Открийте ни и в

СВЯТ

Първата дама на Хаити с първи разказ: “Той умря, очаквайки охраната да дойде” (СНИМКИ)

Тя смята, че мощни олигарси, които все още не са задържани стоят зад покушението и настоява за международно разследване

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Когато президентът на Хаити беше зверски убит в спалнята си миналия месец, само един свидетел беше там, за да види случващото се – неговата съпруга. Мартин Мойс, първата дама на Хаити, беше намерена на 7 юли кървяща на пода до тялото на съпруга си, Жовенел Мойс.

В интервю в Южна Флорида в неделя, Мартин Моис – все още в траурен черен цвят, с ръка, превързана от китката до рамото – описа смразяващите подробности за нападението пред CNN и поиска световната помощ при разкриването на убийството.

“Някой е поръчал, а някой е платил парите. Това са хората, които търсим. Искам помощта на Съвета за сигурност на ООН за намирането на тези хора”, каза тя.

Г -жа Мойс е единственият очевидец на убийството на съпруга си. Тя е и единствената друга известна жертва, със счупен лакът и предмишница в градушка от куршуми, когато нападателите влизат в президентския апартамент.

Сн.: АП/БТА

Жената за първи път разбира, че нещо не е наред в онази нощ, когато тя и съпругът й чуват автоматична стрелба пред дома си около 1 часа през нощта. След като разбрали, че въоръжени хора са влезли в къщата, те се опитали да се скрият на пода зад леглото, спомня си тя. Дори тогава обаче Мойс не вярвала какво ще се случи.

„Тогава дори не мислех, че ще успеят да влязат в стаята, в която се намираме, защото имахме около 30 или 50 охранители в къщата“, каза тя.

И все пак те успяват да го направят при огромна грешка в сигурността, която хаитянските власти все още не са обяснили. Най -малко двама висши шефове по сигурността в момента са в затвора, включително началникът по сигурността на президента Димитри Херард и координаторът на дворцовата охрана Жан Лагел Сивил.

“След като застреляха президента, тогава си помислих: „Всичко свърши и за двама ни“.

От мястото, където лежала на земята, със счупена ръка и кървяща на множество места, Моис разказва, че е виждала само обувките на нападателите. Тя изчисли, че около дузина мъже са били в стаята, говорейки испански и търсейки нещо конкретно.

„Те дойдоха в стаята, за да намерят нещо, защото ги чух да казват:„ No es eso, no es eso – eso es “(на испански:„ Това не е това, не е това – това е “). Което означава намериха това, което търсеха.”

Едва тогава те насочват вниманието си към президента на пода, спомня си тя. “По това време той беше жив. Казаха, че е висок, слаб и черен и може би човекът по телефона е потвърдил на стрелеца, че е той. След това го застреляха на пода.”

Застреляха президента на Хаити в дома му

Съпругът й е застрелян с 12 изстрела в лицето, торса, краката и ръцете, сочи първоначален доклад на следователите. Нападателите никога не са се обръщали директно към президента и той не им е казал нищо в моментите преди екзекуцията му, твърди съпругата му.

„След като застреляха президента, тогава си помислих„ Всичко свърши и за двама ни “. И затворих очи, знаете ли, не мислех за нищо друго. Помислих си: „Всичко свърши. Това е последният ни ден“, каза тя. Но нападателите си тръгнаха без по-нататъшно кръвопролитие”. Мойс вярва, че са я приели за мъртва.

Дори след нападението охраната, натоварена да защитава първото семейство на Хаити, така и не идва. Първо камериерка намира г-жа Мойс, обляна в кръв спалнята. Тя я моли да донесе една от вратовръзките на съпруга й, за да й послужи като турникет за ръката, спомня си първата дама.

В крайна сметка пристига екип от Националната полиция, за да я откара, първо в местна болница, която тя едва си спомня, а след това със самолет до болница в Маями с децата й. На излизане от дома си в тъмната ранна утрин Моис каза, че е била поразена от липсата на някой от обичайните пазачи на територията на комплекса.

Десетки пазачи обикновено са разположени в къщата, казва тя, а техните общежития всъщност са в мазето на къщата, за да осигурят безпроблемно завъртане на смени. “Стражите не биха си тръгнали без заповед. Може би са получили заповед да напуснат – така си мисля”, каза тя. “Много съм мислил как е могло да се случи това.”

“Би било 50 срещу 28, имахме по -голяма сигурност от тях … Вярвам, че президентът е умрял с надеждата, че екипът му по сигурността ще дойде”, каза тя.

Властите в Хаити по -рано казаха, че нито един пазач не е пострадал, когато нападателите са пробили главната порта, прекосили комплекса, пробили входната врата и са потърсили спалнята на президента.

Това, което президентските охранители са знаели, виждали или направили, са централни въпроси в продължаващото разследване. Най -малко 24 полицаи са разследвани, съобщи шефът на полицията в Хаити Леон Чарлз.

Дванадесет са арестувани, а четирима са обвинени, че са работили в тясно сътрудничество с групата предполагаеми колумбийски наемници, заподозрени в извършването на атаката, според говорителя на Националната полиция Мари Микеле Верние.

Задържаха и координатора по сигурността на убития президент на Хаити

Но на съдебните следователи не е разрешено да се срещат или да вземат показания от пазачи, които са станали свидетели на нападението. Властите в Хаити нямат недостиг на заподозрени в заговора за убийството – в момента са задържани общо най -малко 44 души, включително 18 колумбийци и поне трима граждани на САЩ.

Майк - човекът зад убийството на президента на Хаити

Но въпреки арестите дори на базиран във Флорида пастор и местен бивш служител на Министерството на правосъдието, които са обвинени в координиране на части от нападението, все още няма ясен водач или мотив за покушението. Никой от заподозрените дори не е официално обвинен.

Истинските мозъци все още са на свобода, смята г -жа Мойс. “Хората, които арестуваха, са хората, които са натиснали спусъка. Те не биха натиснали спусъка без никакви заповеди. Така че основните герои, от които се нуждаем, са хората, които са платили за това. И хората, които са дали заповедта.”

Тя не е сигурна, че само местните власти са способни да разкрият истината. Това, от което се нуждаят хората от Хаити, е независимо разследване, ръководено от ООН, и потенциално случаят един ден да стигне до Международния наказателен съд в Хага.

Правителствени агенти от САЩ и Колумбия вече подкрепят текущото разследване на убийството и тяхното участие е широко цитирано в столицата Порт-о-Пренс като ключ към доверието.

Независимо от това, разследването е непрозрачно и няколко източници, близки до него, казаха пред CNN, че се притесняват от многократни нарушения на протокола, неуспехи в защитата на следователите от смъртни заплахи и битки за достъп до ключови доказателства.

“Планирано е с месеци убийството на президент и никой около него не знае за това, е нещо ужасно. Това ми показа, че сигурността и разузнавателните системи в моята страна се нуждаят от работа. Ако тези хора са били там от месеци и разузнавателната система е работила, президентът щеше да знае “, каза Мойс.

Наемници, маскирани като американски агенти, застреляли президента на Хаити (СНИМКИ)

“В Хаити има влиятелни хора. И поради тяхната сила не съм сигурна, че настоящото разследване може да намери отговори”, твърди още тя.

Покойният й съпруг беше противоречива фигура, обвинена от лидерите на гражданското общество в опит да укрепи властта си, като отказа да проведе избори, отслаби демократичните принципи и затвори очи пред насилието на организираните групи. Той също така си създаде опасни врагове сред мощните олигарси в страната, като се опита да прекрати или преподпише доходоносни държавни договори, каза съпругата му.

Сн.: АП/БТА

Говорейки миналата седмица на погребението на президента в северния град Кап Хаитиен, първата дама предупреди, че кръвожадните „грабители“ все още са на свобода в Хаити, надявайки се да изплашат следващите реформатори.

“Престъпление ли е да искаш да освободиш държавата от лапите на корумпирани олигарси? Това голямо престъпление ли е?”, запита тя. „Жовенел ни показа пътя, той ни отвори очите, така че нека не позволяваме кръвта на нашия президент да се е проляла напразно“, добави тя.

Сн.: АП/БТА

Моис заобикаля въпросите за собствените си президентски амбиции, но не бяга от политически натоварени теми. Тя твърди например, че временното правителство трябва да побърза да проведе нови избори, както и конституционния референдум, който съпругът й отстояваше, който да предоставя по -големи правомощия на президентството. Лидерите на гражданското общество оспорват, че допитването няма да бъде нито безплатно, нито честно в настоящия климат на несигурност, който е свидетел на широко разпространени отвличания и войни на банди в Порт-о-Пренс. Въпреки това изборите в момента са насрочени за края на септември.

В близко бъдеще тя настоява, че фокусът й е върху нейните деца, нейното възстановяване и гарантиране, че международната общност, която толкова често се намесва в делата на Хаити, сега ще предостави на карибската държава независимо разследване за убийство от световна класа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА