Открийте ни и в

България

Работодателите с апел за спешна среща с Кирил Петков заради тока

Според бизнеса има заплаха българските предприятия да спрат работа

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

В отворено писмо до премиера работодателските организации настояват за незабавна среща с Кирил Петков, на която да се изясни възникналата по думите им „крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация“, свързана с високите цени на тока и природния газ.

Според бизнеса има заплаха българските предприятия да спрат работа, да бъдат изгубени, работни места и сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване.

„Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики“, посочват още работодателските организации.

Рекордно висока цена на тока в Европа: 398 евро за MWh

По-рано през деня работодателските организации свикаха спешна среща, на която излязоха с обща позиция, отразена в отвореното писмо. Те вече се обявиха против въведения таван на финансова помощ от държавата и поискаха по-високи компенсации за сметките си за ток. Преди дни работодателите се срещнаха с президента заради новия пик на цените на борсата. На срещата те поискаха спушно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради непрекъснато поскъпващия ток. Очаква се тази седмица да се срещнат и с управляващите.

В края на миналата година правителството отпусна допълнително 450 млн. лв. за компенсации на предприятията, но работодателите предупредиха, че това е недостатъчно и ще доведе до рязък спад в икономиката.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА