Открийте ни и в

България

Радев от „Царевец“: От нас зависи да опазим независимостта на Родината

На крепостта се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме

публикувано

на

От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да остане онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения. Да живее свободна и независима България!.

Това каза президентът Румен Радев в речта си за празника на Независимостта на България.

На крепостта „Царевец” се състоя военният ритуал по издигането на националното знаме и бе прочетен Манифестът за независимостта на България от 22 септември 1908 г.

България отбелязва 113 г. от обявяване на Независимостта

“Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от духа на Велико Търново, нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 г. прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого.”, каза президентът.

“И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е толкова случайност, независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на държавници, но и на силата на уверения в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост”, добави още държавният глава.

22 септември 1908 г., около 10 ч. преди обед... Как княз Фердинанд възвести Независимостта (СНИМКИ)

“За българите независимостта е морална победа превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възторг. Вярата на българския народ да кове съдбата си със собствените си ръце е нужна и днес. Нека помним, че нашите предци избраха заедно съдбата си и бъдещето си на свободни и независими българи.”, завърши президентът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА