Открийте ни и в

България

Пътни работници излязоха на национален протест пред парламента, искат си парите от държавата (ВИДЕО, СНИМКИ)

Браншовите организации не приемат предложението на премиера Петков да получат половината от дължимите суми, които надхвърлят 1.1 милиарда лева

публикувано

на

Пътностроителни работници излязоха на национален протест в цялата страна с искане държавата да им изплати дължими суми за извършените ремонти през 2021-а година. Рано тази сутрин недоволни служители от бранша се появиха със светоотразителни жилетки пред сградата на парламента и поискаха Народното събрание да приеме закон, който да задължи правителството да преведе дължимите над 1.1 милиард лева.

Премиерът Кирил Петков обяви вчера, че държавата има възможност да задоволи искането на недоволните с първоначален транж към фирмите в размер на 600 милиона или приблизително половината от дължимата сума.

“Това, което премиерът предложи вчера да бъдат изплатени едни 50% , а разни комисии да постановяват и проверяват е неприемливо. Работата е свършена преди една година. Инвестирали сме средства, заплати, материали, платили сме данъци. Искаме си всичко. А ако тези комисии установят нередности нека посочат къде и от кой. Да се даде срок и проблемите да бъдат отстранени. Да се поставя целият пътен бранш под общ знаменател е тотална обида”, каза Георги Златев от браншова камара “Пътища”.

БНБ и ремонтите на пътищата в дневния ред на парламента

Протестиращ в Русе, Сн.: БТА

Наравно с неизплатените суми, които спъват работата на фирмите и служителите, друг сериозен проблем за бранша се оказва липсата на възлагане на нови проръчки. Така според организациите страда и секторът, и ползвателите на пътната мрежа в страната.

“100 000 души работят в нашия бранш. Над 10% вече са уволнени или освободени. Затънали сме в дългове. Фирмите разпродават имущество. Хора се замислят дали да сменят попрището си. Заради тези липси не можахме да ремонтираме машините, да се запасим с желязо, трошен камък и други материали. Като половин година не носиш заплата си обречен на фалит и нищета. Ужасяващи катастрофи по пътищата. Състоянието е трагично, пътната мрежа е с 5 години назад”, допълни Златев.

Гроздан Караджов: Фирмите едва ли ще ремонтират пътища, докато не им платим

Протестът на пътните строители в София започна от парламента, но се премести пред Министерски съвет, Сн.: БТА

Протестиращи блокираха движението на АМ “Хемус” на изхода от Варна Сн.: БТА

За системно неглижиране на състоянието на пътната инфраструктура алармират и от Европейския център за транспортни политики.

“Повече от една година не се прави нищо за пътищата. 42-а души повече загинаха от началото на годината спрямо същия период на 2021-а година. Транспортният травматизъм расте средно с по 10 души на месец. Голям риск. Специално за пътната инфраструктура от републиканската пътна мрежа това се дължи на лошата поддръжка. Когато нямаме мантинели, маркировка и пътни знаци, естественият резултат е този – да загиват хора. А проблемът на пътния бранш трябва да бъде решен от тези, които го създадоха. Чуваме, че се краде, искаме и доказателства”, заяви Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Сн.: БТА

Русинова определи сектора като “заложник на интереси”.

За сряда протестиращите са подготвили  блокирането на над 20 важни пътни артерии в цялата страна, включително пътя Русе-Варна, Айтоският проход и участъка от АМ “Хемус” в района на Варна. Браншовите организации обещават засилване на недоволството, ако техните искания не срещнат разумен и навременен отговор от изпълнителната власт.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено