Открийте ни и в

СВЯТ

Първи смъртен случай на маймунска шарка в Азия

Индийският пациент е бил хоспитализиран седмица преди да почине, след завръщането си от Обединените арабски емирства

публикувано

на

Франция отрича да има заразено куче с маймунска шарка

Индийските власти съобщиха днес за смъртта на заразен с маймунска шарка мъж, който наскоро се е завърнал от Обединените арабски емирства, предаде Франс прес.

Това може да се окаже първият смъртен случай от заболяването в Азия.

Министерството на здравеопазването и семейното благосъстояние на южния индийски щат Керала уточни, че тестовете, направени на двадесет и две годишния мъж, починал на 30 юли “показват наличието на маймунска шарка”. Този смъртен случай е четвъртият, свързван със заболяването, извън пределите на Африка.

Световната здравна организация обяви на 24 юли степен на тревога “извънредна ситуация с международно значение”, в опит да засили борбата с маймунската шарка, наричана още маймунски ортопоксвирус.

Индийският пациент е бил хоспитализиран седмица преди да почине, след завръщането си от Обединените арабски емирства.

Все още не може да се каже категорично дали причината за смъртта му е маймунската шарка.

“Младият мъж не е имал симптоми на маймунска шарка. Бил е приет в болница със симптоми на енцефалит и умора”, посочи вчера министърът на здравеопазването и семейното благосъстояние на Керала Веена Джордж, цитирана от всекидневника “Индиън Експрес”.

Двадесет души са били идентифицирани като високорискови и са поставени под наблюдение, уточни Джордж. Сред тях са родителите, приятели и лекарски персонал, които са били в контакт с починалия.

Според СЗО повече от 18 000 случая на маймунска шарка са регистрирани по света извън пределите на Африка от началото на май, като по-голямата част са в Европа.

Миналата седмица Испания обяви два смъртни случая, свързани с маймунска шарка, а Бразилия – един.

Засега не е установено конкретно дали шарката е причината за трите смъртни случая. Все още се извършват аутопсии в Испания. В Бразилия властите признават, че починалият е имал и друга сериозна патология.

Над 1000 случаи на маймунска шарка в света, СЗО предупреди за реален риск

Индия е регистрирала поне четири случая на заболяването, първият от които – на 15 юли, при друг мъж, завърнал се в Керала от Обединените арабски емирства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено