Открийте ни и в

Войната в Украйна

Путин вече мобилизира бивши престъпници за фронта в Украйна

Бившите затворници, осъдени за сексуални престъпления срещу деца или за тероризъм, все още не могат да служат в руската армия

публикувано

на

Путин вече мобилизира бивши престъпници за фронта в Украйна

Осъдени убийци и наркодилъри, които наскоро са излезли от затвора в Русия ще имат възможността да бъдат призовани да се бият в Украйна съгласно промяна в закона. Президентът Владимир Путин промени законодателството за призоваване на резервисти, за да включи в него осъдени за тежки престъпления мъже, които наскоро са напуснали затвора.

Бившите затворници, осъдени за сексуални престъпления срещу деца или за тероризъм, все още не могат да служат в руската армия. Руските войници са обвинени в престъпления по време на инвазията в Украйна.

Независимата международна анкетна комисия за Украйна, създадена от ООН, съобщи през септември, че руските сили са извършили военни престъпления, включително екзекуции по бързата процедура на цивилни граждани и актове на “сексуално насилие, основано на пола”, извършени от “някои” войници.

Съдия от Мичиган, опитал да блокира абортите, лично закарал жена си, за да махне детето им

Самата Украйна твърди, че е установила десетки хиляди възможни военни престъпления от страна на руските сили.

Русия отрича войските й умишлено да са нападали цивилни и обвинява украинските сили, че са нанасяли артилерийски удари по цивилни в сепаратистките райони на страната, което Украйна отрича на свой ред.

Комисията на ООН заяви, че е открила “два случая на малтретиране на войници на Руската федерация от украински войници”, но броят на обвиненията във военни престъпления срещу Русия е “очевидно значително по-голям”.

През септември се появиха съобщения, че наемническата групировка “Вагнер” набира затворници да се бият в Украйна в замяна на намаляване на присъдите им. Руското законодателство не позволява опрощаване на присъди в затвор в замяна на наемническа служба, но ръководителят на “Вагнер” Евгений Пригожин е заснет да казва на затворници, че “никой няма да се върне зад решетките”, ако служат в неговата група.

Училище в Ирпен кара родители да стягат раница за ядрена атака на децата си

Днес президентът Путин обяви, че около 49 000 от общо 300 000 резервисти, призовани от септември, вече са изпратени в частите, които служат в Украйна. Той заяви пред група младежи и девойки от контролираното от Кремъл движение “Народен фронт”, че “около 50 000” доброволци също са се записали.

Военни експерти на Запад и в Украйна твърдят, че решението на Путин да призове резервистите показва, че руските войски се провалят сериозно на бойното поле в Украйна.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, хиляди цивилни и бойци са убити или ранени, градове и селища са разрушени в боевете, а близо 7,8 милиона украинци са регистрирани като бежанци в Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено