Открийте ни и в

Интересно

Първото НЛО в небето над България

публикувано

на

Това не е легенда, а чиста проба истина. Първият неидентифициран летящ обект в България е видян през 1858 година. Феноменът е автентичен, защото тогава няма самолети и ракети. Има сказание за Икар и притча за майстор Манол. Двамата се опитали да стигнат Слънцето.

Българското НЛО е документирано от възрожденския книжовник Илия Блъсков. Заедно с баща си и петима братя той оставя трайна диря в нашето културно пространство. Христо Ботев ги нарича „съзвездието Блъскови“.

Чудото става по Гергьовден, Илия Блъсков е на обща празнична трапеза. „Това бе едно необикновено небесно явление – пише той, – това бяха три звезди, които една след друга, като че ли гонейки се, прелетяха над главите на смаяните селяни.“

Сетне очевидецът чертае сложната маневра на извънземните: „Те

дойдоха от изток, отлетяха на запад

заобиколиха няколко села, завиха към север, спуснаха се към Петрич кале и там сякаш се разпръснаха у стръмната скала и пропаднаха.“

Петрич кале е средновековната крепост Петрича край варненското село Аврен. Твърдината се издига на висока скала в южния край на тамошно плато. В камъка е изсечено водохранилище, което изумява археолозите с огромни размери и изкусна направа, пише „Труд“.

„Кой каквото държеше – чаша, паница, бъклица, остана си с него в ръката като вдървен“, описва реакцията на селяните Блъсков. „Това е поличба!“, мълвели потресените.

В историята на астрономията 1858 г. остава с нова комета. Наречена е Донати по името на нейния откривател, италианеца Джовани Донати. Той обаче я хваща в телескопа на 2 юни, а Гергьовден е на 6 май. Небесното тяло е най-близо до Земята чак на 10 октомври.

Освен това Блъсков говори за

три обекта, които се гонят в синевата

Космическата гостенка не се е разпаднала, ще се върне около 3811 г.

Звездобройците свързват небесните явления със земните катаклизми. Никола Образописов например е художник и любител астроном. През 1853 г. отбелязва: „Тая звезда се яви месец август и Севастополският бой започна.“ Става дума за комета 1853-III и Кримската война, пламнала същата година.

В годината на възрожденското НЛО също има стихия. На 18 септември София и околностите са разлюляни от чудовищен трус. Зейват пукнатини, дълги километър и половина. Падат минаретата на 19 джамии, 5 черкви са порутени. Западно от града блика горещ гейзер – при сегашния квартал „Овча купел“.

Астрономът Петко Недялков направи крайно интересна

съпоставка между кометите и огнения меч

на Архангел Михаил и появяването на комети. Оказа се, че в някои икони острието е изрисувано като опашата звезда. Според наблюденията на Недялков от шест такива образа само един не съответства по дата с минаването на ярка комета. „При това тук вероятността от случайни съвпадения е още по малка – около 2 на 1000“, изчисли специалистът.

След възстановяването на българската държава Асеневци вдигат три черкви, чийто патрон е архистратегът на небесното войнство. Храмове „Св. Архангел Михаил“ има в Присовския манастир, в Дряновската обител и в Трявна. Тези свети места оформят триъгълник под престолния Търновград, който е с особено значение в диалога на предците ни с Космоса.

Феноменът от Петрич кале не се вписва в него. В триъгълника обаче е Тревненската живописна школа. Най-старата от възрожденските, нейните корени са в края на 17-ото столетие, а може би и по-рано.

Колкото невероятно е видяното от Илия Блъсков, толкова го съзираме в една икона от Трявна. Там Ноевият ковчег е нарисуван като небесно летало. В две сцени от житийния цикъл на Ной моделът на ладията няма нищо общо с Библията.

Когато решава да погуби с потоп порочния свят, Бог заръчва на праведния Ной: „Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола.“

Следват точни указания за конструкцията на съда: „Дължината на ковчега да бъде триста лакътя, широчината му петдесет лакътя, а височината му тридесет лакътя. Отверстие направи на ковчега, като изкараш ковчега без един лакът до върха, а вратата на ковчега постави отстрана; направи го с долен, среден и горен етаж.“ (Бит. 6:14-16)

По това време Ной бил на 600 години и здраво се хванал на работа. В българската икона обаче

изпод ръцете му излиза не гигантска ладия

а чудновато овално построение. Сякаш две паници са се захлупили и са оформили линията на кораба. Летяща чиния!

Заедно с Ноевото семейство и с по една двойка от всяка земна твар ковчегът трябвало да се носи по водата, докато отмине потопът. Вместо да плава, тревненският зограф го е изобразил как се издига във въздуха. Спасените летят към облаците, а машината бълва пламъци. Двигателят е змей с огнено дихание.

Спомените на Илия Блъсков бяха спасени от проф. Дочо Леков. Професорът ги събра и издаде през 1976 г. Веднъж каза: „Много са интересни, виж за трите звезди по Гергьовден. Този феномен чака да бъде разтълкуван. Блъсков е един от „съзвездието“ по думите на Ботев. Той не лъже!“

Интересно

Социалните мрежи пак се сринаха

публикувано

на

от

Най-големите социални мрежи Facebook и Instagram, както и чат платформите WhatsApp и Messеnger  днес се сринаха на територията на България. За известно време следобед сривът във Facebook беше пълен, при опит за влизане в социалната мрежа се изписваше error, както и надпис “Sorry, something went wrong”.

Около 15:50 ч. социалните мрежи отново зараоботиха, но нямаше официално съобщение за пчичината за проблема.

Това е пореден срив за социалните мрежи, които в началото на юли отново отказаха да работят.

За Facebook  това е поредният срив, а най-големият беше през март, когато проблемът в социалните мрежи предизвика хаос в цял свят.

Продължете по-нататък

Интересно

Българка загина на хотелско влакче в турски курорт

публикувано

на

от

Българка загина при инцидент в турския курорт Кушадасъ. Жената е била на семейна почивка през миналата седмица, пише Haskovo.info.

Злополуката е станала, когато туристите били натоварени в препълнено и необезопасено влакче, за да ги върнат в хотела, който е на около 2 километра от плажа. Влакчето е било пълно с правостоящи, сред които е била и 67-годишната Станка Стоянова от Хасково.

По разказа на нейните близки водачът на влакчето е влязъл с голяма скорост в един от завоите и жената е изхвърчала в движение.

От жестокото падане хасковлийката е получила два кръвоизлива в мозъка. Първа помощ са й оказали хора, живеещи в съседни къщи. По-късно пристигнала линейка, която откарала жената в болница, където тя била оперирана.

Въпреки усилията на лекарите Станка Стоянова починала след 3 дни.

Близките на хасковлийката поискали съдействие от управата на хотела, където били отседнали, но такава на практика им била отказана. Те потърсили помощ от консулството на България в Истанбул, откъдето ги свързали с жена, която знае български език. Тя им помогнала при комуникацията с лекарите в болницата и по-късно за отнасянето на тялото в България.

Семейството на Станка Стоянова е твърдо решено да се бори за справедливост и да съди управата на хотелския комплекс, където е станала фаталната злополука. Хасковлиите търсят съдействие и от българската държава, за да се заведе дело срещу турския хотел, който не е осигурил безопасността на туристите.

Продължете по-нататък

Интересно

Google забрани продажбата на канабис в Play Store

публикувано

на

от

Google забрани приложения, които служат за поръчки или продажба на марихуана, в своя онлайн магазин за софтуер Play Store.
Промяната в политиката на платформата засяга всички приложения, които позволяват на потребителите да поръчват марихуана онлайн, асистират с доставката или разпространяват продукти, съдържащи THC (тетрахидроканабинол).

Новите правила на Play Store не са нещо невиждано в технологичната индустрия, след като Google приложи същата забрана и за приложенията, участващи в разпространението на тютюневи изделия, предава Business Insider.

Забраната се очаква да удари бизнеса на двeте най-популярни приложения за доставка на марихуана Weedmaps и Eaze. Първото има над 1 млн. сваляния от Play Store, докато второто е свалено около 50 хил. пъти.

За да изпълнят новите правила, двете приложения ще трябва да премахнат опцията за пазаруване онлайн на марихуана, посочва говорител на Google.

По този начин приложенията няма да бъдат премахнати от Play Store, а само опцията за добавяне в „количката”.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено