19

Подобни симптоми могат да бъдат показател за нарушения в дейността на сърдечно-съдова и на дихателната система, предупреждават руските здравни експерти

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Тромбоза може да възникне при 20-30% от преболедувалите от новия коронавирус, предаде ТАСС, като цитира руски здравни експерти.

Според документ, разпространен от руското Министерство на здравеопазването, проблеми с дишането и тромбоза са най-често срещаните усложнения при преболедувалите от COVID-19.

Проблеми с дишането са констатирани при 31,7% от пациентите, а от тромбози страдат между 20% и 30%.

Популярна радиоводеща в BBC почина след тромбоза от AstraZeneca

Остатъчна кашлица измъчва 13,5% от преболедувалите от новия коронавирус, а болки в областта на гърдите и тахикардия имат 12,7% от пациентите.

Подобни симптоми могат да бъдат показател за нарушения в дейността на сърдечно-съдова и на дихателната система, предупреждават руските здравни експерти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

СЗО: Пандемията ще окаже дългосрочно въздействие върху психичното здраве на хората

„Пандемията шокира целия свят: починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности – разделени, фалираха предприятия“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Пандемията от новия коронавирус ще окаже дългосрочно влияние върху психичното здраве на хората, предупреждава Световната здравна организация в съобщение, цитирано от в. „Фигаро“.

„От безпокойството, свързано с предаването на вируса до психологическото въздействие на карантната и самоизолацията, до последиците, свързани с безработица, финансови трудности и социална изолация, всичко това е засегнато“, се посочва в съобщението на СЗО.

„Пандемията шокира целия свят: починаха повече от четири милиона души, стабилността на доходите беше подкопана, семейства и общности – разделени, фалираха предприятия“, каза директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клюге.

„Психическото здраве и благополучие трябва да се разглеждат като основни човешки права“, добави той и призова държавите да преразгледат достъпа до медицинска помощ в тази сфера.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Иска ли Facebook да направи снимките ви публични? Не и отново не

Съобщение с предупреждение, че Facebook ще направи снимките ни публични и деклариране на несъгласие с това отново набира скорост в...

Затвори