Открийте ни и в

Войната в Украйна

Путин облекчава условията за даване на гражданство на чужденци в руската армия

Документът се появява повече от седмица, след като Путин обяви мобилизацията на стотици хиляди руски мъже за подсилване на армията на Москва в Украйна

публикувано

на

Путин облекчава условията за даване на гражданство на чужденци в руската армия

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който улеснява получаването на руско гражданство от чужденци, които постъпват на служба в армията, става ясно от документ, публикуван от правителството днес.

“Чуждестранните граждани или лицата без гражданство, които подпишат договор за служба в руските въоръжени сили за период от най-малко една година и участват във военни операции в продължение на най-малко шест месеца, ще могат да се възползват от опростената процедура за кандидатстване“, се казва в указа.

Чужденците, които са ранени в бойни действия преди изтичането на шестмесечния срок и не могат да се върнат на бойното поле, също ще могат да кандидатстват, според постановлението.

Изповедта на Светлана Борилович, майката на убиеца от Цетине: По-добре и той да е мъртъв

Документът се появява повече от седмица, след като Путин обяви мобилизацията на стотици хиляди руски мъже за подсилване на армията на Москва в Украйна, която напоследък претърпя неуспехи, особено в източната част на страната.

Указът изглежда е насочен към хиляди граждани на бивши съветски републики в Централна Азия, които живеят и работят в Русия и получават по-добри заплати в сравнение с по-бедните си родни страни. Четири от петте държави – Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан – неотдавна призоваха гражданите си да не се присъединяват към чужди армии.

Съпрузите, децата и родителите на чужденци, които подписват договор с армията, също ще могат да се възползват от опростен достъп до руско гражданство, съгласно указа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено