Открийте ни и в

BG празници в САЩ

Първи коледни тържества в училищата в Чикаго

Децата показаха, че Рождество Христово е любимият им празник
Сибила Патси

публикувано

на

Рецитал в училище „Знание", Арлингтън хайтс

В съботния ден учениците в няколко училища в района на Ветровития град пяха песни и танцуваха хора, за да отбележат настъпването на най-големия християнски празник в годината и да покажат на своите родители и близки какво са научили за традициите и езика ни.

В българския учебен център „Знание“ в предградието Арлингтън хайтс тържеството се състоя в ранния предобед. Още в началото децата с много ентусиазъм и вълнение извикаха Дядо Коледа в залата. Възрастните също се включиха, за да може Добрия старец да чуе откъде идва детският глъч. Когато той влезе в залата, учениците дружно го поканиха на сцената да изгледа тяхното представление. Най-малките възпитаници на „Знание“ се представиха с песничката „Дядо Коледа не спал“, стихчета и ръченица.

Танц на новосформираната група за народни танци в „Знание“

Дебют на сцената имаха и новосформираната група за народни танци с ръководител Живка Йорданова, както и новата формация „Коледни звънчета“, които изпълниха две коледни песни. Ученици от 3 клас показаха драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка“, а възпитаниците от горните класове изпълниха кратък коледен рецитал и разказаха как народи като италианците, германците, руснаците, австралийците, мексиканците, испанците и други празнуват Коледа. Всички деца получиха подаръци, а зрителите се насладиха и на своеобразен коледен базар с изложба на предмети и храни, характерни за празника.

Снимка с Дядо Коледа, училище „Джон Атанасов“

Обединят час пък събра за коледните чествания възпитаниците на училище „Джон Атанасов“ и техните роднини. Мястото беше една от залите на „Оуктън колидж“ в чикагския квартал „Дес плейнс“, която се оказа тясна да побере всички гости, тъй като участие взеха и децата от неделния филиал на училището, и всеки клас се представи със свое изпълнение. Тържеството започна с музика и „Приказка за Дядо Коледа“, която прикани и самия него да дойде на сцената. Той дойде, гледа всички изпълнения и раздаде много подаръци. Най-атрактивната част от програмата несъмнено бяха изпълненията на децата, гостуващи от българската академията за гимнастика „Rise Up“. Емили Василева от 1 клас се представи със съчетание на земя, а Зара и Алекс, които тренират с Мис Би, танцуваха лиричен танц със специална клетка във формата на полукълбо. Друг акцент, който събра много овации, бяха хореографите на хип-хоп групата към „Джон Атанасов“ пак с ръководител Мис Би. Зрителите останаха очаровани и от многото коледни песни и танци.

Най-малките ученици в „Св. София“

В събота вечерта Коледа отбелязаха и възпитаниците на училище „Св. София“, които празнуваха в залата на едноименната църква в „Дес плейнс“. Тържеството ни пренесе в дома на многолюдно семейство, което се готви за празника и слага трапезата. Стопанинът на къщата изрече молитвата „Отче наш“, а неговата челяд я повтори, което беше и наричане за благополучие на публиката, която и тук изпълни залата до краен предел. После стопанинът на къщата обясни, че му е дошъл гост от Америка и че децата от училището ще му покажат най-хубавите български обичаи. Учениците от детската градина изпяха песничка за зимата, а тези от предучилищната група изтропаха весела ръченица. Не бе пропуснат и обичаят „коледуване“.

Под звуците на песента „Стани Нине господине“ на сцената, облечени в традиционни ямурлуци и с калпаци на главите, дойдоха коледарите, които пожелаха благоденствие и пяха обредни песни, а стопанката на къщата ги дари с кравайчета. Изпълнение на народни танци имаше и от танцовата формация към училище „Св. София“. Първокласниците пък едновременно пяха и драматизираха песента „Снежен човек“. Втори, трети и четвърти клас също зарадваха майките и татковците си с песни, пълни с коледно настроение. Тържеството за децата завърши с раздаване на подаръци, а празникът в църквата продължи и след официалната част с още хубава музика, вкусни ястия и много веселие.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

BG празници в САЩ

Великден в Чикаго (ВИДЕО)

Ясен Дараков

публикувано

на

Виж цялата статия

Макар и на хиляди километри от дома българите в Чикаго и цяла Америка спазват християнската традиция на Великденски литургии в десетките наши храмове. Българските ни сънародници в Чикаго посрещат Великден в църквата „Света София“. Обикновено там се събират около 800 души, но заради лошото време тази година те са доста по-малко.

Христовото Възнесение се отбелязва в над 15 храма в САЩ. Последни ще го посрещнат сънародниците ни по Западното крайбрежие в Лас Вегас, Лос Анжелис и Сан Франциско.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG Личности истории

Българките, успели в tech гигантите на САЩ (ВИДЕО)

Галина Петрова

публикувано

на

Виж цялата статия

Родината ни е лидер в равенството между половете в IT сектора

Една от най-бързоразвиващите се индустрии, тази на информационните технологии, сякаш най-бавно се ориентира в новата обстановка за равенство между половете. Според доклад на National Center for Women & Technology (NCWIT) от 2017 г. едва 25 процента от всички работещи в технологичния сектор в САЩ са жени. Една от причините – ниският интерес на подрастващите девойки да се обучават в тази сфера. Но тази тенденция сякаш не важи за жените от България, които, освен че са много адаптивни към промените, са наследници на една добра образователна система и имат афинитет към инженерните професии.

„Първоначално бях лингвист с филологическо образование още от България”, казва Стелияна Иванова, която работи като частен контрактор към Facebook. Когато идва в САЩ, продължава образoванието си в университета в Индиана. „По това време откриха нова програма по компютърна лингвистика, която аз намерих за интересна, и започнах да вземам класове”, казва българката.

Така няколко години по-късно тя завършва магистратура по компютърна лингвистика и

става една от малкото жени

специалисти в тази сфера. Според нея броят на жените в технологичните компании в САЩ е видимо по-нисък, но това не е изненада. ”Още когато учех в университета и вземах класове по компютърна лингвистика, бях реално единствената бяла жена. Имаше жени от Индия или Китай, но американките някак си изобщо не се занимават с такива професии, което за мен беше шокиращо”, казва още Стелияна Иванова. Тя обаче признава, че планът й не е бил да се занимава точно с това, а по-скоро да защити докторат и да стане професор.

Подобна е и историята на Людмила Велева, която е програмен мениджър в Microsoft. „Никога не съм си мислела, че ще се занимавам с това”, казва Людмила Велева. След като завършва бакалавърска степен по икономическа психология и приложна лингвистика в България, се озовава в САЩ и решава да се преквалифицира. Завършва маркетинг мениджмънт в University of Washington, а по-късно и магистратура по бизнес администрация. Всички тези специалности я отвеждат в рекламна агенция, където й се налага да работи с т.нар. paid search advertisements продукт на Google Ads, а това, че е добра в работата си, я кара да се пробва в Microsoft. “Ако кажа, че не съм си мечтала да работя в технологичния сектор, ще излъжа, но ако кажа, че съм имала достатъчно познания, също ще излъжа”, казва Людмила Велева, която определя себе си като late bloomer. Тя си обяснява успеха на българите като цяло в IT сферата с

доброто ниво на образованието

в Родината. „Образователната система в България беше изключително добра, нямам наблюдения как е сега, но само от випуска на моя съпруг от математическата гимназия в Бургас има поне 10 души, които работят в IT сектора. Това на мен ми говори, че очевидно кадрите, които е произвеждало това училище, са на световно ниво”, казва българката. Освен това Людмила Велева казва, че е типично както за българите, така и за българките да са амбициозни. За равенството на половете в технологичния сектор казва, че т.нар. gender gap е очевиден и затова „трябва да се привличат повече жени”. „За щастие аз лично никога не съм била жертва на дискриминация в технологичния сектор. Чувала съм истории, но никога не съм била свидетел”, казва Людмила Велева. Екипът, който ръководи в Microsoft, се занимава с киберсигурност и отстраняване на неподходящо съдържание. „Тенденцията да има нужда от все по-сериозни мерки в сферата на безопасността в мрежата тепърва ще се развива и ще се засилва, защото хората стават все по-свързани и започват да използват технологиите навсякъде”, казва Людмила Велева. Тя се надява все повече млади жени да решат да се занимават с технологии и да са част от това, което прави тя.

България е първа в Европа по брой на жени, наети в технологичния сектор, и първа в ЕС по студенти жени, които учат информационни технологии и комуникации – 33% от общия брой студенти в тази сфера, което е двойно спрямо средното за ЕС 16,7%. Според мнозина тази тенденция в България и други източноевропейски страни е наследство от времето на социализма, когато е имало пик на инженерните  професии. За Силвия Ташев, която работи като софтуерен инженер в Amazon, изборът на тази професия също е като наследство, защото баща й Иван Ташев от години работи в Microsoft, а сестра й Венета работи за Google. “Повечето българи, които познавам тук, в Сиатъл, са в тази сфера, казва Силвия Ташев. – Имаме общи теми.” Тя завършва University of Washington със специалност софтуерен инженер. Още през третата си година в университета започва да работи за технологичния гигант Amazon, където остава и до днес. „Мисля, че все още

няма толкова много жени

колкото ми се иска да има, но мисля, че все повече и повече се интересуват. Културата в много компании също се променя, за да бъде по-приятно място за жени да бъдат софтуерни и инженери.”

47% от жените в IT сектора в САЩ не смятат, че имат равен шанс за реализация в сравнение със силния пол, затова и процентът на напуснали жени в сферата е в пъти по-голям. Като младото лице на този проблем Силвия Ташев е обнадеждена, че това ще се промени съвсем скоро.

И трите българки са категорични – ние, българите, имаме естествена вродена способност да се справяме с всичко. Стелияна Иванова, Людмила Велева и Силвия Ташев казват, че качества като упоритост и непримиримост са им помогнали да си проправят път в иначе силно конкурентната среда на IT индустрията. „Има го и момента, че аз като жена не смятах, че имам недостатъци в сравнение с мъжете, които работят в тази област”, казва Стелияна Иванова. „Българите не се предаваме, допълва с усмивка Людмила Велева. – Инати сме си.” Техните успехи могат да разбият стереотипите и да променят лика на индустрията.

 

Жените – една трета от IT сектора в България

България е една от малкото страни, в които жените не отстъпват на мъжете в IT сектора.

За никого не е тайна, че българските IT и tech специалисти са едни от най-добрите в света. Множество големи компании вече отвориха свои офиси в България заради сравнително ниския разход за заплати и високото качество на работа. Страната ни е сред 10-те най-желани за т.нар. outsourcing (изнасяне на част от бизнеса в друга държава).

И докато нежният пол е окаяно зле представен в технологичната индустрия по целия свят, то в България жените заемат една трета от сектора. Родината ни е истински пионер в равенството между половете в технологичната индустрия. Според доклад на Financial Times жените, които се занимават с IT в България, са 44.6 процента от общия брой специалисти (втори в Европа след Литва). Същият доклад съобщава, че в Източна Европа има най-много жени, работещи в технологичния сектор. Според мнозина познанията на жените в технологичната сфера са наследство от социалистическия блок, когато най-будните и способни момичета учили в специални математически гимназии и когато професията инженер е била сред най-желаните.

„Математиката и всички други науки, в които тя се използва, е била изучавана при доста добър стандарт в тези гимназии, които са приемали равен брой момичета и момчета”, казва Румяна Тренчева, мениджър на софтуерна компания в Германия, за Financial Times. “Жените учителки са направили математиката по-достъпна и са мотивирали ученичките да продължат, като изучават компютърни технологии в университета.” Според нея в индустрията все пак съществува дискриминация срещу нежния пол, но с все повече жени начело на т.нар. start-ups това може скоро да е история.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG деца в САЩ

Изискан прием за 3 март в Чикаго (ВИДЕО)

Галина Петрова

публикувано

на

Виж цялата статия

Генералното консулство на Република България в Чикаго отбеляза 141-вата годишнина от Освобождението с официален прием в един от най-старите частни клубове във Ветровития град Union League Club. Сред официалните гости бяха представители на местната община, дипломати, бизнесмени и общественици, които са част от българската общност в Чикаго. На първия ред заедно със съпругата си стоеше и българският милионер Шефкет Чападжиев, който само преди месец дари 1 млн. лева на болница в Мадан. Водещи на церемонията бяха Диана Джейд и Соня Мембреньо от трио „Джърси гърлс”.  Специални гост-изпълнители на приема бяха музикантите Надежда Цанова и Петър Македонски, които изпълниха концерт на пиано и тромпет. „За нас е чест, че бяхме поканени да свирим на празника сред българите в Чикаго”, казаха изпълнителите за BG VOICE. По време на приема гостите видяха и изложба на български монети, собственост на нумизмата Костадин Везьов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada