Открийте ни и в

Здраве

Разбираме ли емоционалния товар на болните от рак?

публикувано

на

Той не е болестта, а вестителят за промяна на стила ни на живот

Човешките болести са такива състояния на човешкото тяло и разсъдък, които модифицират или прекъсват жизненоважни функции в тялото ни, често по необясними за нас причини.

Едно от заболяванията с неизвестна етимология е това на рака. По подобие на повечето хронични болести то се ражда по неизвестни нам причини и се развива в телата ни в продължение на десетилетия.

Броят на заболелите от рак не само че расте с невиждани темпове, но сега се и разпространява сред  младото поколение. С всяка публикувана статистика възрастовата граница на диагностицираните намалява застрашително. Дали си задаваме въпроса

как се променя психологията

на хората, диагностицирани с животозастрашаващи болести? Дали разбираме и дали сме подготвени за безпокойството, тревожността и депресивните състояния, които ни обземат, когато чуем  диагнозата за първи път?

Моята работа на терапевт изисква винаги, без изключение, да се поставям в ситуацията на клиента и да се опитам да почувствам с моето тяло емоционалното му/й състояние. Да почувствам несигурността, която обзема тялото, и да се изправя очи в очи със страха от болката и смъртта. Това далече не е най-приятната част от работата ми, но пък това е частта, която предизвиква у мен чувство на съпричастие и съчувствие, които чувства ми помагат да се  свържа емоционално с клиента. Оттам насетне той/тя не са сами в страданието си. Имат някой до себе си, който  съпреживява емоционално болестта и се опитва да разбира техните емоции, реакции и често неразбираемите за околните действия. В момент на слабост и болка, загуба на далновидност и пари (раковото лечение е доста скъпо), социална откъснатост и психична слабост

е много важно да обсъждаме

без задръжки тези чувства и емоции – били те наши или на любими хора.

Съществуват десетки и дори стотици облекчителни и успокоителни методи за разтоварване на огромния стрес, придобит по най-неусетен начин по време на диагностицирането.

Съзнателното очакване на позитивни резултати по време на терапевтично лечение е фантастичен метод за мобилизация на наличната ни вътрешна аптека под ръководството на имунната ни система.

И още повече, ракът не е болестта, а вестителят за промяна на стила ни на живот и респективно промяна в тялото ни. Той е този, който ни напомня да се замислим за най-съкровените си желания, за несбъднатите си мечти.

Психологът Lawrence LeShan от престижната ракова болница Revici в Ню Йорк твърди, че вместо да се борим с депресията и безпомощността, която обхваща болните, трябва да се фокусираме върху възстановяване на емоционалния им свят и творческото изразяване на личността. Той предлага фокусът да се прехвърли върху любовта, смеха, играта, учението, пеенето и всекидневната гимнастика. Той е постигнал невероятен успех с методите си, които са помогнали на много пациенти да възстановят това, което е смислено в живота им, автентичността си и

ентусиазма за живот

Друг специалист, психоонкологът Carl O. Simonton е постигнал възхитителни резултати с пациенти, намиращи се в неизлечим стадий на рак. Чрез предоставяне на възможността на клиента да участва в собственото си възстановяване, поемане на отговорност за педантичното следване на протоколи за предложените лечение, пълна почивка, визуализация на възможно най-добрите  резултати от лечението, физически упражнения и други подобни той успява да увеличи значително процента на оцеляване на пациентите. За всички пациенти в повереното му раково отделение се е  очаквало да починат до 6 месеца. След гореприложените методи 40% от тях оживяват до 2 и повече години. Това е още едно потвърждение, че стилът на живот и нашето съзнателно позициониране на мисли има огромно влияние върху продължителността на живота ни.

Болката и страданието зависят от нашия живототворен опит, твърди Dr. Neil McKinney.

Някъде четох, че болката е винаги там, но

страданието е по избор

Всеизвестни техники за намаляване на стреса при всяка ситуация са коремното дишане, което учим, практикувайки йога, автогенната тренировка, медитация, фокусираща се върху сърцето, водене на дневник, музика (особено класическата музика), практикуване на изкуства като рисуване и пластика, танци и т.н.

Терапии като хипнозата и Time-Line Therapy (терапия, която ни връща назад във времето и ни кара емоционално да преживяваме/или наблюдаваме отново онези моменти от нашият живот, които са оставили негативни следи в съзнанието ни) се оказват много ефективни за намаляване нивото на стреса във физическото ни тяло и съзнанието ни.

И така, ракът не е болестта, той е вестта за генерална промяна в стила ни на живот.

1 Коментар

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Здраве

Имате хълцане или диария? Не е изключено да е COVID-19

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане

публикувано

на

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Много е изписано за симптомите, които предизвиква COVID-19, болестта, причинената от новия коронавирус. Най-общите сред тях са треска, суха кашлица и умора. Други симптоми включват затруднено дишане, болки в мускулите, зачервено гърло, главоболие или болка в гърдите.

Пациенти обаче все по-често съобщават за симптоми, които едва ли очаквате да се дължат на COVID-19.

Един от 10 пациенти ще развие храносмилателни проблеми като гадене и диария, загуба на апетит или повръщане. Тези симптоми може да траят едва ден.

Един от 10 пациенти с COVID-19 изпитва храносмилателни проблеми. сн. Pixabay

Изследване на „Лансет“ съобщава, че само 3% от китайските пациенти са имали диария. Около 5% са тези с гадене, показва доклад на Световната здравна организация.

Новите изследвания сочат, че броят може да е по-голям, отколкото се смяташе досега, и

до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането заедно с респираторните симптоми

Обикновено тези пациенти също скоро развиват по-често срещаните симптоми като затруднено дишане, повишена температура или кашлица – само около 3% от изследваните случаи са само с храносмилателни симптоми, казват изследователите.

Загубата на обоняние или вкус е друг все по-често срещан симптом на COVID-19. Този симптом обикновено се изпитва в рамките на 9 до 14 дни след заразяване. Според някои изследвания именно този симптом може да е ранен предвестник на инфекцията с коронавирус.

Зачервените очи може също да са причинени от коронавирусаCOVID-19

Въпреки че не е често срещано, младите хора могат да развият и болезнени червени лезии върху кожата на ръцете и стъпалата си. Симптомът вече е наречен „COVID пръсти“. Неговата продължителност е около 12 дни. Други изследователи обаче продължават да отричат този симптом, обяснявайки го с обикновено раздразнение на кожата в момент, когато все повече хора започват да възвръщат обичайните си нива на движение след месеци оставане вкъщи.

Учените все още не са категорични дали „COVID пръстите“ e симптом на коронавирусна инфекция. сн. YouTube

При възрастни хора, заразени с COVID-19, пък е забелязвано объркване. Симптомът е наблюдаван най-често, когато заболяването навлезе в острата си фаза.

Не е изключена и появата на очни проблеми. Увеличени зеници, зачервени очи, вдлъбнати очни ябълки и повишено сълзене. Всичко това може да е причинено от коронавируса. Инфекцията може да доведе до повишена чувствителност на светлина и дразнене. Тези симптоми не са наблюдавани самостоятелно, а само при тежки усложнения от COVID-19.

Но най-необичайното.

Честото или продължително хълцане може да се окаже един от симптомите на коронавирусна инфекция

 Това сочат резултатите от проучване на американски лекари, публикувано в The American Journal of Emergency Medicine.

Изненадващо продължителното хълцане също може да се окаже симптом на COVID-19.

Лекарите стигат до това заключение след преглед на 62-годишен пациент от Чикаго, който не проявява типичните симптоми на COVID-19 – кашлица, треска или болки в гърдите. В същото време мъжът страда от хълцане в продължение на четири дни.

Тестовете му за коронавирус дават положителен резултат, впоследствие се установява и потъмняване в белите му дробове. Мъжът е имал съпътстващи хронични заболявания.

Както отбелязват лекарите, това е първият официално регистриран случай, когато пациент с коронавирус се оплаква от такъв проблем. В тази връзка лекарите призовават, ако човек хълца продължително или кратко, но често, да си направят тест за COVID-19.

След като коронавирусът все още не е проучен в детайли, лекарите съветват да се обърне внимание на всяка нетипична проява на вирусна инфекция.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Дистанцирането и по-малката физическа активност причиняват стрес

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Дистанцирането и намалената физическа активност заради пандемията са увеличили случаите на стрес, тревожност и депресия, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две изследвания в САЩ.

Според едното от тях, публикувано в PLOS One, 42 процента от наблюдаваните еднояйчни близнаци са съобщили, че по-малко са се движели през март, когато започна изолацията заради новия коронавирус. Това, заедно с някои генетични фактори и въздействието на околната среда, може да е допринесло за увеличения стрес. Нарасналата тревожност обаче не може да бъде приписана пряко на намалялата физическа активност.

За изследването специалисти от университета на Вашингтон са анкетирали в интернет почти 4000 близнаци.

Във второто изследване, направено от Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, 41 процента от участниците са съобщили за поне едно нежелано психично или поведенческо състояние, свързано с пандемията от Ковид-19. В него са участвали 5500 души.

И двете изследвания свързват увеличаването на психичните проблеми със социалната изолация заради пандемията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани през пандемията

Термометрите, които се използват за проверка за симптоми за коронавирус, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква често

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Жените в менопауза може да се окажат дискриминирани, като не бъдат допускани в ресторанти или на закрити места, където се мери дистанционно температура като мярка срещу пандемията от новия коронавирус, съобщи „Дейли мейл“, като се позовава на експерти.

Термометрите, които се използват за дистанционно отчитане на температурата, измерват топлината на кожата, а при жените в менопауза тя се почаква за кратко при настъпването на „гореща вълна“. В такива случаи обаче като цяло телесната температура не е повишена, както се случва при възпалителен процес.

„Изключително важно е да се въведат мерки, които ще осигурят на жените в менопауза непредубедено отношение на места като летища например, защото тъкмо там те биха изпитали физиологична реакция“, казва д-р Орнела Капелари от платформата за женско здраве МегсМенопоз.

Учени твърдят, че дистанционните термометри, използвани масово за проверка на температурата при пандемията при влизане в затворени помещения не са надежден инструмент за засичане на коронвируса. Те не мерят температурата точно и дават само обща представа. Освен това много хора са заразени, но не проявяват симптоми и те биха преминали през проверките с термометър, въпреки че са носители на инфекцията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА