Открийте ни и в

САЩ

Първи вероятен случай на маймунска шарка в Илинойс

За разлика от коронавируса, маймунската шарка е позната още от 1950-те години и обикновено идва от Централна и Западна Африка

публикувано

на

Регистрирани са над 3200 нови случая на маймунска едра шарка по света

Здравните власти в Чикаго откриха първия вероятен случай на маймунска шарка в Илинойс. Става дума за мъж от Чикаго, който наскоро е пътувал в Европа.

Първоначалният му тест е положителен, а се очакват резултатите от втория тест в CDC.

За разлика от коронавируса, маймунската шарка е позната още от 1950-те години и обикновено идва от Централна и Западна Африка.

Симптомите включват обриви, които понякога изглеждат много сериозни. Повечето пациенти чувстват треска, болки по тялото, тръпки и умора, но по-сериозните случаи могат да развият обриви и лезии по ръцете и лицето, които после да се разпространят и по тялото. При последното пламване на епидемия няма регистрирани смъртни случаи извън Африка.

СЗО не очаква маймунската шарка да се превърне в нова пандемия

За разлика от COVID-19 маймунската шарка не протича безсимптомно и тези, които получат симптоми, могат да се изолират навреме, за да не заразяват другите.

В съвместно изявление на здравните департаменти на Чикаго и щата се казва, че за болните е достатъчно да се изолират у дома и не е необходимо да постъпват в инфекциозно отделение.

От началото на годината обаче лекарите засякоха вече 22 случаи на тази зараза в САЩ. Въпреки че Илинойс най-вероятно има своя първи случай, специалистите не очакват избухване на епидемия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено