Открийте ни и в

Здраве

Работното място носи най-много стрес

публикувано

на

В днешно време стресът ни дебне отвсякъде – още със ставането от леглото се сблъскваме със ситуации, които са предизвикателство за тялото и ума ни и преодоляването им ни натоварва всекидневно. Вечното бързане, задръстванията, милионите задачи, децата, работата, къщата… Нещата, за които мислим, са толкова много, че понякога имаме чувството, че буквално ще гръмнем.

А от всички места, на които може да изпитаме стрес, работата се оказва най-предизвикателното. Първо, защото там нямаме много възможност да му противостоим, и второ, защото зависим от тази работа. Тоест дори самото ходене на работа представлява стрес.

Сред всички причини да се чувстваме нервни в работата обаче има няколко, които държат челни позиции.

Ето някои от основните причини за стрес на работното място:

Нежелана работа

 От всички видове стрес на работното място да не искаш това да е работното ти място е най-големият. Работата в края на краищата трябва да доставя удоволствие и освен в много спешни случаи, когато намирането на работа е въпрос на непосредствено оцеляване, да работиш някъде е редно и да е приятно освен ползотворно. Много хора обаче търпят с години да работят нещо, което не ги удовлетворява, а това води със себе си не само стрес, но и много повече нещастия – заболявания, неврози и ниско самочувствие.

Лоши отношения с колегите

 Едно е да не се разбираш с някого в трамвая, друго е всеки ден да търпиш хора около себе си, с които на всичкото отгоре трябва да работиш. Лошите отношения на работното място могат да превърнат всяка работа в ад – дори и тази, която при други обстоятелства би ви носила удоволствие.

Неадекватно заплащане

 Работите много, разбирате се с колегите си, всичко е наред, но… едва връзвате двата края. Ето така хората започват да работят на две и повече места – когато на нито едно от тях не им плащат достатъчно. Разбира се, това води до много стрес, защото вие сте само един, а работата е като за… четирима! Другото, което може да ви се случи и е често срещано – наети сте за една позиция, но вършите работата и за друга или дори за още няколко.

Лоши условия на работа

 Има професии, при които условията на работа са причинители на стрес сами по себе си – ако работите на студено, мръсно, неподдържано място или на такова, което представлява опасност за живота и здравето.

Работа, която околните не харесват

 Ако работите нещо, което е неприятно за други хора, пригответе се за още стрес. Чиновниците например сигурно попадат в тази графа, особено тези, които работят в институции с непрестанен поток от хора. Ако сте служител, при когото всеки ден идват хора и се оплакват или трябва да плащат сметки, сто процента сте стресирани повече от желателното.

Неясно бъдеще

Всеки постъпва на работа с някаква идея за това как ще се развие там в идните месеци и години. Изключение правят повечето от студентите, които работят през лятото просто за да изкарат някакви пари. Всички останали влагат някакви емоции и градят планове за това как ще се развие кариерата им на съответното място. Ако обаче бъдещето е неясно, не знаете дали утре ще имате този стол и това бюро (образно казано) или ще бъдете уволнени или съкратени, това превръща изпълнението на работните задължения в изключително труден и стресиращ процес. Стабилният работодател със сигурни доходи и план за бъдещето е ключов фактор за това човек да се чувства спокоен, вършейки работата си. Това следва да е цел за всеки от нас.

В противен случай ще сме не просто стресирани, а нещастни. А да си нещастен поне по 8 часа на ден е ужасно.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА