Открийте ни и в

Здраве

Психосоматика, или как емоциите влияят на здравето ни

Приемете, че не можете да се промените, а трябва да се обичате такива, каквито сте
bgvoice

публикувано

на

Всички сме чували за болести от нерви, но какви точно недъзи възникват на нервна почва и има ли начин да се предпазим от тях? На тези въпроси отговарят специалистите по психосоматична медицина.

Наистина болест

На пръв поглед психосоматичните заболявания изглеждат някак си неистински, измислени. Често ги приемат или за симулация, или за психично разстройство. Само че това е абсолютно погрешно. Психосоматичните болести могат да се нарекат защитници на организма от психично разстройство и те са не по-малко реални от останалите – просто се появяват в резултат на стрес, конфликт или други нефизиологични причини, обясняват специалистите. Сърдечна болка например може да се предизвика след сериозен скандал с близък човек, а висока температура преди изпит говори за непреодолим страх от провал.

И тук възниква въпросът: на всеки му се случва да се скара с роднина, значи ли това, че всеки може да се разболее заради това? Оказва се, че психосоматичните болести „ходят“ повече по хора, които предпочитат да си мълчат, да не „ровят“ и да не задълбочават конфликта, но така си предизвикват постоянно вътрешно напрежение. Човекът се опитва с всички сили да сподави гнева (страха, тревогата, чувството за вина) и толкова внимателно прикрива негативните си емоции, че на тях не им остава друг начин за проявление освен чрез заболяване. Но за какво иска да ни сигнализира болестта?

Какво разкрива?

Телесно ориентираните психотерапевти намират психологическа причина за всяко заболяване. Така например те свързват астмата с трудни отношения с майката, безсънието – с недоверие към околните, женските болести – с конфликтни отношения с мъжа и страх от него. Детските алергии и дерматити са резултат от емоционално напрежение в семейството, хипертонията – с навика да се поддавате на гнева си, язвената болест – със силно желание и опасение от прекалена привързаност към обекта на чувствата ни.

В края на краищата обаче всяка болест може да се използва неосъзнато от пациента като начин да си отдъхне, да избяга от нещо, което го плаши или му е неприятно, чрез нея може да съобщи нещо на близките си или да получи нещо желано. Например учениците често се разболяват преди контролно – не го правят нарочно, просто следват подсъзнателното разбиране: не бива да играеш, когато трябва да учиш, но може да се разболееш и да се отървеш от теста. Специалистите наричат този феномен вторично заболяване заради изгода. Няма статистически данни за верността на тези обяснения, затова и не ги приемаме за догма, но именно те ни помагат да разберем причините за проблема.

 Стрес факторът

 В съвременния живот има колкото искате причини за психосоматични разстройства. Номер едно, разбира се, е стресът. Развод, внезапно заболяване или смърт на близък, уволнение, проблеми с парите и други негативни ситуации могат да го предизвикат. Стресът обаче съпровожда и щастливи събития – сватба или раждане на бебе например по скалата за измерване на стреса е съвсем близо до развода, а личният успех или повишение в службата не отстъпват на напрежението от проблемите в секса.

Най-добре е изследвана връзката между стреса и сърцето. През 1959 г. американските кардиолози Майер Фридман и Раймонд Розенман потвърдили, че някои хора реагират особено интензивно на стреса и поради това са предразположени към сърдечни заболявания. Учените ги нарекли тип А – живеят в постоянен цайтнот, вечно напрегнати и нетърпеливи, амбициозни и агресивни. Това състояние не е без последствия – кръвното им се покачва, нарушава се кръвообращението, образуват се тромби, увеличава се рискът от сърдечно-съдови заболявания. Наблюдението на Фридман и Розенман установило, че по-голямата част от пациентите под 60-годишна възраст, които постъпват в болници с остра сърдечна недостатъчност, били хора от типа А. Спокойните и неагресивни личности, определени като тип Б, далеч по-рядко имат нужда от хоспитализиране поради сърдечни инциденти.

Добрата новина

 Колкото и да е странно, много психосоматични заболявания може да се окажат от полза за пациента. Така се получава, че човек започва да си обръща повече внимание, вниква в душевните си проблеми, спира се в забързаното си всекидневие и се замисля какво не му достига, какво му липсва, за да е спокоен и щастлив.

Струва ли си обаче да се разболяваме, за да разберем, че нещо не върви както трябва? Не е ли по-добре да се научим да бъдем по-устойчиви на стреса, след като е невъзможно да го избегнем? Специалистите съветват да се опитаме да направим живота си по-комфортен, като създадем отношения с околните, основани на доверие и подкрепа, изясним си собствените чувства и желания, започнем да споделяме какво ни вълнува и към какво се стремим. Основните начини за целта са автотренингът и релаксацията. Здравословният начин на живот, работа, която ни носи радост и удовлетворение, и не на последно място – почивка по наш вкус са основни фактори за хармоничното ни емоционално състояние. Най-важното: приемете, че не можете да се промените, а трябва да се обичате такива, каквито сте.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Сушене на косата без сeшоар: Какво трябва да знаем

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Дори и без сешоар, сушенето на косата иска грижи. Не слушайте онези, които ще ви кажат, че тя ще изсъхне от само себе си, защото това не е вярно. Ако искате косата ви да изглежда добре, макар да не сте полагали специални грижи за стилизирането й, стилистите съветват да спазвате тези няколко съвета.

Не забравяйте балсама

Никога не забравяйте да използвате балсам. Той е продуктът, който затваря влагата в кутикула на косъма, предпазвайки го от изсушаване. Това е продукт, който не бива да пропускате дори когато сушите косата без сешоар. Добре е 2 пъти месечно да заменяте балсама с маска, защото тя подхранва косъма в дълбочина. Наблюдавайте действието на продуктите, консултирайте се с фризьора си и при нужда увеличете честотата на използването им.

Друг съвет на специалистите е да изплаквате косата си със студена вода. След като отмиете балсама, направете едно финално изплакване на косата със студена вода. Студената вода ще затвори кутикулите на косъма. Никога не бива да пропускате тази стъпка, независимо дали сушите косата със или без сешоар.

За предпочитане е да сушите косата си със стара памучна тениска. Забравете за хавлиите, за връзването на косата в хавлия на върха на главата и т.н. Вместо това попивайте водата от косата със стара памучна тениска с леки движения на притискане. Забравете за разтъркването. Това, от една страна, ще увреди косъма. От друга, ще накара косата да изсъхне с куп стърчащи косъмчета, особено след като няма да я подредите с помощта на топлата въздушна струя на сешоара.

Подредете косата

Веднага след като оберете водата от косата, заемете се да я подредите, съветват специалистите. Направете пътя си такъв, какъвто го искате. Използвайте пръсти, само в краен случай гребен. Сресването на мокра коса е най-голямата и често допускана грешка. Води до накъсване на косъма и увреждане на цялостното състояние на косата.

Друг съвет, който може да ви помогне, е да добавите серум, кристали или масло.

Дори да сте използвали маска или балсам, не пропускайте да подхраните косата и докато се суши.

Серум, кристали или натурално масло по ваш избор ще помогне за подобряване на вида на косата след изсъхване, ще помогне за лъскавината и за изглаждане на непокорните косъмчета.

Освен това не я връзвайте, сплитайте или сресвайте.

Подобно на сресването на мокра коса, тези действия ще съсипят здравето на косъма. Връзването, сплитането или сресването оказват натиск върху уязвимата влажна коса и увреждат не само състоянието, но и външния й вид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Английските учени посегнаха на киселото зеле – било вредно

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Английскит учени посегнаха и на българското кисело зеле. Според тях то е вредно, както и киселото мляко, квасеният хляб и други типични български продукти. Проучването е направено основно от британския микробиолог г-жа Манал Мохамед от Уестминистърския университет.

Според нея ферментиралите храни и напитки могат да предизвикат неприятни странични ефекти и да улеснят размножаването на резистентни на антибиотици бактерии.

Плодове и зеленчуци, от които се пълнее

„Киселото зеле, йогурта, чаената гъба комбуча, се славят като полезни. Напоследък продажбата им се увеличава заради твърденията, че подобряват храносмилането, намаляват възпаленията, подсилват имунитета, помагат за отслабването. Никой не говори обаче, че те могат да предизвикат алергия“, каза г-жа Манал Мохамед.

Според нея неприятните странични ефекти се дължат на съдържащите се в богатите на пробиотици храни хистамини. Някои хора не произвеждат достатъчно от разграждащите ги ензими и хистамините преминават в кръвта, където предизвикват реакции.

Ферментиралите храни могат да предизвикат и сърбеж, умора, обриви, диария, гадене, повръщане, в редки случаи дори ниско кръвно налягане, сърдечна аритмия, проблеми със съня.

Българските новогодишни традиции

Манал Мохамед предупреди също, че възрастните хора или тези с отслабена имунна система могат да получат сериозни инфекции от такива храни заради съдържащите се в тях живи бактерии. Такива случаи, макар и редки, са известни на медицината. В някои от тях има и резистентни бактерии.

Известно е, че витамините от ферментиралите храни се усвояват по-лесно, както и съдържащите се в тях минерали. На това се дължи и голямата им популярност.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Е-цигарите замърсяват въздуха и увреждат сърцето

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Употребата на електронни цигари може да има вреден ефект върху сърдечносъдовата система, сочат резултатите от ново изследване.

„Те съдържат никотин, фини частици, метали, аромати – това не са просто безвредни водни пари“, заяви ръководителят на изследването Лорън Уолд от университета на Охайо. «Проучвания върху замърсяването на въздуха показаха, че фини прахови частици проникват в кръвоносната система и имат вреден ефект върху сърцето“, уточни той.

Учените фокусирали вниманието си върху никотина, който увеличава кръвното налягане и сърдечния ритъм, и върху фините частици, за които се смята, че може да предизвикат втвърдяване на артериите и възпаления. Наблюдаваните ефекти показват, че честата употреба на електронни цигари може да допринесе за развитие на сърдечносъдови болести, отбелязаха авторите на изследването.

В САЩ са регистрирани 37 смъртни случая и почти 1600 души са били засегнати от тежки белодробни болести вследствие употреба на електронни цигари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada