Открийте ни и в

Интересно

Първото НЛО в небето над България

Летящият обект е видян навръх Гергьовден през 1858 година
bgvoice

публикувано

на

Това не е легенда, а чиста проба истина. Първият неидентифициран летящ обект в България е видян през 1858 година. Феноменът е автентичен, защото тогава няма самолети и ракети. Има сказание за Икар и притча за майстор Манол. Двамата се опитали да стигнат Слънцето.

Българското НЛО е документирано от възрожденския книжовник Илия Блъсков. Заедно с баща си и петима братя той оставя трайна диря в нашето културно пространство. Христо Ботев ги нарича „съзвездието Блъскови“.

Чудото става по Гергьовден, Илия Блъсков е на обща празнична трапеза. „Това бе едно необикновено небесно явление – пише той, – това бяха три звезди, които една след друга, като че ли гонейки се, прелетяха над главите на смаяните селяни.“

Сетне очевидецът чертае сложната маневра на извънземните: „Те

дойдоха от изток, отлетяха на запад

заобиколиха няколко села, завиха към север, спуснаха се към Петрич кале и там сякаш се разпръснаха у стръмната скала и пропаднаха.“

Петрич кале е средновековната крепост Петрича край варненското село Аврен. Твърдината се издига на висока скала в южния край на тамошно плато. В камъка е изсечено водохранилище, което изумява археолозите с огромни размери и изкусна направа, пише „Труд“.

„Кой каквото държеше – чаша, паница, бъклица, остана си с него в ръката като вдървен“, описва реакцията на селяните Блъсков. „Това е поличба!“, мълвели потресените.

В историята на астрономията 1858 г. остава с нова комета. Наречена е Донати по името на нейния откривател, италианеца Джовани Донати. Той обаче я хваща в телескопа на 2 юни, а Гергьовден е на 6 май. Небесното тяло е най-близо до Земята чак на 10 октомври.

Освен това Блъсков говори за

три обекта, които се гонят в синевата

Космическата гостенка не се е разпаднала, ще се върне около 3811 г.

Звездобройците свързват небесните явления със земните катаклизми. Никола Образописов например е художник и любител астроном. През 1853 г. отбелязва: „Тая звезда се яви месец август и Севастополският бой започна.“ Става дума за комета 1853-III и Кримската война, пламнала същата година.

В годината на възрожденското НЛО също има стихия. На 18 септември София и околностите са разлюляни от чудовищен трус. Зейват пукнатини, дълги километър и половина. Падат минаретата на 19 джамии, 5 черкви са порутени. Западно от града блика горещ гейзер – при сегашния квартал „Овча купел“.

Астрономът Петко Недялков направи крайно интересна

съпоставка между кометите и огнения меч

на Архангел Михаил и появяването на комети. Оказа се, че в някои икони острието е изрисувано като опашата звезда. Според наблюденията на Недялков от шест такива образа само един не съответства по дата с минаването на ярка комета. „При това тук вероятността от случайни съвпадения е още по малка – около 2 на 1000“, изчисли специалистът.

След възстановяването на българската държава Асеневци вдигат три черкви, чийто патрон е архистратегът на небесното войнство. Храмове „Св. Архангел Михаил“ има в Присовския манастир, в Дряновската обител и в Трявна. Тези свети места оформят триъгълник под престолния Търновград, който е с особено значение в диалога на предците ни с Космоса.

Феноменът от Петрич кале не се вписва в него. В триъгълника обаче е Тревненската живописна школа. Най-старата от възрожденските, нейните корени са в края на 17-ото столетие, а може би и по-рано.

Колкото невероятно е видяното от Илия Блъсков, толкова го съзираме в една икона от Трявна. Там Ноевият ковчег е нарисуван като небесно летало. В две сцени от житийния цикъл на Ной моделът на ладията няма нищо общо с Библията.

Когато решава да погуби с потоп порочния свят, Бог заръчва на праведния Ной: „Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола.“

Следват точни указания за конструкцията на съда: „Дължината на ковчега да бъде триста лакътя, широчината му петдесет лакътя, а височината му тридесет лакътя. Отверстие направи на ковчега, като изкараш ковчега без един лакът до върха, а вратата на ковчега постави отстрана; направи го с долен, среден и горен етаж.“ (Бит. 6:14-16)

По това време Ной бил на 600 години и здраво се хванал на работа. В българската икона обаче

изпод ръцете му излиза не гигантска ладия

а чудновато овално построение. Сякаш две паници са се захлупили и са оформили линията на кораба. Летяща чиния!

Заедно с Ноевото семейство и с по една двойка от всяка земна твар ковчегът трябвало да се носи по водата, докато отмине потопът. Вместо да плава, тревненският зограф го е изобразил как се издига във въздуха. Спасените летят към облаците, а машината бълва пламъци. Двигателят е змей с огнено дихание.

Спомените на Илия Блъсков бяха спасени от проф. Дочо Леков. Професорът ги събра и издаде през 1976 г. Веднъж каза: „Много са интересни, виж за трите звезди по Гергьовден. Този феномен чака да бъде разтълкуван. Блъсков е един от „съзвездието“ по думите на Ботев. Той не лъже!“

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
20 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Анджелина Джоли и Брад Пит се впускат в производство на розово шампанско във Франция

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Митичната бивша холивудска двойка Анджелина Джоли и Брад Пит купи през 2008 година имението Миравал с площ 500 хектара, от които 50 хектара лозя, в южния френски департамент Вар за 40 милиона евро за 40 милиона евро. Сега, след провансалското розе, двамата се впускат в производство на шампанско розе, информира Франс прес.

Лозарското имение, притежавано от Анджелина Джоли и Брад Пит заедно с местната винаро-лозарска фамилия Перен, влиза в съдружие с производителя на шампанско Пиер Петерс в Менил-сюр-Оже в североизточния департамент Марна, за да основат марка за производство на розе.
„Това е единствената фирма в областта Шампан, където се произвежда единствено розе“, обясни Родолф Петерс, ръководител на имението.
„В началото ще бъдат произведени само 10 000 бутилки, а след време няма да бъдат произвеждани повече от 25 000 бутилки. Целта е да се разработи шамапанско розе с референтна стойност“, допълни Пиер Петерс.

По думите му въпросът е да се постигне възможно най-високо качество благодарение на опита на фамилията Перен и имението Миравал при производството на розе, в съчетание с опита на Пиер Петерс при обработката на високите класи бяло шампанско и на розе, добито от смес от бяло и червено грозде.

Това е фамилен проект между Анджелина Джоли, Брад Пит и техните деца, заедно с познаващите се отдавна лозаро-винарски фамилии Перен и Петерс, посочи говорителка на имението Миравал. Тя уточни, че по проекта се работи от 3-4 години, но засега не се знае кога ще бъде пуснато новото вино.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Дамски пробив и скандали в ръководството бележат тазгодишните награди „Грами“

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия
grammy.com

Задава се много оспорвано издание на наградите „Грами““, което ще бъде белязано със скандали в ръководството и силно дамско присъствие сред фаворитите за златните грамофончета, предава Франс прес.

На преден план в бляскавата церемония, която ще се състои в неделя в „Стейпъл сентър“ в Лос Анджелис, излизат буйната чернокожа рапърка Лизо, тийнейджърката Били Айлиш с мрачната си вселена и музикалният феномен, рапърът Лил Нас Екс. Но пищността на церемонията по награждаването и многомилионните тиражи на претендентите няма да могат потиснат горчивия привкус, породен от скандалите в ръководството на американската Национална звукозаписна академия.

Броени дни преди големия спектакъл на американската музикална индустрия президентката на академията, Дебора Дуган, беше отстранена от поста си заради лошо поведение. Това се случи на 17 януари – само пет месеца, след като стана първата жена, назначена на поста.
След отстраняването си Дуган подаде жалба пред комисията за равни възможности за заетост в САЩ, оплаквайки се, че е била жертва на сексуален тормоз. Дуган освен това нееднократно заяви, че звукозаписната академия е „мъжки клуб“, обслужващ приятелски интереси, както и че номинациите за наградите „Грами“ са „нагласени“.

Предишният ръководител на звукозаписната академия Нийл Портноу беше обвинен в сексизъм, след като през 2018 година заяви, че изпълнителките трябва „да преминат на по-висока скорост, за да догонят своите колеги от мъжки пол“.

В това отношение дамите са доста добре представени в сегашното издание. Рапърката Лизо води с осем номинации, Били Айлиш има шест, Ариана Гранде се сдоби с с пет, а Лана дел Рей, Бионсе и певицата H.E.R също са в добри позиции. Церемонията в Лос Анджелис ще стартира в 12:30 часа /22:30 часа българско време/ но тя ще бъде излъчена по телевизията едва в 17:00 часа местно време. Най-запалените привърженици на музикалните величия ще могат да узнаят за наградените в реално време от сайта www.grammy.com. Ще им е нужно и немалко търпение, тъй като ще бъдат раздадени общо 84 приза, някои от които са доста екзотични, като най-добър албум с поглъщащ саунд“ или „най-добра придружаваща книжка на албум“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Любов от пръв поглед – 80-годишна пенсионерка си хвана 45 години по-млад мъж

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: irishmirror.ie

Английска пенсионерка на 80 години взе за съпруг мъж с 45 години по-млад от нея. Мохамед е безработен и е от Египет, но въпреки това се влюбил в Айрис. И тя в него, пише irishmirror.ie.

Историята на двамата влюбени започнала във Фейсбук, когато пенсионерката видяла профила на египтянина и решила да му пише. А той пък решил да й отговори.

Така бързо любовта между двамата пламнала, а когато се срещнали на летището в Кайро, „четири десетилетия без секс бяха пометени от прилив на животинска страст”, споделя Айрис.

Снимка: irishmirror.ie

Двойката решила да сключи брак на четвъртия ден от запознанството си в египетската столица, но заради липса на документи идеята им не се осъществила.

Айрис настоява, че Мохамед не е с нея заради парите ѝ, нито пък заради бъдещото му британско гражданство.

„Ако се ожени за мен, ще е само по любов, защото съм пенсионерка и живея само от пенсията си”, смята Айрис и посочва, че в Кайро бъдещите младоженци са посещавали скъпи ресторанти и атракциони, като си делели сметките наполовина.

„Мохамед ми обеща да подпишем и предрбачен договор, защото твърди, че не иска къщата ми или каквото и да е наследство един ден. По-силна любов от тази съществува ли?”, пита Айрис.

За пенсионерката това ще бъде втори брак, след като съпругът й починал отдавна. Тя е бивша чистачка, с пенсията около 800 паунда, но взима и обезщетение за инвалидност. Къщата й обаче се оценява на стойност от над 220 000 паунда.

А мъжът от Кайро напуснал работата си, когато срещнал възлюбената си. „Парите не носят щастие, не съм с нея заради скъпата й къща”, твърди Мохамед. И добавя, че „любовта не знае граници”.

Романсът на двойката предизвиква истински трус в семейството на пенсионерката. Тя има двама сина, и докато 54-годишният Стив приема със снизхождение новата любов на майка си, то Дарен, който е на 53 години, е категорично против.

Бъдещата свекърва на Айрис е с десет години по-малка от нея и твърди, че е щастлива, че синът й е намерил „любовта на живота си”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada