Открийте ни и в

САЩ

Радио BG VOICE навърши 4 години

Слушателите могат да избират между най-големите български и световни хитове или попфолк и балкански парчета

публикувано

на

Радиото на българите в САЩ и Канада навърши 4 години на 1 декември. То предлага на слушателите си уникална концепция с два стрийма с различен стил музика за всеки вкус.

Слушателите могат да избират между най-големите български и световни хитове или попфолк и балканска музика.

„Радвам се, че радио BG VOICE се превръща в предпочитаното радио за забавление и информация на нашите сънародници в Севеврна Америка, а виждаме, че и на много други места по света. С двата стрийма за всеки вкус това е още един начин, по който BG VOICE държи връзка с родината ни“, коментира главният редактор на BG VOICE Ясен Дараков.

Може да слушате радио BG VOICE през сайта тук или да си свалите мобилното приложение BG LINKED за android и iOS.

В делничните дни на всеки кръгъл час BG VOICE предлага актуални новини.

Вашите идеи очакваме на [email protected] За реклама: тел.: 708-415-6985.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Републиканците провалиха одобряването на изборната реформа в Сената

Демократите ще атакуват правилото за филибастъра

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Републиканските сенатори гласуваха дисциплинирано и успяха да блокират решението за прекратяване на дебатите по законопроекта за изборна реформа в САШ, като така предотвратиха окончателното му гласуване. Демократите се нуждаеха от 60 гласа за придвижването на предложените мерки, но резултатът от вота бе обезнадеждаващ за тях – 49:51. Те бяха инструктирани от своя лидер Чък Шумър да присъстват до един на заседанието, но това бе далеч от нужното за успех срещу правилото за филибастъра.

Резултатът трябваше да е 50-50, но по процедурни съображения самият Шумър гласува с „не“.

След вота се очаква опит на демократите да премахнат правилото за филибастъра и евентуално да върнат старото правило, при които филибастъра и в сила само при присъствено говорене в заседателната зала. Според него дебатите не могат да приключат, докато някой има да каже нещо, освен ако три пети от сенаторите не поискат дебатите да спрат. Това прави 60 сенатори.

Сенатът не прие допълнителни санкции за "Северен поток 2"  

В миналото се е стигало до еднолични тиради с дни, за да не приключат дебатите по нежелателна за говорещия тема и да не се мине към гласуване. Впоследствие това бе заменено с декларация за употреба на филибастър, след която правилото е в сила без да има нужда някой да говори непрестанно.

Сега демократите искат да променят това, а Шумър заяви, че ако републиканските му колеги ще опонират по темата за изборните права, те е редно да го правят на заседанията, а ни от офисите си. Когато в един момент дебатите все пак приключат, ще има гласуване на законопроекта по същество.

Промяната в правилника изисква само просто мнозинство от 50 плюс един (в този случай на Камала Харис) гласа и Шумър е готов да я направи, ако успее да мобилизира всичките 50 гласа на своите съпартийци в Сената.

В своя остра реч лидерът на малцинството Мич Макконъл опонира, че промяна в правилото щяла да „разруши Сената“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Плесница за Тръмп: Върховният съд разреши предаване на документите му на специалната комисия

Само един от съдиите бе на мнение, че искът трябва да бъде уважен

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Върховният съд на САЩ отхвърли искането на бившия президент Доналд Тръмп да забрани на Националния архив да предаде документи от времето на неговото управление на специалната комисия в Конгреса, разследваща събитията от 6 януари 2021 година на Капитолия. Тя иска достъп до стотици страници документи и записи, за които смята, че могат да хвърлят светлина върху случилото се.

Съдът не уважи обжалването срещу две решение на по-ниски инстанции, които постановиха предаването на документите да продължи. Само един от съдиите бе на мнение, че искът трябва да бъде уважен, а останалите 8 гласуваха срещу това.

Решението слага край на съдебна битка, която започна още през октомври, когато Тръмп заведе дело, за да блокира предаването на документите от Националния архив към комисията. Той твърдеше, че те попадат под т. нар. привилегия на изпълнителната власт да останат засекретени.

Главният прокурор на Ню Йорк: Тръмп е мамил с фалшиви оценки на имотите си

Юридическия екип на Тръмп настояваше, че решенията на по-ниските инстанции в полза на комисията са ефективно пресичане на изпълнителната привилегия на бившия президент, ако настоящият възразява срещу нея. Адвокатите подчертаха, че много место двамата са политически противници, както в случая.

Екипът на Тръмп изтъкваше и че комисията няма основателна причина от законотворческо естество да изисква документите е данните, а това е просто опит да се намери нещо, за което да обвинят политическия опонент.

В своя защита пред Върховният съд комисията заяви, че това не е така, защото нейната работа можела „да доведе до специфични законодателни препоръки, които да предотвратят каквито и да било бъдещи атаки срещу демократичните институции на Републиката“.

Тръмп обеща да се върне в Белия дом през 2024 г.

Аргументът, че отказването на изпълнителни привилегии можа да разколебае бъдещи президентски помощници да дават най-подходящите съвети бе оборен със забележката, че поведението, което е обект на разследване на комисията, е доста извън типичните дискусии при изпълнение на президентските задължения.

Решението на Върховния съд е звучна плесница за Тръмп в момент, когато комисията набира скорост и е разпитала стотици свидели. То е лоша новина и за онези сподвижници на бившия президент, които се позоваха на изпълнителната привилегия, не уважиха призовка и отказаха да сътрудничат на комисията, като се обосноваха, че ще изчакат съдебното решение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Байдън: Вероятно Путин ще нападне Украйна (СНИМКИ)

Байдън бе категоричен, че усилията за решаване на този проблем няма да спрат

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В навечерието на изтичането на първата си година като президент на САЩ, Джо Байдън даде самостоятелна пресконференция в Белия дом, на която предложи обобщение на постигнатото в първата четвърт на мандата си и говори по актуални теми. Байдън шокира с директно изразеното предположение, че Русия ще нахлуе в Украйна.

Президентът прави своята равносметка в труден период САЩ във вътрешен и външен план. Той откри пресконференцията с признанието, че това е била година на „предизвикателства“, но и на значителни крачки, включително ваксинацията на милиони американци срещу COVID-19. Държавният глава отговори на най-разнообразни въпроси, освен за кризата в Украйна. Повечето бяха по актуалните теми на американското общество – коронавирусът, цените, изборното законодателство и инвестиционния план.

Проблеми и постижения през първата година на управлението

„Утре ще се навърши една година, откакто встъпих в длъжност. Беше година на предизвикателства, но също така беше година на огромен напредък. От 2 милиона души, които бяха ваксинирани в момента, в който положих клетва, стигнахме до 210 милиона американци, които бяха напълно ваксинирани днес“, каза Байдън от Белия дом в сряда следобед.

Президентът напомни, че вече работи уебсайт за  регистрират за безплатни тестове за коронавирус, тъй като страната продължава да се бори с варианта Омикрон, който причини 99,5% от новите случаи на заразяване в САЩ миналата седмица, според оценките на CDC.

Байдън бе категоричен, че усилията за решаване на този проблем няма да спрат. Той каза, че има хора, които смятат, че присъствието на тази зараза ще се превърне в новата нормалност, но за него просто „работата още не е свършена“.

„Няма да се предам и да приема нещата, каквито са сега“ – каза Байдън.

По думите му коронавирусът такива предизвикателства, че се превръща в „новия враг“, но ситуацията е причина за загриженост, а не за паника.

Неофициално: Администрацията на Байдън не обмисля санкции срещу България

Президентът подчерта и успехите в икономиката:

„Създадохме 6 милиона нови работни места. Повече работни места за една година, отколкото когато и да било преди. Безработицата спадна. Коефициентът на безработица спадна до 3,9%. Детската бедност намаля с близо 40%“, посочи Байдън.

Той говори и за проблема с високите цени, като изтъкна три направления, по които се работи и които ще доведат до нормализация: възстановяването на снабдителните вериги, ефектът от Build Back Better, който ще намали цените на лекарствата и грижите за децата, и поощряване на конкуренцията.

„Аз съм капиталист, но капитализъм без конкуренция е експлоатация“ – каза президентът.

Той отговори на въпроси относно най-различни проблеми пред САЩ и неговата политика.

Изборна реформа

Запитан дали смята, че следващите избори ще бъдат честни, ако не минат в Сената предлаганите поправки в изборни закон, Байдън каза, че „всичко зависи от това дали сме в състояние да докажем американския народ, че част от това (рестриктивните закони в управляваните от републиканци  щати – бел. ред.) се прави в опит да се промени резултата от изборите“.

Големите авиокомпании искат Байдън "незабавно да се намеси" срещу 5G-технологията край летищата

„Мисля, че независимо колко трудно правят за малцинствата да гласуват, те са готови да застанат на опашка и да се противопоставят на опита да им попречат да гласуват“ – каза Байдън, но предупреди, че борбата ще бъде трудна.

Запитан защо не е започнал усилията за придвижване на законопроекта за изборна реформа по-рано Байдън каза, че разчетите във времето не зависят само от него,  а и от събитията в страната и света и от това „какъв е фокусът“.

Build Back Better

На въпрос за бъдещето на инвестиционния план Build Back Better президентът изрази увереност, че „големи парчета“ от него ще се превърнат в закон, с което индиректно призна, че не е сигурно, че планът ще мине в Конгреса в пълния си вид. Байдън подчерта, че елементите, включени в законопроекта, който в момента е в застой заради обединената републиканска опозиция и няколко ключови демократи, са популярни сред американския народ.

„Мисля, че можем да нацепим пакета, да вземем каквото можем и да се върнем по-нататък да се борим за останалото“ – каза Байдън и призна, че за него е „ясно“, че пакетът трябва да бъде разделен на по-малки части.

Коронавирусът

Президентът получи редица въпроси за пандемията и мерките. Относно училищата той бе категоричен: „Нямаме намерение да се връщаме към локдауните. Нямаме намерение да се връщаме към затваряне на училища. Училищата трябва да бъдат отворени“.

Той изтъкна, че 95% от училищата остават отворени.

Байдън напомни, че властите са заделили 130 милиарда долара за мерки за борба с разпространението на новия коронавирус в училищата, които им позволяват да останат отворени.

Афганистан – „гробището на империите“

Президентът Байдън се защити от критиките за изтеглянето на САЩ от Афганистан близо пет месеца по-късно, като каза, че е осъзнал, че в азиатската страна не може да се постигне единство.

„Вдигнете ръка, ако смятате, че някой ще може да обедини Афганистан под едно-единствено правителство. Това е гробището на империите по солидна причина, не е податливо на олединение“, каза Байдън по време на днешната пресконференция.

Позовавайки се на седмичните разходи от близо един милиард долара за задържане на американските сили в Афганистан, Байдън отбеляза, че „няма възможност за мирно разрешаване“.

„Въпросът беше дали продължаваме да харчим толкова много пари на седмица в Афганистан, знаейки, че идеята да успеем в друго, освен да изпращам повече торби с трупове у дома, е много, много необичайна. Няма начин да се измъкнем лесно от Афганистан след 20 години. Не е възможно, независимо кога сте го направили. И аз не се извинявам за това, което направих“, каза президентът.

Байдън обаче изрази съпричастност към загубените животи по време на оттеглянето.

Кризата между Русия и Украйна

Темата се превърна в една от най-обсъжданите на пресконференцията и Байдън със съжаление прогнозира, че вероятно руска инвазия ще има. Изненадващо той каза, че „ограничено навлизане“ ще провокира по-слаба реакция на САЩ и Запада от пълномащабна инвазия.

„Не съм съвсем уверен, че той е сигурен какво ще направи. Предполагам, че ще действа. Той трябва да направи нещо“, каза Байдън.

Президентът описа руския лидер, като търсещ подходящо място в постсъветския свят:

„Той се опитва да намери своето място в света между Китай и Запада.“

Байдън повтори своето предупреждение, че ако Русия започне военни действия, ще срещне икономически последствия, каквито не познава. По думите му тя ще преживее „бедствие“, ака нахлуе мощно. Той каза, че Москва има огромно военно превъзходство над Украйна, но въпросът е за цената, която ще понесе.

Президентът на САЩ каза, че решението какво да прави принадлежи изцяло на Путин и никой не може да му повлияе. Той нарече руският президент „информирана личност“ и изрази вяра, че Путин ще прецени добре всички позитиви и негативи от едно нашествие в Украйна, тъй като при техните разговори Байдън му е описал какви тежки санкции ще бъдат предприети.

Байдън не вярва Владимир Путин да иска пълномащабна война в Украйна.  Той смята, че руският му колега още не е взел окончателно решение и посочи, че би ограничил достъпа на Русия до международната банкова система, ако армията й нахлуе в Украйна.

Разграничението, което президентът направи между „инвазия“ или „нахлуване“ и „ограничено навлизане“ предизвика вълнение, което пролича още непосредствено след конференцията, като коментарите са, че това изказване може да изиграе ролята на покана за Путин да действа.

Поради големия медиен интерес пресконференцията продължи двойно по-дълго от предвидения един час.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА