Открийте ни и в

България

Радев: Определени кръгове лъжат за служебния кабинет

Според него посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че ще им се отнеме възможността да печелят от кризата, която самите са предизвикали

публикувано

на

Радев: Определени кръгове лъжат за служебния кабинет

Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, преди да е обявил някакви намерения и действия. Това коментира президентът Румен Радев.

„Там, където пиарът е бил повече от работата, наследството винаги е тежко.

Така беше след кабинета „Борисов”, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха, така е и след кабинета „Петков”, е мнението на държавния глава.

Служебният кабинет блокира газовата връзка на България с Гърция

Според него определени посредници и лобисти губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която самите са предизвикали.

„Домакинствата и бизнеса искат евтини и надеждни доставки”, обясни Радев.

Кое е вярното? "Евтини и сигурни" ли са доставките на газ от Москва

Той увери, че въпреки тежкото наследство, което служебният кабинет заварва – и в документално, и в техническо отношение, то ще направи максимума.

И мой, и на служебното правителство приоритет е диверсификацията.

Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото”, допълни държавният глава.

“Така беше след Борисов, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета “Петков”, който смело обяви 30 август за дата да се изкарат Акт 15 и Акт 16 при огромна несвършена работа”, коментира той. Двата акта са за строежа на газовата връзка и тяхното издаване е едно от условията, за да влезе в експлоатация.

Според него служебният кабинет е заварил “маса забележки и маса несвършени неща”, което той обеща да се оправи максимално скоро. Такава теза малко по-рано разви и премиерът Гълъб Донев в първото си интервю след заемането на поста пред БНТ.

Освен двата акта за да действа газовата връзка, по споразумение между акционерите в компанията мениджър “Ай Си Джи Би”АД тя трябва да има вписано двустепенно управление. Такова е заявено в Агенцията по вписванията на 29 юли, но ведомството отказва да го впише заради документални нередности, които открива.

По-рано “Капитал” съобщи, че в допълнение новият енергиен министър Росен Христов е отменил решението за това ръководство, но ведомството му отрече. Според президента “определени посредници и лобисти просто губят нервите си” при самата мисъл, че може да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която те самите предизвикали, а домакинствата и бизнесът искат евтини и надеждни доставки на газ.

С последното отговори и на въпрос дали назначеното от него служебно правителство цели да възобнови отношенията с “Газпром експорт” въпреки санкциите на ЕС спрямо Русия и общото решение да се търсят алтернативи. ”

Правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката така че да осигури стабилност и надеждност

които са задължителни действия за борба с високата инфлация. Във фокуса на неговите действия трябва да стоят интересите на българските потребители и бизнеса”, подчерта той.

Разривът, който се коментира не е между мен и социалистите, а между ръководството на партията и левите хора. Отрече да има реваншизъм от страна на служебното правителство, което направи вече множество кадрови смени и отмени някои решения на предния кабинет. По-рано днес сред освободените попаднаха и шефът на приходната администрация Румен Спецов и на Агенция „Митници“.

“Дал съм свобода на министрите да определят своите екипи, за да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона”, обяви Радев. Посъветва да се погледнат промените в някои министерства при четворната коалиция, за да се види какво значи политически назначения.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА