Открийте ни и в

България

„Демократична България“ няма претенции за трети мандат, ще подкрепи „Има такъв народ“

Според Радев “Демократична България“ е единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията

bgvoice

публикувано

на

Сн.: БТА

„Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителството в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически ред в страната“. 

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Демократична България“, които участваха в консултациите за съставяне на правителство.

На срещата присъстват Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Атанас Атанасов, Сн. БТА

Според Радев „Демократична България“ е единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията. Президентът добави, че проектът все още не може да достигне до пленарна зала заради недостатъчния брой подписи.

„Знам, че вие имате амбициозни предложения за нормативни промени и законови. Искам да се запозная с вашето отношение по важния въпрос за намиране на баланс между амбициозни и неотложни задачи и време“, посочи Радев.

Румен Радев коментира и евентуален трети мандат като посочи, че иска да знае отношението на коалицията към това.

Христо Иванов, Сн.: БТА

„Без да създавам някакви внушения и да водя дебат в тази посока, аз съм длъжен като президент да отчитам всички аспекти за повереното ми от Конституцията правомощие, така че отправям към вас въпрос за хипотетичен трети мандат, ако не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата готовност да се работи в тази посока, изобщо за съставяне на правителство“, добави президентът. 

„Знаете, че сме изправени пред редица значими предизвикателства – както външни, така и вътрешни, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно-отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа“, каза президентът.  

По думите му предстои да се вземат съдбоносни решение, които трябва да изведат икономиката и страната ни на едно ново равнище.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че имат своя амбициозна програма за кризите в държавата. 

Избирателите ни отредиха пето място и не считаме, че предполага мандат за съставяне на правителство.

„Не смятам, че с 27 депутата можем да имаме претенция за трети мандат“, добави Иванов.

„Ако „Има такъв народ“ потърсят нашата подкрепа, сме готови да влезем с изключително отговорни и конструктивни разговори на база на визията им за управление“, каза още той.

По думите му „Демократична България“ ще подходи много отговорно и същевременно ще спази целите и ангажиментите, с които са се явили на изборите.

Той подчерта, че имат определени критерии, според които ще подкрепят „Има такъв народ“. 

„Без да ги наричаме предварителни условия, но това със сигурност са критерии, в светлината на които ще оценяваме дали различните възможни формати на състав, програма и парламентарна програма за едно управление могат да решат проблемите и да изпълнят задачите, с които влязохме в това Народно събрание“, подчерта той.

Трябва да се фокусираме и да излъчим управление и това е мандатът на втората политическа формация, каза още съпредседателят на „Демократична България“.

„Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, е много трудно да си представим как, бидейки пета политическа формация, бихме могли да направим това“, обясни Иванов.

Ако има предсрочни избори трябва започнат бързи консултации за изменения в Изборния кодекс

Христо Иванов не отхвърли и възможността за предсрочни избори.

„От тази гледна точка нашият призив е както отговорно подхождаме към формирането на правителство, така и да започнем бързи консултации за ограничени по обхват изменения в Изборния кодекс, които в случай, че се стигне до предсрочни избори, да ги подготвят по по-добър начин“, добави той.

Другите консултации можете да видите – ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“,  „БСП за България“ и „Движение за права и свободи“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Обучението в България става присъствено от 31 май

В най-малко 300 училища учебната година ще бъде удължена

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА

От  31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици в България. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването.

От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, се посочва в заповедта.

В най-малко 300 училища учебната година ще бъде удължена. В края на 2020 г. те са прекъснали временно обучението на учениците от 1. до 6. клас.

Удължава се учебната година за около 300 училища, останалите сами решават

Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.

Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от 4. до 6. клас и съответно три седмици за учениците от 1. до 3. клас по два начина – за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал; – за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Децата до 5 г. влизат по нови правила в България

От 19 май временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от някои държави

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

От 19 май отрицателен PCR или антигенен тест няма да се изисква за влизане у нас на деца до 5-годишна възраст, които са български граждани, или граждани на определени страни, се посочва в заповед на Министерството на здравеопазването.

Това са държави-членки на ЕС, на страните по Шенгенското споразумение, на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Съединени американски щати, Япония, Нова Зеландия, Китайска народна република, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Грузия, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Руска Федерация, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция.

Със заповедта, считано от 19 май, временно се забранява влизането в България на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, пристигащи от тези места, подлежат на 10-дневна карантина.

В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Австрия с нова разпоредба за влизащите, България е сред сигурните страни от първа група

Държавите са разделени на групи, като влизащите са длъжни са представят специални удостоверения

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: БТА

От утре в Австрия отварят врати хотелите, ресторантите и всички туристически съоръжения, спортни зали, кина и театри, но при спазване на строги мерки за сигурност. Право да ги посещават имат хората, които представят отрицателен PCR тест или удостоверение за поставена ваксина или за прекаран COVID-19.

Строги са правилата и за влизащите в Австрия, които също са в сила от утре. Държавите са разделени на групи, като влизащите са длъжни са представят едно от трите изброени по-горе удостоверения. Според броя на новозаразените в тях държавите са разпределенси в три групи:

Първа група – държави с нисък брой новозаразени, сред които е България. Допустима е всякаква причина за влизане в страната, включително с цел туризъм. Пристигащите от тези държави не се поставят под карантина, но са длъжни да представят един от изискваните документа: PCR тест, не по-стар от 72 часа, доказателство за поставена ваксина, например международен ваксинационен паспорт с нанесени данни за поставена на една от одобрените от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ваксина, или сертификат за прекаран ковид. Като сертификат служи издадено от лекар или здравни власти удостоверение за прекарано през последните шест месеца заболяване. Със силата на сертификат е и удостоверение за неутрализиращи антитела, не по-старо от три месеца. Документите трябва да са на немски или английски език. В случай че влизащият не разполага с един от трите документа, е необходимо в 24-часов срок да си направи PCR тест и да остане под карантина до изчакване на резултата.

Австрия отменя част от мерките срещу коронавируса на 19 май

При отрицателен резултат карантината се прекратява.

В списъка освен България са включени следните държави: Андора, Австралия, Белгия, Ватикана, Германия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Южна Корея.

Втора група – рискови държави, при влизане от които се изисква един от изброените по-горе документи. Ако влизащият не разполага с документ, е необходимо да направи си тест в рамките на 24 часа. Пътниците от тези страни, които представят тест или правят тест на място, са задължени да останат под карантина, която може да бъде прекъсната след петия ден след представяне на нов отрицателен тест. Денят на влизане в Австрия не се брои. Представилите документ за ваксинация или оздравяване не са под карантина. В този списък влизат Кипър, Литва, Нидерландия, Швеция и Хърватия.

Трета група – държави с разпространени варианти на вируса, при влизане от които е необходим PCR тест и се спазва задължителна карантина. Засега това са Бразилия, Индия и Република Южна Африка. Влизането от тези три държави е много ограничено, разрешено е само на австрийски граждани и хора с постоянен адрес в Австрия. Възможно е и влизане по хуманитарни причини или в интерес на Република Австрия. Хората представят отрицателен PCR тест, независимо дали са имунизирани или са прекарали болестта. Забраната за кацане на самолети от тези три страни се удължава до 6 юли включително.
Влизането в Австрия от държави, които не са включени в изброените три групи, е принципно забранено и се разрешава само по изключение, например за работа или следване. Ако бъде допуснато влизане в страната, хората трябва да представят един от изброените документи, ако това е тест – спазват карантина, а в случай че е медицински документ за ваксиниране или прекарано заболяване – са освободени. Карантината може да бъде прекъсната след петия ден при представяне на нов отрицателен PCR тест.

Децата над 10 години трябва да се тестват, но е валиден статусът на имунитет на родителите, респективно на хората, натоварени с надзора на децата. Задължението за спазване на карантина е принципно валидно и за децата, но отпада ако родителите или надзорните лица са освободени от нея.

Преди всяко влизане в Австрия е необходима регистрация на адрес https://entry.ptc.gv.at , която да бъде направена най-рано 72 часа преди влизането в Австрия.

Новата наредба за влизане в Австрия засега е валидна до 30 юни 2021 година включително.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Карадайъ : Време е да възстановим демокрацията в България

Лидерът на ДПС допълни, че досега не са водени разговори за съставяне на правителство с нито една партия

Затвори