Открийте ни и в

България

Радев: В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния, заяви президентът

публикувано

на

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявеният дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза пред журналисти след края на срещата на НАТО в Мадрид президентът Румен Радев.

„При завръщането на президентския съветник и споделянето на хода на протичане на съвета, от президентството бе изпратено писмо до секретаря на Съвета по сигурността в МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е няма гласувано и прието решение на този съвет. Това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния“, каза Румен Радев.

Срещата на върха а НАТО се оценява като историческа, не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010., която връща Алианса към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава-членка. Това е решение с важни последици за всички държави членки – да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг – да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да използваме финансовите механизми на НАТО”, коментира Радев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА