Открийте ни и в

България

Радев: Трябва да се преборим с купения вот. Машинното гласуване доказа, че има ефект (ВИДЕО)

Трябва да се даде възможност на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да упражни своя вот, посочи Радев

публикувано

на

От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни  решения.

Важно е също това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от висока избирателна активност.

"Три морета" в София: САЩ към Радев - Корупцията е враг на демокрацията (СНИМКИ)

Това каза президентът Румен Радев на работната среща на „Дондуков“ 2 с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

Държавният глава заяви, че високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители, с ясни програмни послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес.

Радев посочи, че на първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот.

“Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот”, отбеляза президентът Радев.

Хиляди българи в Чикаго са лишени от правото на машинен вот

“Затова са необходими ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи.

От подготовката и провеждането на изборите – от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата”, допълни държавният глава.

Правната комисия на парламента одобри въвеждане на изцяло машинен вот

“Необходима е също и активна информационна кампания за машинното гласуване”, каза президентът.

Той изрази надежда всички разяснителни  материали за кампанията да бъдат изготвени навреме, а също медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване.

Румен Радев посочи като друга задача във връзка с изборите борбата с купения вот.

“Изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот.

Уверен съм, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство.

Също така и на органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата към самите източници на това финансиране”, каза Румен Радев.

Президентът очаква също и тази година Министерството на външните работи с помощта на държавната администрация да даде възможност на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да упражни своя вот.

"Изборите в чужбина пред реален риск": Доброволци се отказват от вота

В срещата участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено