Открийте ни и в

Здраве

Работното място носи най-много стрес

Всекидневните ситуации са предизвикателство за тялото и ума
bgvoice

публикувано

на

В днешно време стресът ни дебне отвсякъде – още със ставането от леглото се сблъскваме със ситуации, които са предизвикателство за тялото и ума ни и преодоляването им ни натоварва всекидневно. Вечното бързане, задръстванията, милионите задачи, децата, работата, къщата… Нещата, за които мислим, са толкова много, че понякога имаме чувството, че буквално ще гръмнем.

А от всички места, на които може да изпитаме стрес, работата се оказва най-предизвикателното. Първо, защото там нямаме много възможност да му противостоим, и второ, защото зависим от тази работа. Тоест дори самото ходене на работа представлява стрес.

Сред всички причини да се чувстваме нервни в работата обаче има няколко, които държат челни позиции.

Ето някои от основните причини за стрес на работното място:

Нежелана работа

 От всички видове стрес на работното място да не искаш това да е работното ти място е най-големият. Работата в края на краищата трябва да доставя удоволствие и освен в много спешни случаи, когато намирането на работа е въпрос на непосредствено оцеляване, да работиш някъде е редно и да е приятно освен ползотворно. Много хора обаче търпят с години да работят нещо, което не ги удовлетворява, а това води със себе си не само стрес, но и много повече нещастия – заболявания, неврози и ниско самочувствие.

Лоши отношения с колегите

 Едно е да не се разбираш с някого в трамвая, друго е всеки ден да търпиш хора около себе си, с които на всичкото отгоре трябва да работиш. Лошите отношения на работното място могат да превърнат всяка работа в ад – дори и тази, която при други обстоятелства би ви носила удоволствие.

Неадекватно заплащане

 Работите много, разбирате се с колегите си, всичко е наред, но… едва връзвате двата края. Ето така хората започват да работят на две и повече места – когато на нито едно от тях не им плащат достатъчно. Разбира се, това води до много стрес, защото вие сте само един, а работата е като за… четирима! Другото, което може да ви се случи и е често срещано – наети сте за една позиция, но вършите работата и за друга или дори за още няколко.

Лоши условия на работа

 Има професии, при които условията на работа са причинители на стрес сами по себе си – ако работите на студено, мръсно, неподдържано място или на такова, което представлява опасност за живота и здравето.

Работа, която околните не харесват

 Ако работите нещо, което е неприятно за други хора, пригответе се за още стрес. Чиновниците например сигурно попадат в тази графа, особено тези, които работят в институции с непрестанен поток от хора. Ако сте служител, при когото всеки ден идват хора и се оплакват или трябва да плащат сметки, сто процента сте стресирани повече от желателното.

Неясно бъдеще

Всеки постъпва на работа с някаква идея за това как ще се развие там в идните месеци и години. Изключение правят повечето от студентите, които работят през лятото просто за да изкарат някакви пари. Всички останали влагат някакви емоции и градят планове за това как ще се развие кариерата им на съответното място. Ако обаче бъдещето е неясно, не знаете дали утре ще имате този стол и това бюро (образно казано) или ще бъдете уволнени или съкратени, това превръща изпълнението на работните задължения в изключително труден и стресиращ процес. Стабилният работодател със сигурни доходи и план за бъдещето е ключов фактор за това човек да се чувства спокоен, вършейки работата си. Това следва да е цел за всеки от нас.

В противен случай ще сме не просто стресирани, а нещастни. А да си нещастен поне по 8 часа на ден е ужасно.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Супербактерии са убили 36 000 души в САЩ за година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Устойчивите на лекарства инфекции със супербактерии, наричани „кошмар в развитие“, могат да върнат медицината с един век назад и да направят отново нелечими вече победени микроби, предупреждава нов федерален доклад.

Около 36 000 души в САЩ са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2017 г. – с 18% по-малко, отколкото през 2013 г., когато е публикуван първият подобен доклад. Спадът се приписва основно на усилията, полагани от болниците за контрол на разпространението на

особено опасни инфекции

 Това става ясно от доклада, чиито автори са от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Те отчитат, че макар инфекциите със супербактерии да се увеличават, смъртните случаи намаляват.

И докато смъртността намалява, като цяло в САЩ инфекциите са се увеличили от 2,6 милиона през 2013 г. до 2,8 милиона през 2017 г. Авторите на доклада отчитат също, че ако досега са считани основно за болничен проблем, супербактериите вече се появяват и извън болниците. Специалистите отбелязват и появата на будещи тревога нови микроби.

Антибиотиците навлизат в масова употреба през 40-те години на миналия век. Считани са за един от най-големите напредъци в медицината и са допринесли за спасяването на безчет животи. С течение на времето обаче някои антибиотици спират да действат. Проблемът произтича основно от прекомерната им и неправилна употреба, напомнят експертите.

„Постантибиотичната ера вече настъпи. Някои чудодейни лекарства вече не вършат чудеса“, пишат авторите на доклада.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Диабетът: фалшивото усещане, че трябва да ядем повече

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Диабетът е метаболитно заболяване, което протича хронично и до живот. За него е характерно високо ниво на глюкоза в кръвта, което се дължи на недостатъчния или липсата на инсулин или въобще липсва отговор от клетките на организма спрямо инсулина.

В дългосрочен аспект диабетът причинява увреждане на кръвоносните съдове и нервната система, което се проявява в редица оплаквания от страна на редица органи и системи на организма.

Повече от половината случаи на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени. Важно е да сме информирани и да знаем как с правилно хранене можем да намалим риска от развитие на едно от най-често срещаните хронични заболявания на нашето време.

При здрави хора кръвната захар на гладно е до 6 ммол/л

Ако попитаме случаен човек на улицата какво причинява диабета, той по всяка вероятност ще ни отговори, че е резултат от консумация на определени храни. Това е най-разпространената версия, която повечето от нас познават. Проучвания през последните няколко години обаче показват, че истината е друга – диабетът е на първо място

резултат от хронично възпаление

 Далеч сме от мисълта, че храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

Това, което хапвате, не определя директно дали ще развиете диабет, но индиректно може да е основен рисков фактор. Много по-притеснителен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират както трябва.

Важно е да уточним, че диабетът в основата си е възпалителна болест и не е пряк резултат от консумацията на захар. Възпаленията обаче стартират, когато консумирате повече захар, отколкото ви е необходима. Това от своя страна извежда от равновесие енергийния ви баланс и вие напълнявате.

Днес всяко трето дете или тийнейджър е с наднормено тегло или затлъстяване
Недостатъчния или въобще липса на инсулин или няма отговор.

Захарта може да не причини диабет

сама по себе си, но захарта, прибавена към преработените храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. Опасността се крие в това, че захарта не дава усещане за засищане както при зеленчуците и пълнозърнестите храни например. Това е основната причина тя да се прибавя към широка гама храни в лесни за преработка форми като царевичния сироп с високо съдържание на глюкоза.

Първата и най-важна стъпка, за да намалим риска от развитие на диабет, е успокояването на системните източници на възпаление. Сигурно се досещате, че мазнините са главният източник на възпалението в цялото тяло. Ето защо е от особена важност да включите контрола над теглото в списъка с техники за справяне с възпалението.

Мастната тъкан е епицентърът за инсулиновата резистентност.

Истината е, че ако намалите размерите й, ще намалите риска от диабет. Разбира се, твърдението, че всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик, не е вярно, както не е вярно, че всички диабетици страдат от затлъстяване. Все пак не можем да отречем връзката между тези процеси.

Малките промени в храненето имат голяма роля за превенцията на диабета. Те включват изграждане на здравословни хранителни навици, повече движение и съвсем не на последно място

сбогуване с излишните килограми

Най-вероятно не сте се замисляли, но захарта поражда фалшивото усещане, че трябва да ядем повече, и по този начин увеличава продажбите и съсипва здравето ни. За да намалим риска от развитие на диабет, добре е да включим в менюто си повече риба, бобови растения, ядки и храни, богати на хром, като зърнени храни и броколи.

Сбогувайте се с преработените сладки храни, богати на захар. Много важно е да приемаме храни, които подпомагат борбата срещу системното възпаление, водещо до диабет тип 2. Тук на помощ ни идват добавките с рибено масло, зехтинът, куркумата, броколите и всички други ярко оцветени зеленчуци и плодове.

Консумирайте храни с нисък гликемичен индекс

Като за начало, нека уточним какво е „гликемичен индекс“. Най-кратко казано, това е стойност, показваща скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс поддържа по-ниски стойности на кръвната захар, а следователно и по-ниско ниво на необходимия за преработката й инсулин.

Някои въглехидрати с нисък гликемичен индекс са хляб от 100% пшенично брашно, овесени трици, мюсли, грах, бобови култури, леща, плодове, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, моркови.

Въглехидрати със среден гликемичен индекс ще намерите в ориза – кафяв, басмати, кускус, бял хляб, корнфлейкс.

Картофи, тиква, пъпеш, диня и ананас са сред храните с висок гликемичен индекс.

Истината е, че гликемичният индекс на храните не е фиксиран, защото различни фактори влияят върху него. Например, има значение как е приготвена храната.

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет. Подходящият за вас хранителен режим и редовни физически упражнения са две крачки напред към по-добро здраве.


Симптомите

Често уриниране – винаги трябва да оставаме подозрителни към по-честите позиви по малка нужда. Както и при постоянна жажда и постоянен глад. Напълняване или необичайно отслабване, придружени с хронична умора, раздразнителност.

Двойно виждане, бавно зарастване на раните, склонност към кожни и гъбични инфекции, сърбежи, проблеми с венците, изтръпване и скованост на крайниците са едни от честите симптоми на болестта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Супите са ефикасни в борбата с маларията

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Pixabay

Учени от Лондонския имперски колеж установиха, че някои месни и зеленчукови супи прекъсват жизнения цикъл на паразита Plasmodium falciparum, който предизвиква малария, съобщава сайтът MedicalXpress.

Специалистите са анализирали проби от 56 домашно приготвени супи, които били използвани за лечение на треска, а рецептите им са били предавани от едно поколение на друго. Филтрираните екстракти били в 72-часов инкубационен период с различни култури на Pl. falciparum. Оказало се, че пет супи действително намалили с 50 процента размножаването на паразита, като блокирали половото му съзряване.

Съставът на ефикасните в борбата с маларията супи варирал. Затова специалистите засега не знаят кои съставки са най-полезни. Предстои те да бъдат идентифицирани в бъдещи изследвания и да се тестват в клинични изпитания.

По-рано международен екип от учени заключи, че вярата на хората в свръхестественото, включително в дявола и нечистата сила, може да помогне в борбата срещу разпространението на инфекциозни болести.

Маларията ежегодно убива около 400 хиляди души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada