Открийте ни и в

Интересно

Путин – абсолютният монарх, остава на власт до 2036-а година

Промени в Конституцията гарантират власт на Путин до 83-годишна възраст

публикувано

на

Русия регистрира по около 8000 нови инфекции с коронавирус на ден, но въпреки това руснаците днес (25.06) ще се отправят към урните. В рамките на седем дни ще се гласуват конституционните промени, предложени от Владимир Путин. Очаква се те да бъдат приети, макар че популярността му напоследък спада. Въпреки това руският президент може да разчита на подкрепа от страна на твърдите си привърженици. Промените в конституцията биха позволили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, когато той ще е на 83 години, пише DW.

Според настоящите правила, Путин би трябвало да се оттегли от президентския пост през 2024 година – след два последователни мандата. Самият той обаче няма намерение да се разделя с политиката. Промените в конституцията целят да узаконят изключение, което ще важи обаче само за него. За всички останали бъдещи кандидати ограниченията остават. Нещо повече – те ще имат право само на два мандата, но не и на два последователни мандата.

Безкрайна власт и пожизнен имунитет

Русия отдавна е президентска република, в която голяма част от властта е концентрирана в ръцете на държавния глава. Но след ноите реформи руският президент ще получи още повече правомощия.

В предложените конституционни промени е записано, че президентът има право “да ръководи цялостната работа на правителството”. Така правителството няма да определя насоката на развитие на страната, а просто ще “организира работата” в съответствие с инициативите на президента.

Президентът и занапред ще има право да номинира министър-председателя. Досега кандидатурата му трябваше да бъде одобрена от Държавната дума. В бъдеще обаче ще има една решаваща промяна: ако парламентът три пъти отхвърли предложения от президента кандидат, президентът въпреки всичко ще има право да го назначи за премиер. Досега той беше длъжен да обяви нови избори за парламент.  Новост е и това, че някои от министрите в бъдеще ще са лично подчинени на президента. Улеснява се и освобождаването на министър-председателя. Занапред президентът ще може да сменя само него без да разпуска цялото правителство, както досега.

Ако предложените промени бъдат приети, президентът ще има право да става инициатор за освобождаването на съдиите в Конституционния и Върховния съд. За целта ще му е нужна подкрепата на Съвета на Федерацията – Горната камара на парламента, но това е чиста формалност, тъй като президентът има право да номинира и сенатори, а седем от тях – и пожизнено. Шефът на Кремъл има право да си подсигури и лично пожизнено място на депутат в Горната камара на парламента. Това би му осигурило и постоянен депутатски имунитет,  дори и когато вече не е президент.

Промените предлагат за всекиго по нещо

На официалния уебсайт за референдума липсва информацията, че промените в Конституцията ще дадат на Владимир Путин правото да се кандидатира за президент и след 2024 година. Затова пък обширно е описано как конституционните промени ще донесат на руснаците по-голямо благоденствие. Държавният вестник „Российская газета“ говори за „правото на социални гаранции“, сред които по-добрата трудова защита и достъпът до здравни грижи. Обяснено е също, че конституционната реформа ще доведе до увеличаване на средствата за майчинството – финансовата помощ при раждането на първо дете ще вече в размер на близо 6000 евро. Досега такава сума се изплащаше за второ дете. Изменението на конституцията ще регламентира и това, че минималната работна заплата не трябва да бъде под екзистенцминимума, който по официални данни е около 135 евро на месец.

Подкрепата на консервативния и националистически електорат ще се търси и чрез запазване на „традиционните семейни ценности“. Предвидено е например, бракът да се разбира само като „съюз между муж и жена“. Децата са обявени за основен приоритет на държавната политика и трябва да бъдат възпитани „патриотично“. Руският език също ще бъде гарантиран в Конституцията като официален държавен език.

Промени в отношенията на Русия към Запада

Новата конституция трябва да пази Русия от „вредни“ решения на международните съдилища. Международното право няма да се прилага, ако руският Конституционен съд прецени, че то влиза в противоречие с националното законодателство. Какво означава това?

Срещу Москва има обвинения за свалянето на малайзийския “Боинг” с 298 пасажери над Украйна, което стана през 2014 година. Повечето от загиналите са от Нидерландия. В момента тече наказателен процес в Хага срещу четирима заподозрени, трима от които – руснаци. И в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е подадена гражданска жалба срещу Русия. Ако конституционната реформа бъде приета, Русия вече няма да признава такива решения. Руските граждани обаче засега ще запазят възможността да се обръщат към ЕСПЧ

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Астронавтка на НАСА ще гласува за президент на САЩ от космоса

Кейт Рубинс е в Звездното градче в Русия и се подготвя в средата на октомври да се отправи заедно с двама космонавти на шестмесечна мисия на Международната космическа станция

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Астронавтката на НАСА Кейт Рубинс съобщи пред Асошиейтед прес, че възнамерява да подаде гласа си на президентските избори в САЩ от космоса, на повече от 400 километра над Земята.

Рубинс е в Звездното градче в Русия и се подготвя в средата на октомври да се отправи заедно с двама космонавти на шестмесечна мисия на Международната космическа станция.

„Мисля, че за всички е много важно да гласуват“, каза Рубинс. „Щом можем да го правим от космоса, убедена съм, че хората могат да го направят и на Земята“.

Повечето от американските астронавти живеят в Хюстън. Законът в щата Тексас позволява електронно гласуване. От контролната зала на мисиите на НАСА препращат електронната бюлетина до МКС и след това препраща вече попълнената бюлетина към местната избирателна комисия.

Според Рубинс е въпрос на чест да имаш възможността да гласуваш и от космоса. И преди американски астронавти са го правили. Рубинс и Шейн Кимброу вече са подавали бюлетини от борда на МКС.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Берковица – градче като длан под могъщия Ком

публикувано

на

от

Виж цялата статия

„Ах, каква чудна природа тука, в това непознато райче.“ Кой ли не би възкликнал като народния поет, щом дойде в Берковица и поеме свежия въздух, вкуси от меката балканска вода, от ароматните малини, ягоди, кестени и усети нейната възрожденска и днешна романтика, нейната задушевна българска атмосфера.

Старинна и съвременна, Берковица е свила гнездо под могъщата стряха на връх Ком. Когато се гледа от връх Калето, тя изглежда като градче на длан, като огромен зелен килим, нашарен от белите домове, изпъстрен с червените багри на покривите. Колко щедра е била природата тук! Вековни кестени, букови и смърчови гори покриват хълбоците и полите на планината. Бистра и пенлива, Берковска река шуми в хладната долина. Погледът спира на отсечените скали на Врачанския балкан, извива надясно към легендарните Тодорини кукли, занича в Петроханската седловина, на северозапад към Чипровското краище и поречията на Огоста и се връща по китната долина на река Бързия.

Пшеница и овце с червеномеден цвят

 отглеждат обитателите на Берковския край още от шестото хилядолетие пр.н.е. Те дават названията на върхове, на млекарски треви – комунига, къпина, и на Млечния път (Кумовата слама). Така и до днес ги наричат тук.

През желязната епоха – първото хилядолетие пр.н.е., Берковският край е обитаван от тракийското племе мизи, а през средата на хилядолетието тук отсядат сродните трибали. Траките изграждат крепости по стратегическите височини, обработват желязо и плавят злато в поречията на Златица и Врещица.

Началото на новата ера се ознаменува с римското господство над местното тракийско население. За развитието на икономиката и културата през първите векове говорят богатите находки в разкритата римска вила край с. Калиманица, разкопките на Берковското кале.

Преди повече от век Феликс Каниц пише: „Берковица има очарователен вид. Разположен сред гористи хълмове и сенчести усои, разхладен от безкрайно течащи води, той без съмнение един ден ще стане

място за летен отдих

 на хората от земите около Дунава.“ Предвиждането на Каниц се сбъдва. В началото на нашия век, наред с популярния национален балнолечебен курорт Вършец, добива известност и Берковица като планински, климатичен, пък и като плодолечебен курорт.

Берковските туристи построяват първата туристическа хижа в местността Покоя. Всъщност туристическото движение в Берковица започва още след Освобождението от османско иго, когато Иван Вазов повежда дружина от млади берковчани към връх Ком.

Над село Бързия, при цепене на гранит край реката, бликва минерална вода. Започва сондиране и едновременно с това се изгражда и балнеолечебница. Наблюдават се благоприятни биоенергетични условия за лечение, закаляване и спорт. Всичко това прави възможно почти целогодишното курортно използване на тази зона, която е твърде подходяща за климатотерапия при сърдечносъдови, ендокринни и кожни заболявания, неврози, бронхиална астма и др.

Днес националният курорт Берковица е една блестяща перла върху зеления губер в полите на Западна Стара планина, която мами любителите на природата, на историческите забележителности, на красивата панорама.


Часовниковата кула

Най-отличителният архитектурен паметник в центъра на града – негов символ и емблема – е старинната часовникова кула.

Строена е през 1762-1764 г. и е висока 21,42 м, но имената на майсторите не са известни. Тясна дървена стълба извежда до върха на кулата, където са монтирани часовниковият механизъм и камбаната. Кулата е увенчана с островърха шапка, покрита с ламарина. Най-отгоре е поставена от тогавашните власти металическа емблема – полумесец и знаме. Върху нея на 4 декември 1877 г. руски войник привързва бронзов кръст, израз на победата над Турция.

Часовниковата кула – съвременница на Паисиевата история, днес се издига като пилон над спокойния градски площад. Часовникът неизменно измерва времето с медения си звън и съобщава, че го има българското.


Вазов и Берковица са неделими

Иван Вазов живее в Берковица около година и половина – през 1879-1880 г. Тогава той е млад, но вече известен поет, пристигащ, за да поеме задълженията си на председател на окръжния съд. В Берковица той попада сред красива и девствена природа и сред оригинални личности, които се съдят за имоти, клевети и кучета и които по-късно стават персонажи от негови произведения.

Вазов признава, че това е един от най-плодотворните периоди от живота му. Той записва много народни песни, предания, легенди, действителни случки, разкази на участници или очевидци на едно или друго събитие и използва това градиво за своето творчество.

Къщата музей „Иван Вазов“ е открита през 1957 г. Правят впечатление нейната украса и наредба. На горния етаж вниманието привлича резбованият потон в голямата одая с долапи, камина, стенописи и миндерлъци. След основен ремонт на 15 февруари 1980 г. е открита новата експозиция на музея. Тя запознава с целия творчески път на поета, но главно място е отделено на берковския му период.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Събират се книги за българска библиотека на остров Тенерифе

Инициатор е сънародничката ни Нели Кирилова, която от години живее в Испания. Тя е дарител и на първите книги

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Създадоха българска библиотека на остров Тенерифе. В момента в България е започнала кампания за попълване на колекцията от книги на български език, съобщи bTV. Инициатор е сънародничката ни Нели Кирилова, която от години живее в Испания, а по идеята работи от две години.

Първите 70 книги във фонда са от личната й сбирка, те наброяват над 1000 тома. Библиотеката е наречена DAS VIDA, което в превод означава „Даваш живот“.

„Първоначално започнахме с лични срещи, от ръка на ръка раздавахме книгите, но февруари месец получихме покана – библиотеката да бъде в един прекрасен биомагазин и тя вече е публично достояние. По време на карантината се наложи да затворим първата седмица, при нас ограниченията са много строги, но реших, че сега е моментът, хората не бяха на работа, имаха достатъчно време да четат и направихме верига от хора, които разпространяваха книгите“, разказва Нели Кирилова.

В кампанията се включва и русенското читалище „Ангел Кънчев“, което дарява осем кашона с книги.

„Това, което е като многоекземплярност за нашата библиотека и не ни е нужно, решихме, че можем да бъдем полезни на българите в чужбина. Страхотно, е че сънародниците ни искат по някакъв начин да поддържат българщината, да бъдат съпричастни“, казва библиотекарката Кармен Димитрова.

Нели се радва, че среща голяма подкрепа от страна на българите в България. „Една от нашите идеи е да разпространяваме български автори, да се чете за тях, за съвременни български автори, защото много от хората са в чужбина над 20 години. Искаме да ги каним да гостуват в Испания“, споделя българката.

Българската общност в Тенерифе има и други инициативи, които ги свързват с родината – танцов състав, благотворителна асоциация, а през октомври ще отвори врати и първото българско училище.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в Владимир Путин, конституция
След победата на изборите в Сърбия: Вучич се среща с Тръмп и Путин

Вучич обяви победата на партията му като историческа

Затвори