Открийте ни и в

България

Първият кораб с втечнен газ пристига на 8 юни

Няколко дни по-късно се очаква и вторият

публикувано

на

Кирил Петков: Днес Българската позиция беше непроменена
Сн.: Архив

Корабите с втечнен газ от САЩ пристигат на 8 и 23 юни. Това съобщи пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков.

Когато “Газпром” спря едностранно газа трябваше много бързо да намерим алтернатива. Прегледахме опциите и в САЩ цената е около 26 долара на мегават, около 100 евро е в Европа, а на “Газпром” цената е 82 евро. Лесно е да се види, че доставките от САЩ, въпреки доставките с кораб, маржът е толкова голям, че газът ще дойде на една добра цена.

Проблемът бе, че всички в момента търсят газ и за България бе важно да влезе и да поиска. За нас е важно да покажем, че България не е зависима и оттук нататък никой не може да ни извива ръцете, заяви още Кирил Петков.

Доставките от САЩ ще идват на цена, която еквивалентна на тази от “Газпром”, добави той. Договорът е подписан директно с американска компания, но не искам да казвам имена, каза министър-председателят.

Премиерът посочи, че е договорено България да получава и цялото количество азерски газ без да е започнало експлоатирането на гръцката връзка. Той обясни, че  през септември България е дала едностранен отказ от него, като е посочено, че няма трасе.

“Това не е било фактор. Сега намерихме откъде да дойде”, категоричен е Петков.

Лена Бориславова: България ще получава дългосрочно газ на по-ниски цени от договорените с "Газпром"

Така сме се отказали да купуваме газ за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп от Газпром, обясни премиерът.

“Пред нашите партньори казахме, че вероятно заради корупция сме сме отказали”, заяви Петков.

Цената на природния газ за май се вдига с 14%, но пада през юни, защото корабите не могат да дойдат от днес за днес, разясни Петков.

Ако можем за 3-4 дни след спирането на газа да договорим по-добра цена, значи ще се справим, както се справихме и с казуса с Украйна и оръжията. Явно това правителство набира скорост, категоричен бе премиерът на въпрос дали ще оцелее коалицията.

Политическото напрежение идва първо от хора, които са крали и бързат преди да ги хване европрокуратурата, заяви Петков като посочи бившите управляващи. Колко време има европрокуратурата зависи от това колко хората ще ни се доверят, добави той. Отварянето на досъдебни производства в европрокуратурата е минато вече като стъпка за доста хора, допълни премиерът.

Втората група са афилирани с енергийните проекти, които години са правили пари от проекти, свързани с “Газпром” – и те са от групата за сваляне на правителството, посочи още Петков.

Малките превозвачи вече ни дават идеи, които не са свързани само с даване на пари от държавата, посочи министър-председателя като пример за доверие. Той обяви, че разбира част от превозвачите, които ще протестират в сряда, че са притиснати от поскъпването на горивата. Въпросът е обаче как преразпределяме парите от пенсионери, здравето, бизнеса, майките с деца за тях.

Четири пъти ме прекъснаха и казаха, че нямат време да ме сушат. Тогава им казах, че който няма време да ме слуша, им показах вратата, обясни премиерът за скандалния запис, публикуван от превозвачите след провалена среща с него. Когато някой дойде с искания да се сменят трима министри, това е чисто политически процес, категоричен бе той.

Исках да им съобщя, че когато махнем акциза на природния газ, много от камионите ще се ползват от това, обясни Петков.

Той обеща още през следващата седмица да излезе мярка за 25 лв. отстъпка на литър при зареждане на горива на бензиностанция. Отстъпката ще важи за зареждане на до 50 литра гориво. Разглеждат се и мерки за премахване на акциза на природния газ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА