Открийте ни и в

Интересно

Първото НЛО в небето над България

Летящият обект е видян навръх Гергьовден през 1858 година
bgvoice

публикувано

на

Това не е легенда, а чиста проба истина. Първият неидентифициран летящ обект в България е видян през 1858 година. Феноменът е автентичен, защото тогава няма самолети и ракети. Има сказание за Икар и притча за майстор Манол. Двамата се опитали да стигнат Слънцето.

Българското НЛО е документирано от възрожденския книжовник Илия Блъсков. Заедно с баща си и петима братя той оставя трайна диря в нашето културно пространство. Христо Ботев ги нарича „съзвездието Блъскови“.

Чудото става по Гергьовден, Илия Блъсков е на обща празнична трапеза. „Това бе едно необикновено небесно явление – пише той, – това бяха три звезди, които една след друга, като че ли гонейки се, прелетяха над главите на смаяните селяни.“

Сетне очевидецът чертае сложната маневра на извънземните: „Те

дойдоха от изток, отлетяха на запад

заобиколиха няколко села, завиха към север, спуснаха се към Петрич кале и там сякаш се разпръснаха у стръмната скала и пропаднаха.“

Петрич кале е средновековната крепост Петрича край варненското село Аврен. Твърдината се издига на висока скала в южния край на тамошно плато. В камъка е изсечено водохранилище, което изумява археолозите с огромни размери и изкусна направа, пише „Труд“.

„Кой каквото държеше – чаша, паница, бъклица, остана си с него в ръката като вдървен“, описва реакцията на селяните Блъсков. „Това е поличба!“, мълвели потресените.

В историята на астрономията 1858 г. остава с нова комета. Наречена е Донати по името на нейния откривател, италианеца Джовани Донати. Той обаче я хваща в телескопа на 2 юни, а Гергьовден е на 6 май. Небесното тяло е най-близо до Земята чак на 10 октомври.

Освен това Блъсков говори за

три обекта, които се гонят в синевата

Космическата гостенка не се е разпаднала, ще се върне около 3811 г.

Звездобройците свързват небесните явления със земните катаклизми. Никола Образописов например е художник и любител астроном. През 1853 г. отбелязва: „Тая звезда се яви месец август и Севастополският бой започна.“ Става дума за комета 1853-III и Кримската война, пламнала същата година.

В годината на възрожденското НЛО също има стихия. На 18 септември София и околностите са разлюляни от чудовищен трус. Зейват пукнатини, дълги километър и половина. Падат минаретата на 19 джамии, 5 черкви са порутени. Западно от града блика горещ гейзер – при сегашния квартал „Овча купел“.

Астрономът Петко Недялков направи крайно интересна

съпоставка между кометите и огнения меч

на Архангел Михаил и появяването на комети. Оказа се, че в някои икони острието е изрисувано като опашата звезда. Според наблюденията на Недялков от шест такива образа само един не съответства по дата с минаването на ярка комета. „При това тук вероятността от случайни съвпадения е още по малка – около 2 на 1000“, изчисли специалистът.

След възстановяването на българската държава Асеневци вдигат три черкви, чийто патрон е архистратегът на небесното войнство. Храмове „Св. Архангел Михаил“ има в Присовския манастир, в Дряновската обител и в Трявна. Тези свети места оформят триъгълник под престолния Търновград, който е с особено значение в диалога на предците ни с Космоса.

Феноменът от Петрич кале не се вписва в него. В триъгълника обаче е Тревненската живописна школа. Най-старата от възрожденските, нейните корени са в края на 17-ото столетие, а може би и по-рано.

Колкото невероятно е видяното от Илия Блъсков, толкова го съзираме в една икона от Трявна. Там Ноевият ковчег е нарисуван като небесно летало. В две сцени от житийния цикъл на Ной моделът на ладията няма нищо общо с Библията.

Когато решава да погуби с потоп порочния свят, Бог заръчва на праведния Ной: „Направи си ковчег от гоферово дърво; стаи да направиш в ковчега; и да го измажеш отвътре и отвън със смола.“

Следват точни указания за конструкцията на съда: „Дължината на ковчега да бъде триста лакътя, широчината му петдесет лакътя, а височината му тридесет лакътя. Отверстие направи на ковчега, като изкараш ковчега без един лакът до върха, а вратата на ковчега постави отстрана; направи го с долен, среден и горен етаж.“ (Бит. 6:14-16)

По това време Ной бил на 600 години и здраво се хванал на работа. В българската икона обаче

изпод ръцете му излиза не гигантска ладия

а чудновато овално построение. Сякаш две паници са се захлупили и са оформили линията на кораба. Летяща чиния!

Заедно с Ноевото семейство и с по една двойка от всяка земна твар ковчегът трябвало да се носи по водата, докато отмине потопът. Вместо да плава, тревненският зограф го е изобразил как се издига във въздуха. Спасените летят към облаците, а машината бълва пламъци. Двигателят е змей с огнено дихание.

Спомените на Илия Блъсков бяха спасени от проф. Дочо Леков. Професорът ги събра и издаде през 1976 г. Веднъж каза: „Много са интересни, виж за трите звезди по Гергьовден. Този феномен чака да бъде разтълкуван. Блъсков е един от „съзвездието“ по думите на Ботев. Той не лъже!“

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
20 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Macy`s и Bloomingdale`s се отказват от естествените кожи с косъм

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Два от големите модни магазини в САЩ Macy’s и Bloomingdale`s спират продажбата на естествени кожи от февруари 2021.

Новината идва след като редица модни гиганти като Шанел, Версаче, Армани и Гучи постепенно започнаха изтеглянето на естествените кожи от колекциите си и се насочиха към eco-friendly и cruelty-free материи.

Новата fur-free политика на Macy`s и дъщерната им компания Bloomingdale`s включва както дрехи и аксесоари от техните собствени марки, така и стоки от партньори продавани в техните магазини. Двата магазина обаче ще продължат да продават кожени облекла от телешки бокс, агнешка и овча кожа, както и продукти на UGG Australia.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Oзоновата дупка над Антарктида се е смалила

Avatar

публикувано

на

Виж цялата статия

Необичайно топлите температури над Антарктида този месец доведоха до намаляване на озоновата дупка там до най-малкия й размер. Това казаха учени от американския цертър за атмосферни изследвания.

Озоновата дупка в стратосферата над ледения континент е драматично изтъняла през последните години и обикновено се увеличава при по-ниски температури. Това е третият път за 40 години, когато метеорологичните условия създават необичайно топъл за сезона климат.

„Това не е знак, че атмосферният озон внезапно върви към възстановяване“, казва в изявление Пол Нюман, главен учен за науките за Земята в Центъра за космически полети „Годард“ към НАСА.

Озоновият слой е като слънцезащитен крем, блокиращ вредната ултравиолетови лъчи. Учените смятат, че до 2070- та г. озоновата дупка над Антарктида ще се свие до размера й през 1980-та г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Моника Люински продуцира сериал: „15 минути срам“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. MGNOnline

Моника Люински и Макс Джоузеф ще бъдат продуценти на документалния филм „15 минути срам“ по HBO, съобщава Върайъти. Лентата разказва за хора, преживели публично унижение.

Самата Моника се оказа в подобна ситуация през 1998 г., когато попадна в центъра на скандал поради сексуален контакт с американския президент Бил Клинтън.

„Люински, като социална активистка в борбата срещу тормоза с безспорен авторитет, е отличен партньор за този проект“, казва Сара Обри, ръководител на отдела за оригинално съдържание на HBO.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada