Открийте ни и в

Европа

Пътят към НАТО: Швеция увери, че ще спази ангажиментите си към Турция

Шведският премиер каза, че Стокхолм иска отношенията между Турция и Швеция да се развиват във всяка област

публикувано

на

Пътят към НАТО: Швеция увери, че ще спази ангажиментите си към Турция
Шведският премиер Улф Кристершон и турският президент Реджеп Ердоган (сн: БГНЕС)

Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но очаква от Швеция да й сътрудничи в борбата с тероризма, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция с шведския министър-председател Улф Кристершон, предаде турската телевизия ТРТ Хабер. Ердоган оцени положително премахването от Стокхолм на ограниченията, наложени на Турция в отбранителната индустрия.

“Сътрудничеството в борбата срещу тероризма е важен принцип на НАТО. На терористичните организации трябва да се попречи да влияят на демократичната структура на Швеция”, подчерта Ердоган.

Турският лидер посочи, че кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО е била продиктувана от собствения й интерес за сигурността.

Турция изпрати допълнителни сили на границата с България

“Швеция желае членство в НАТО заради собствената си сигурност и ние искаме да видим Швеция, която подкрепя нашите интереси в областта на сигурността”, каза той.

Президентът посочи, че Турция би желала да развие всяка област заедно със “стратегическия си партньор Швеция”. Стремим се към търговски стокообмен от 5 милиарда долара. Обсъдихме тези въпроси и с министър-председателя, посочи Ердоган.

Шведският премиер каза, че Стокхолм иска отношенията между Турция и Швеция да се развиват във всяка област.

“Имахме много ползотворна среща с г-н Ердоган. Отношенията ни с Турция датират от векове”, посочи той.

Кристершон отбеляза, че Швеция и ЕС признават ПКК за терористична организация.

“Искаме да се борим срещу терористичните организации, за да спазваме закона. Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО. Това е изключително важен за нас въпрос, свързан със сигурността. Разбира се, членството в НАТО е свързано и с отговорности към други съюзници. Наясно сме с отговорността на членството в НАТО”, каза той.

Кристершон се ангажира, че страната му ще спази напълно меморандума от Мадрид, подписан между Швеция, Финландия и Турция.

“Турция е една от най-засегнатите от тероризма страни. Ще приложим изцяло тристранния меморандум”, каза той.

Ердоган обяви и нова “среща в края на месеца в Стокхолм”, предаде АФП.

ЕП: Всички държави от Европейския съюз използват шпионски софтуер

“Надяваме се да имаме по-положително заключение на съвместната среща, която ще се проведе в Стокхолм в края на месеца”, заяви турският държавен глава, без да уточнява дата, като увери, че “искрено желае присъединяването на Швеция” към атлантическия алианс.

Двете скандинавски страни внесоха кандидатурите си за членство в НАТО през юни, но Турция изрази възражения, защото според нея двете държави толерират и дори подкрепят терористични групи, сред които и представители на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Според подписания в Мадрид тристранен меморандум Стокхолм и Хелзинки се ангажираха да не подкрепят ПКК, сирийските кюрдски организации, които Анкара смята за подразделения на ПКК, както и т.нар. от Анкара Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която турските власти обвиняват за опита за преврат в Турция през 2016 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено