Открийте ни и в

България

Първите 260 млн. лв. от Плана за възстановяване са за бизнеса

До края на годината ще се пуснат и 200 млн. лв. за фирмени ВЕИ

публикувано

на

Първите пари за бизнеса от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) ще са за технологична модернизация на малките и средни фирми. До дни ведомството на Даниел Лорер ще обяви правилата за усвояване на 260 млн. лв. за тази цел.

В третото тримесечие на годината ще тръгне и втора програма с подпомагане за над 30 млн. лв., която ще е насочена за ИКТ(Информационни и комуникационни технологии) във фирмите. До края на годината по ПВУ трябва да бъдат обявени и схеми за ВЕИ за фирмите и за енергийна ефективност на сгради в сферата на търговията и производството.

По схемата “Технологична модернизация на малки и средни предприятия” фирмите ще могат да си закупят нови машини и софтуер за производствата. Любопитен детайл е, че предприятията ще се конкурират на три различни плоскости – микро, малки и средни предприятия.

Субсидията по проектите за микро предприятия ще е между 50 000 и 200 000 лева. При малките  предприятия това подпомагане ще е между 50 000 и 300 000 лева. А при средните предприятия, поне за момента се предвижда тази субсидия да е между 50 000 и 391 000 лева. Вероятно за последната група предприятия това подпомагане ще бъде увеличено на база опита ни за предходни проекти по оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност” и на база увеличаващите се цени заради инфлацията.

Основното правило е, че грантът ще покрива максимум 50% от разходите по проектите. Предвижда се по схемата за технологично обновление на фирмите да могат да кандидатстват юридически лица или еднолични търговци с приключили финансови 2019, 2020 и 2021 г., които сазаявили подкрепа по приоритетни сектори съгласно Националната стратегия.

Разчетите предвиждат следващите директни пари за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост да се обявят между юли и септември. Тогава трябва да се обявят правилата и да стартира схемата “ИКТ решения и киберсигурност” с бюджет от 30.6 млн. лв.

Максималният размер на безвъзмездното финансиране ще е до 30 хил. лева. Допустими ще са разходи за закупуване на компютри, хардуер – до 40% от помощта. Ще се покриват и разходи за заплати за дигитален маркетинг, за изработването на платформи, уебсайтове, мобилни приложения, уеб-базирани ИКТ услугии др. подобни, както и за купуване на софтуер за оптимизиране на управленски, производствени и логистични процеси, а също и за информационна и кибер сигурност и др.

Очаква се тези средства да са насочени към малките и средни фирми от всички сектори на българската икономика, с изключение на тези, които се финансират чрез програми за селско, горско и рибно стопанство, а също и в добивна промишленост.

Без достъп до тези пари остават секторите на строителство, образование и социална дейност. В третото тримесечие на годината трябва да стартира и схема “Повишаване на енергийната ефективност на сгради в сферата на търговията, производството и услугите” с общ бюджет от 235 млн. лв. Задължително ще е след изпълнение на мерките сградата да икономисва 30% от първичната енергия. Субсидирането ще е до 50% от стойността на проекта.

Допустими за финансиране ще са разходи за изграждане/рехабилитация на инфраструктура, закупване на машини и съоръжения, разходи за труд и за придобиване на технология и софтуер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА