Открийте ни и в

Войната в Украйна

Путин подписа закон: 15 години затвор за бягство от мобилизация

Тези, които се предадат доброволно на врага, ще получат присъда до 10 години затво

публикувано

на

Путин подписа указ, според който Запорожката АЕЦ в Украйна става руска държавна собственост

Руският президент Владимир Путин подписа закон, утежняващ военните наказания.

Съгласно одобрените поправки в Наказателния кодекс на страната военнослужещите, които откажат да изпълнят заповед на висшестоящ по време на военно положение или да участват в бойни действия, ще бъдат осъдени на лишаване от свобода до 3 години, а ако това доведе до тежки последици, нарушителите могат да получат до 10 години затвор.

Измененията са направени в чл. 332 от Наказателния кодекс на Русия. Неизпълнението на военна заповед по време на военно положение, във военно време или по време на въоръжен конфликт или бойни действия, както и отказът от участие в бойни действия се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години.

От 3 до 10 години затвор пък грози тези, които откажат да влязат в сражение и това е довело до сериозни последици.

Съгласно новия закон дезертьорството по време на мобилизация или военно време се наказва с до 15 години затвор.

Чл. 338 от Наказателния кодекс се допълва с част трета, според която отсъствието от мястото на служба без разрешение, дезертьорството с оръжие, както и дезертьорството на група по време на мобилизация или военно положение, във военно време или по време на въоръжен конфликт се наказват с лишаване от свобода от 5 години до 15 години.

Законът обявява периодите на мобилизация, военно положение и военно време като утежняващи обстоятелства при определяне на наказанието.

Тръмп: Ако бях президент, ядрени подводници щяха да се движат напред-назад покрай Русия

Тези, които се предадат доброволно на врага, ще получат присъда до 10 години затвор. В Наказателния кодекс се добавя член 352.1 “Доброволно предаване”., според който това престъпление ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Извършилият нарушението за първи път обаче може да бъде освободен от наказателна отговорност, при условие че е взел мерки за освобождаването си, върнал се е в поделението си и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен.

Осъдените за грабежи по време на военен конфликт или война могат да получат до 15 години зад решетките.

Съгласно нов член 356.1, добавен към Наказателния кодекс, грабежът без утежняващи обстоятелства ще се наказва с до 6 години затвор, а ако престъплението включва и насилие, което не е опасно за живота или здравето, или заплаха за използване на такова насилие, наказанието е лишаване от свобода до 10 години.

Без секс от 27 години: 82-годишна баба наваксва в кревата с 36-годишен и се чувства „като девица“

Най-тежкото наказание от 8 до 15 години затвор ще се прилага за грабеж, извършен от организирана група в големи размери със заплаха за убийство или причиняване на вреда на здравето.

Законодателната промяна идва, след като в сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че

Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет,

тъй като Западът се стреми да “отслаби” и “унищожи” Русия.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Номерът на украинката: Как Ирина отмъкна $250 000 на Джеймс

Впоследствие от руското Министерство на отбраната уточниха, че някои руски експерти в областта на технологиите, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна като част от руската мобилизационна кампания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено