Открийте ни и в

България

Радев обеща на българите в чужбина жива връзка с Родината (ОБЗОР)

Президентът встъпи официално във втория си мандат

публикувано

на

Снимки: БТА

Президентът Румен Радев пое ангажименти към българите в чужбина при официалното си встъпване във втория мандат. Пред BG VOICE държавният глава се обърна към сънародниците зад граница.

„Да продължат да бъдат българи. Ще направим всичко възможно да продължат да държат жива връзката с България“, каза Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък добави: „Ще работим заедно с всички българи и всички наши сънародници зад граница за България.“

Радев и Йотова положиха клетва пред 47-ото Народно събрание и официално встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент за втория си мандат. Официалната церемония се проведе в ледената съботна сутрин на площад „Св. Александър Невски“ в София.

Двамата бяха избрани, след като през ноември 2021 г. те спечелиха най-много гласове на първия тур на президентските избори, а на балотажа победиха подкрепената от ГЕРБ кандидатпрезидентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Кандидатурата на Румен Радев беше издигната от инициативен комитет, а на втория тур на президентските избори беше подкрепена от 4 политически сили, сред които „Продължаваме промяната“, БСП и „Има такъв народ“, които в момента са част от управляващата коалиция. Победата му на втори тур беше с голяма преднина пред опонента му, но при ниска избирателна активност.

Ревизия и промени в конституцията

Държавният глава и неговият заместник начертаха и приоритетите си за следващите пет години: ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура; разширяване на гражданското участие в управлението на държавата; засилване на гаранциите за защита на човешките права; засилени гаранции за разделение на властите и финансова децентрализация на общините.

Президентът се обяви за законови и конституционни промени, които могат да се случат само с политическа воля. Той подчерта, че отварянето на конституцията за промени не трябва да се изчерпва само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а и за разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права.

„Статуквото ще получи възможност за реванш, ако не се случи решителен пробив в съдебната система, в частност в прокуратурата“, заяви президентът.

Клетвата и равносметката

„Заклевам се в името на Република България и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“, каза Радев от трибуната, като след него клетвата повтори и Йотова. И двамата подписаха клетвените си листове.

„Първият президентски мандат се случи в драматично време, в което старият авторитарен модел на управление достигна своя апогей. Гражданският бунт през 2020 г. срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше“, заяви президентът.

По време на изказването му от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала. Реакцията не закъсня и от президента, който заяви: „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“.

Старият режим е в миналото

В речта си Радев изтъкна, че очакванията на разбунтуваните граждани от президентската институция далеч са надхвърлили правомощията й по конституция.

„Налагаше се едновременно да катализираме обществената трансформация, но и да бъдем стожер на стабилността в период на остра криза на доверие в политическата класа. Старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време“, заяви държавният глава.

Той акцентира върху последните две служебни правителства. „Те допринесоха за връщане на доверието в институциите, създадоха модел на широка демократична алтернатива, разкриха множество злоупотреби, показаха, че страната може да се управлява прозрачно и отговорно, според закона“, каза Радев.

Критики и към кабинета „Петков“

„Готов съм за диалог с властта за намиране на решения на кризата“, каза държавният глава.

Радев подчерта, че ще бъде критичен към новото правителство, и добави, че това ще стане, когато намира решенията им за неправилни.

Реакцията на премиера Кирил Петков също не закъсня и той заяви: „Много бих се радвал да получавам конструктивна критика към работата на цялото правителство, защото разделението на властите, това е силата“.

Ще бдя над страната“

На официалната церемония встъпване в длъжност Радев обеща: „В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия“.

Церемонията на площад „Св. Александър Невски“ следваше строг протокол. Шпалир от гвардейци под съпровода на духова музика очакваха държавния глава и вицепрезидента пред парадния вход. Радев и Йотова бяха посрещнати с аплодисменти от събралото се множество.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА