Открийте ни и в

Здраве

Разбираме ли емоционалния товар на болните от рак?

публикувано

на

Той не е болестта, а вестителят за промяна на стила ни на живот

Човешките болести са такива състояния на човешкото тяло и разсъдък, които модифицират или прекъсват жизненоважни функции в тялото ни, често по необясними за нас причини.

Едно от заболяванията с неизвестна етимология е това на рака. По подобие на повечето хронични болести то се ражда по неизвестни нам причини и се развива в телата ни в продължение на десетилетия.

Броят на заболелите от рак не само че расте с невиждани темпове, но сега се и разпространява сред  младото поколение. С всяка публикувана статистика възрастовата граница на диагностицираните намалява застрашително. Дали си задаваме въпроса

как се променя психологията

на хората, диагностицирани с животозастрашаващи болести? Дали разбираме и дали сме подготвени за безпокойството, тревожността и депресивните състояния, които ни обземат, когато чуем  диагнозата за първи път?

Моята работа на терапевт изисква винаги, без изключение, да се поставям в ситуацията на клиента и да се опитам да почувствам с моето тяло емоционалното му/й състояние. Да почувствам несигурността, която обзема тялото, и да се изправя очи в очи със страха от болката и смъртта. Това далече не е най-приятната част от работата ми, но пък това е частта, която предизвиква у мен чувство на съпричастие и съчувствие, които чувства ми помагат да се  свържа емоционално с клиента. Оттам насетне той/тя не са сами в страданието си. Имат някой до себе си, който  съпреживява емоционално болестта и се опитва да разбира техните емоции, реакции и често неразбираемите за околните действия. В момент на слабост и болка, загуба на далновидност и пари (раковото лечение е доста скъпо), социална откъснатост и психична слабост

е много важно да обсъждаме

без задръжки тези чувства и емоции – били те наши или на любими хора.

Съществуват десетки и дори стотици облекчителни и успокоителни методи за разтоварване на огромния стрес, придобит по най-неусетен начин по време на диагностицирането.

Съзнателното очакване на позитивни резултати по време на терапевтично лечение е фантастичен метод за мобилизация на наличната ни вътрешна аптека под ръководството на имунната ни система.

И още повече, ракът не е болестта, а вестителят за промяна на стила ни на живот и респективно промяна в тялото ни. Той е този, който ни напомня да се замислим за най-съкровените си желания, за несбъднатите си мечти.

Психологът Lawrence LeShan от престижната ракова болница Revici в Ню Йорк твърди, че вместо да се борим с депресията и безпомощността, която обхваща болните, трябва да се фокусираме върху възстановяване на емоционалния им свят и творческото изразяване на личността. Той предлага фокусът да се прехвърли върху любовта, смеха, играта, учението, пеенето и всекидневната гимнастика. Той е постигнал невероятен успех с методите си, които са помогнали на много пациенти да възстановят това, което е смислено в живота им, автентичността си и

ентусиазма за живот

Друг специалист, психоонкологът Carl O. Simonton е постигнал възхитителни резултати с пациенти, намиращи се в неизлечим стадий на рак. Чрез предоставяне на възможността на клиента да участва в собственото си възстановяване, поемане на отговорност за педантичното следване на протоколи за предложените лечение, пълна почивка, визуализация на възможно най-добрите  резултати от лечението, физически упражнения и други подобни той успява да увеличи значително процента на оцеляване на пациентите. За всички пациенти в повереното му раково отделение се е  очаквало да починат до 6 месеца. След гореприложените методи 40% от тях оживяват до 2 и повече години. Това е още едно потвърждение, че стилът на живот и нашето съзнателно позициониране на мисли има огромно влияние върху продължителността на живота ни.

Болката и страданието зависят от нашия живототворен опит, твърди Dr. Neil McKinney.

Някъде четох, че болката е винаги там, но

страданието е по избор

Всеизвестни техники за намаляване на стреса при всяка ситуация са коремното дишане, което учим, практикувайки йога, автогенната тренировка, медитация, фокусираща се върху сърцето, водене на дневник, музика (особено класическата музика), практикуване на изкуства като рисуване и пластика, танци и т.н.

Терапии като хипнозата и Time-Line Therapy (терапия, която ни връща назад във времето и ни кара емоционално да преживяваме/или наблюдаваме отново онези моменти от нашият живот, които са оставили негативни следи в съзнанието ни) се оказват много ефективни за намаляване нивото на стреса във физическото ни тяло и съзнанието ни.

И така, ракът не е болестта, той е вестта за генерална промяна в стила ни на живот.

Здраве

Най-зравословните пет храни, които да купуваме в магазина

публикувано

на

Австралийска общопрактикуваща лекарка разкри кои пет храни препоръчва на пациентите си, които искат да се хранят здравословно, съобщи в. “Дейли мейл”.
Д-р Дария Филдър каза, че хората често се колебаят какво е полезно. На всички, които искат да се грижат за здравето си, тя препоръчва обикновени, но ефикасни продукти – ръжен хляб, ядки, авокадо, кисело мляко, месо без мазнини. Всички те са полезни за контролиране на холестерола, кръвното налягане и проблемите със сърцето.

Авокадото на филийка е много полезна закуска. Плодът съдържа много важни за сърцето мононенаситени мазнини и 20 различни витамини и минерали. Сред тях са вит. К, С, В5, В6, Е, както и фолати, магнезий, калий. Д-р Филдър си купува по шест броя авокадо седмично.

Ръженият хляб съдържа устойчиво нишесте – фибри, които са важни за храносмилателната система и намаляват опасността от рак на дебелото черво. Колкото по-тъмен и плътен е хлябът, толкова по-добре. Ръженият хляб е полезен за контролиране на кръвната захар. Той съдържа и много магнезий, който регулира кръвното налягане.

Макар и качественото месо да струва повече, то е много по-полезно. Що се отнася до цената, не е необходимо човек да изяжда 300 гр наведнъж.

Ядките са много полезни. Затова д-р Филдър препоръчва и маслата от тях – фъстъчено или бадемово. Ядките контролират холестерола, намаляват възпаленията, които предразполагат към сърдечносъдови заболявания, регулират кръвната захар. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, фибри, вит. Е и растителни стероли.

Неподсладеният йогурт и кефирът са полезни заради протеините, калция, витамините, живите бактерии – пробиотиците, които подсилват микробиотата в червата.

Освен тях д-р Филдър препоръчва бобените храни, булгура, овесените ядки.

Продължете по-нататък

Здраве

5 съвета: Как да устоим на изкушенията и да спазваме диетата

публикувано

на

от

МАРИЯ ТАНЕВА

 

За да функционираме оптимално, се нуждаем от минимално количество качествена храна, което е различно за всеки от нас. За съжаление често поемаме многократно по-големи количества храна от необходимото поради факта, че храната е вкусна и ни доставя истинско физическо удоволствие. Така обслужваме вкусовите си рецептори за сметка на сърцето си. Защо за сметка на сърцето ли? Защото всеки допълнителен грам храна натоварва излишно работата на сърдечния ни мускул.

Стомахът на стандартния човек може да поеме до 1 кг храна на едно ядене, но за да усвои пълноценно  приетата храна, тя не бива да е повече от 250 г. Пълният стомах не може да асимилира 1кг храна, тъй като

органите ни имат лимит на преработка

на вещества.

Например черният дроб може да обработи максимално 30-40 г белтъчини от едно хранене. Къде отива останалото количество погълнати белтъчини? Част от него се изхвърля от тялото, а останалата се складира под формата на въглехидрати и мазнини. Погълнатите в излишък аминокиселини, от които се синтезират белтъчините, имат вредно влияние върху здравето на тялото ни. Всички макрохрани, от които тялото не може да се освободи, като белтъчини, мазнини и въглехидрати, се складират под формата на мазнини, т.е. енергийни запаси за бъдеща употреба.

И така голяма част от населението непрекъснато се колебаем между различни диети, докато постигнем желаните резултати.

Поради факта, че диетите винаги ще са на мода, реших да предложа няколко трика, които аз използвам за себе си и с моите клиенти. Вярвам, че те ще помогнат на тези, които използват лятото, за да постигнат желаните телесни резултати.

Тъй като за повечето от нас с преяждането си доставяме емоционален комфорт, първите съвети се отнасят до тези наши действия, които ще подобрят

емоционалния ни баланс по време на диета

Когато искате да ядете, въпреки че не се чувствате гладни, ви препоръчвам да се обадите на приятел. Човешкият контакт ще отвлече вниманието ви от храната върху нещо поне толкова привлекателно като вкусно приготвена храна, а именно приятното общуване с любим човек. Обадете им се с намерението да споделите нещо позитивно, мотивиращо, интересно и вълнуващо. Това не само ще заздрави и освежи приятелството ви, но и ще предизвика благоприятни хормонални промени както във вашето тяло, така и у човека отсреща. Ако пък ги поканите да отидете на разходка в парка или в планината, ще е още по-добре, тъй като ще съчетаете полезното с приятното, а именно спазването на диетата с движение.

Ако в този момент няма на кого да се обадите, отидете на урок по танци или някакво аеробно занимание, където има приятна за вас музика, много веселба и добро настроение. Във всички студия и фитнеси има огледала. Наблюдавайте танцуващото си тялото и му се възхищавайте с благодарност за грацията и динамичността на движение. Ако не желаете да се вглеждате в себе си, просто се потопете в ритъма. Това ще ви помогне да се почувствате част от нещо изключително красиво, а именно изкуството на танца.

Третият малък трик е

душът или хладката вана

Водата с температура по-ниска от тази на тялото прави чудеса за нас. Тя освежава, стимулира и спомага за увеличаване на така нужната енергия за всекидневието ни. Водата определено ще ви помогне да се пренасочите към по-забавни всекидневни преживявания, отколкото излишното хранене.

Ако не можете да пренасочите вниманието си от храната към останалата част на света около вас, постъпете по следния начин: накарайте вашето съзнание да разбере, че няма никакви забрани по отношение на храната. Всичко ви е позволено, но при едно условие – всеки път, когато не сте гладни, но искате да се храните, първо трябва да изядете около сто грама белтъчини – каквито искате и под каквато искате форма. Ако все още сте гладни, можете да продължите с десерта. Този трик винаги ме спасява от саботажни мисли и действия. Често наблюдавам как искам да заместя емоционална празнина с нещо сладичко, а не защото съм гладна. Изяждам малко количество храна, която е съставена основно от белтъчини, и после дори и забравям за десерта или той вече не ми изглежда така атрактивен.

И не на последно място – тренирайте всекидневно! Тренировките увеличават значително скоростта, с която организмът ви преработва храната. Те стягат тялото и му придават този тонизиран вид и флуидно движение, които ви карат да се чувствате изпълнени с енергия и жизненост, която излъчвате към околния свят. И тогава околният свят ще ви отговори реципрочно с любов и приемственост.

Продължете по-нататък

Здраве

Бирата пази от кариес и помага на мозъка

публикувано

на

от

Кой би предположил? От благоприятен ефект за сърцето през защита за костите и мозъка до предотвратяване на кариес. Ето защо една-две бири на ден са полезни като положително въздействие върху вашето здраве, пише македонският портал „АртКухня“, цитиран от БГНЕС.

Биреният хмел (подобно на червеното вино и кафето) съдържа антибактериални свойства, които предпазват устната кухина от размножаването на нежелани бактерии, свързани с развитието на заболявания на зъбите и на венците.

Тя намалява и риска от камъни в бъбреците. Проучване на 200 000 души установява, че хората, които пият по една бира на ден, имат 41% по-нисък риск от камъни в бъбреците. Учените смятат, че това се дължи на диуретичните свойства на бирата и другите видове алкохол.

Бирата е богат източник на силиций, който е от решаващо значение за формирането и поддържането на здравето на костите в човешкото тяло. Той може да помогне също и на здравето на мозъка, защото предпазва от вредни вещества, които могат да причинят когнитивни заболявания. Има проучване, което твърди, че съставката в хмела – xanthohumol – пречи на развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, деменцията и болестта на Паркинсон.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено