Открийте ни и в

България

Радев показа на австрийския канцлер от въздуха как браним европейските граници (ВИДЕО)

Нехамер е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев.

публикувано

на

Няма промяна в позицията на Австрия по отношение на приемането на България в Шенгенското пространство. Това стана ясно след посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер на българо-турската граница край Елхово.

Австрия обаче ще подкрепи пред Еврокомисията исканите от България 2 млрд. евро за усилване на охраната на границата ни.

Нехамер е на посещение у нас по покана на президента Румен Радев. Двамата се запознаха на място на границата край Елхово с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Грипна ваканция в Пловдив от сряда

Въпреки усилията ни границата трябва още да се укрепи

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително защита на границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

Те посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция” в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

След като се запозна с начина, по който се охранява българо-турската граница, Карл Нехамер благодари за усилията, които България полага в тази сфера, тъй като “защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия”.

Нехамер изтъкна, че за справяне с мигрантския натиск са необходими общоевропейски усилия, включително и помощ за държавите на първа линия. Затова Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. евро за закупуването на още технически средства, хеликоптери, високопроходими автомобили и подобряване на инфраструктурата в граничния район.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено