Ден след като в "Държавен вестник" беше обнародван "Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс", с който беше създадена фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни, съобщава сайтът на Президентството. В своето искане държавният глава се позовава на аргументите за противоконституционност на спорните разпоредби, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в мотивите за ветото на Закона за допълнение на НПК.  Тогава президентът посочи, че проблемът с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор или негов заместник, както и изобщо срещу лица на висши държавни длъжности, представлява основно предизвикателство пред върховенството на правото у нас. Той изрази притеснения от последствията, които може да произтекат от статут статут на прокурора с правомощия за разследване на главния, както и за влиянието на тази промяна върху независимостта на главния прокурор, неговите заместници и подчинени.

В мотивите на ветото се подчертава, че „не е случайно, че подобно институционално решение не се открива никъде другаде в държавите членки на Европейския съюз.”.

“Не мога обаче да пренебрегна факта, че по законопроекта вече бяха изразени категорично отрицателни становища от ВСС, от Висшия адвокатски съвет и от самата прокуратура. Нито една от институциите, от които ще зависи практическото осъществяване на приетия на 29.01.2021 г. закон, не е съгласна с предложенията на народните представители. Изложените от Висшия адвокатски съвет и от прокуратурата основания за отрицателното им становище по законопроекта са съществени и засягат основната идея на приетия ЗД на НПК, включително и нейната целесъобразност” писа Радев, обосновавайки ветото.

Президентът още посочва, че с въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища.