Открийте ни и в

Интересно

Работата никога не свършва? Ето защо

Законът на Паркинсън помага да анализираме този проблем
bgvoice

публикувано

на

Работата се разраства до такава степен, че да изпълни цялото налично време.

С тази фраза историкът Сирил Норткот Паркинсън започва своето есе за сп. „Икономист“ през 1955 г. – основата на т.нар. Закон на Паркинсън, известен и до днес.

Авторът дава пример с възрастна дама, която сяда да напише картичка на племенницата си. Поради факта, че жената няма никаква работа за вършене, тази иначе проста задача успява да запълни целия й ден – един час отива за избиране на картичката, още един час за търсене на очилата, половин час за намиране на точния адрес на племенницата, час и половина за съставянето на писмото и още 20 минути за чудене дали да вземе чадър на излизане до пощата. Усилието, което би отнело не повече от три минути на един зает човек, би могло да се разтегли с часове при наличието на по-свободно време.

Всеки, който се е изправял пред предизвикателството да завърши работата си в определен краен срок, знае колко верен може да бъде законът на Паркинсън, пишат BBC и webcafe.

Статията на историка има съвсем конкретна цел – критика срещу бюрократизирането на британската държавна администрация. Независимо от съкращаването с 2/3 на флота на ВМС на Великобритания и намаляването на армейския щат с една трета между 1914 и 1928 г., числеността на чиновническия апарат се е надувала с почти 6% на година.

Колкото по-малко хора и дейности трябва да се управляват, толкова повече се увеличава управленският състав. Паркинсън посочва, че

причината за този парадокс

е свързана с фактори, които нямат нищо общо с особеностите на оперативните нужди на ВМС.

Един от учените, които подкрепят верността на тази теория, е Щефан Търнър, преподавател в Медицинския университет на Виена. Интересът му към закона на Паркинсън възниква, когато факултетът по медицина в Университета на Виена се отделя в самостоятелна структура през 2004 г.

В рамките на 2 години, казва Търнър, новият Медицински университет на Виена увеличава администрацията си от 15 на 100 души, докато академичният състав почти не се променя.

По същото време той попада на книгата на Паркинсън и се вдъхновява да тества закономерностите му с математически модел.

„Паркинсън твърди, че всяка компания, в която се наблюдава 6% годишен ръст на административния апарат, рано или късно ще прекрати съществуването си, тъй като цялата работна сила ще се занимава с бюрокрация, за сметка на производителността“, казва Търнър.

Паркинсън изтъква два елемента, които водят до бюрократизацията. Първият от тях е т.нар. закон за

мултиплицирането на подчинените

тенденцията на мениджърите да назначават по двама или повече подчинени за изпълнение на собствените им задачи така, че никой да не влиза в пряка конкуренция със самия мениджър. Вторият фактор е склонността на чиновниците да създават работа за други чиновници…

Ако тезите на Паркинсън продължават да са валидни и до днес, дали същото важи и за прословутото му първо изречение? Дали е вярно, че без стриктни крайни срокове човек е склонен да пилее времето си, така че изпълнението на конкретна задача да отнема повече от необходимото?

Изследванията, проведени през десетилетията след есето на Паркинсън, показват, че в него има известна доза истина.

През 60-те години учени доказват, че ако изследваните лица „неочаквано“ получат допълнително удължаване на срока за работа по задачата, тя ще им отнеме повече време за завършване.

 

При друго изследване от 1999 г. участниците са помолени да оценят четири групи със снимки. Когато им съобщават, че четвъртата група ще отпадне, изследваните лица започват да протакат оценките си по предпоследния трети комплект, вместо просто да приключат със задачата по-рано.

Учените откриват, че допълнителното време, прекарано в изпълнение на конкретната задача (броене на броя букви в дадени фрази), не е довело до подобряване на точността или на способността за запомняне на двойки думи при проведения впоследствие изненадващ тест.

В такъв случай – какво би трябвало да направи човек, за да повиши продуктивността си? Дали да си поставя по-кратки крайни срокове, или да ограничи усилията, влагани в работата?

Дали ограниченото време може да подобри продуктивността ни?

Хората имат ограничен капацитет за запаметяване, внимание и издръжливост (ментален диапазон), казва Елдар Шафир, професор по психология в Принстън.

Тъй като

способността ни да се концентрираме

е ограничена, ние я разделяме спорадично, както намерим за добре, докато изпълняваме задачите от всекидневния си живот. Понякога – по необходимост – се налага човек да се стегне и да фокусира усилията си.

Когато човек знае, че има краен срок и той изтича скоро, това му действа като предупреждение за наближаваща буря – заплашително и неизбежно. Това е причината, поради която умът се мобилизира по-сериозно за изпълнението на задачата.

Проблемът е, че дори тя да бъде завършена перфектно, всичко останало се измества в периферията на вниманието – дори да става дума за важни лични ангажименти. Това е цената, която всеки плаща за успеха, постигнат с пълна концентрация на усилията.

Бързането за изпълнението на задача в кратки срокове може да има и недостатъци – особено когато срокът е определен от някой друг. Ако времето за работа е твърде кратко и човек изпадне в паника, ще се наложи да пожертва ефективността си, а оттам всичко може да се обърка.

Хората често казват, че ако не са били притиснати в последния момент, нямаше да приключат с работата. Но изследванията показват, че продуктивността на хората не е линейна.

Какво означава това за хипотетичната възрастна дама на Паркинсън, която пише писма на близките си? Ако си беше дала по-стегнат срок, вероятно щеше да приключи по-скоро. Но ако и без това няма нищо за правене през целия ден, може би е завършила тъкмо навреме.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Красавица си продава девствеността в САЩ, за да пътува по света (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: dailymail.co.uk

19-годишната украинка Екатерина е решила продаде девствеността си чрез агенция за момичета за ескорт и няма да приеме оферти под 84 хил. британски лири, съобщава „Дейли Мейл“.

Секси красавицата е родена в град Харков в североизточна Украйна, но в момента пребивава в САЩ. Девствеността на Екатерина е била потвърдена от лекар. Тя споделя, че възнамерява да използва парите, за да пътува по света и да живее в лукс.

Снимка: dailymail.co.uk

 

Катя, която е с кафява коса и очи, е записала видео, което се появява в нейния профил в Cinderella Escorts. В него тя обяснява, че това е „моето тяло, моят избор“.

Като допълнение има и няколко фотографии, които показват на потенциалните купувачи как изглежда младата украинка в горещо бельо. Става ясно, че тя същевременно си търси и бъдещ съпруг който ще й плаща минимум 8 400 паунда на месец. „Мога да говоря английски, украински и малко руски“, обяснява тя във видеото, публикувано на сайта.

Снимка: dailymail.co.uk

„Причината, поради която искам да продам девствеността си е понеже искам да пътувам, да изживявам лукса, да живея живота си и да бъда щастлива. В края на краищата това е моето тяло, това е моят избор и това е, което реших да направя“, споделя девойката. Всички кандидати, които искат да купят девствеността на Екатерина, трябва да внесат депозит от 10 процента, за да се гарантира, че това е „сериозна оферта“.

След това те ще получат известие от агенцията. В този момент те могат да решат дали да увеличат офертата си или да поискат връщане на парите си. Срещата между спечелилия кандидат и девствената девойка ще се проведе в Германия, където проституцията е законна и купувачът може да избере хотел по свой избор. Поради голямата сума пари, купувачът има право да извърши друг тест за девственост, като използва лекар по свой избор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Когато дойде време за ски

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Зимата може да е истински люта, но има нещо, заради което много хора са готови да й простят всичко. И преспите, и вятърът, и смразяващият кръвта дъх сякаш изчезват, когато дойде време за ски. Запалените скиори знаят как да използват всеки миг от зимата, защото тя ще свърши. Но има места, където ски сезонът е почти целогодишен. Ето кои са те и защо са така притегателни:

 Саас-Фе, Швейцария

На ледника Алалин в швейцарския курорт Саас-Фе след обилните снеговалежи през септември скиорите ги очакват затрупани със сняг и добре обработени 20 км писти, 8 лифта и зона за фрийстайл – Freestyle Park Saas Fee.

Глетчерът Пицтал, Австрия

Ски сезонът тук бе открит още в средата на септември и се очаква да продължи до май. Около 18 км писти са на самия глетчер, но обединени със съседната зона Рифелзее осигуряват над 40 км трасета за ски спускане. Тук се намира и най-високо разположеното алпийско кафене – на 3440 м надморска височина със зашеметяваща панорама. Може да си купите ски пас, който обединява Пицтал със съседните Рифелзее, Хохцайгер и Имст, за да си осигурите дълги и разнообразни трасета.

 Вал Сеналес, Италия

 

В ледника над долината Вал Сеналес в Южен Тирол е намерен знаменитият снежен човек Йети, чиято мумия е непокътната след повече от 5000 години „сън“ в снега. Ски пистите в този курорт са на височина от 3200 метра и още през септември идват първите скиори и най-вече – състезателите по сноуборд на Италия и Австрия.

Глетчерът Мьолталер, Австрия

Край ледника в областта Каринтия ски сезонът започва още през юни и продължава до късната пролет. Официално се открива в края на октомври, когато се прави пълен тест на съоръженията. На надморска височина 3122 м стои дебела 130 см снежна покривка. Красиво и вкусно преживяване ви очаква в ресторант Eisee на 2800 м, където шеф-готвач Клаус Лабер предлага традиционни тиролски блюда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Любимото ястие – на един клик разстояние

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Любимата храна никога не е била по-близо. Ако доскоро можехме да си поръчаме пица или китайска храна за вкъщи, сега, благодарение на различни приложения за доставка на храна, и любимото ни ядене може да пристигне вкъщи само с едно докосване на телефона. И то независимо дали живеете в мегаполис, малък град или в далечни покрайнини.

Това обяснява разрастването на кухни като тази на DoorDash. Наричат ги с различни наименования – кухни призраци,

виртуални кухни, тъмни кухни

Общото при тях е, че обслужват клиенти на ресторанти и заведения, като по този начин на заведенията не се налага да отварят нови локации, за да обслужват потребителите си.

Една такава виртуална кухня е Kitchen United, която е привлякла 50 милиона долара от инвеститори, включително Google. Говори се, че съоснователят на Uber Травис Каланик е налял стотици милиони долари от Саудитска Арабия за новия си бизнес – CloudKitchens.

Клиентите на виртуалните кухни са облагодетелствани. Отварянето на всяко ново заведение коства доста пари – за помещение, за оборудване, за сервитьори и др. Всичко това се спестява чрез призрачните кухни. „Моделът на кухнята под наем може да генерира подобни приходи, ала при значително по-малко разходи“, каза Парк.

Менюта само за смартфон

 Съществува и друг, по-различен подход: създаване на отделни менюта само за смартфон приложения. Uber, например, съветва някои ресторанти да използват съществуващите си кухни, за да предложат „изцяло ново меню“, но под друго име – и достъпно само чрез приложението. Това би могло да означава пекарна да започне да предлага бургери за доставка, „тъй като в дадения квартал няма достатъчно бургер ресторанти“, обяснява Дженел Салленаве, ръководител на Uber Eats в Северна Америка. В приложението има повече от 4000 подобни „виртуални ресторанти“.

По подобен начин и DoorDash разглежда милионите поръчки, които получава, за да предложи на ресторантите как и къде да разширят доставките си и елементите от менюто.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada